Saturday, December 29, 2012

3.2 kilo...

...Cape Salmon, 2,8 kg Kingklip en 2.4 kilo King prawns ingeslagen bij de beste visboer van Kaapstad. Bijna onvindbaar in een onogenlijk achterbuurt tegenover een 24 hour bottle store. Veel bleef er trouwens niet over na  het fileren! 

Wednesday, December 26, 2012

Maud...

...begin van de middag opgehaald van het vliegveld in Cape town. Thuis gekomen, na een douche in het vet en direct de zon in. Wit moet bruin worden in de komende 3 weken. Dat moet gaan lukken. Fijn dat ze er weer is. Een mooi moment ook om aan het eind van de dag de bubbles te laten knallen. Gemaakt door Groot Parys speciaal voor dit soort gelegentheden!!! :-)

Tuesday, December 25, 2012

TATA...

..oftewel Madiba, oftewel Mandela. Uit het nieuws, maar nog steeds in het ziekenhuis én dagelijks in ons hart. Vanavond (heiligen abend, een speciale avond in onze familie) voor hem onze mooiste kaars op gestoken in ZA en Maud (nog voor twee dagen ver weg) ook eentje in Heusden, Nederland.

Sunday, December 23, 2012

Maartje....

   
                                       happy......

Saturday, December 22, 2012

Kerstmis gaat komen....

...en dus is de farm "op slot" en hebben we de familie op bezoek. Na weer een zware dag op het strand dient er gerecupereerd te worden op de bank met een goed glas wijn. Dit met als doel geheel aangesterkt aan de drukke dag van morgen te kunnen beginnen.:-)

Thursday, December 20, 2012

Watermanne

Daar lopen ze met hun standaard uitrusting in water geef tijd: pijp, tangetjes, nipples, verbindigsstukjes ijzerdraad etc. De laatste week geven we water, want het is behoorlijk warm én de kerstperiode komt eraan waar het mogelijk ook heel warm kan worden en dus dienen we voorbereid te zijn. De watermanne zijn dan vrij en rusten met een drankje (of twee) uit van wederom een lang arbeidzaam jaar.

Tuesday, December 18, 2012

CvC MW


Cees van Casteren is recentelijk de tweede master of wine geworden die Nederland rijk is. Over de hele wereld zijn er slechts 301. We hebben hem gisterenavond toepasselijk de tweede fles aangeboden van onze bubbles, waarvan er toevallig ook precies 301 van gemaakt zijn. Een festive dinner dus  in het wonderschoon gelegen Waterkloof restaurant met een 70 tal gasten uit de Zuid Afrikaanse wijnwereld, met nadruk op Chenin Blanc. Zijn dissertatie ging namelijk over de rol die Chenin Blanc als ambassadeur voor Zuid Afrikaanse wijnen in de rest van de wereld zou kunnen spelen. 

Sunday, December 16, 2012

Lekkere tussendoortjes......

....kan maar een ding betekenen, Maartje is weer thuis!!! :-)

Saturday, December 15, 2012

Boven de wolken...

Het heeft hier de afgelopen week behoorlijk gestormd. Als ik met mijn bakkie langs de oceaan rij naar Paarl lijkt het net alsof ik in een vliegtuig boven de wolken vlieg. Fals bay (valse baai), met aan het zuidelijkst puntje Kaap de Goede Hoop waar de VOC nu meer dan 350 jaar geleden de kaapse kolonie stichtte, doet zijn naam eer aan. Tornado's gevuld met water stijgen tientallen meters op uit het water en schuimkoppen ontstaan door winden uit alle richtingen tegelijkertijd. Genieten maar wel met beide handen goed aan het stuur!!  

Wednesday, December 12, 2012

Het blijft....

..ongelooflijk om te zien hoe een idee in 2010 ("wat zou het toch leuk zijn om een bubble van Groot Parys Chenin Blanc te maken") vandaag werkelijkheid werd. Als we alles bij elkaar optellen denk ik zijn er zeker zo'n 30 mensen actief bij betrokken geweest om dit idee te realiseren. Allemaal mensen die het prachtig vonden dat er iets nieuws werd bedacht in Zuid Afrika en (om niet) mee wilden denken en doen. Ongelooflijk. En waar praten we dan over: nog geen 300 flessen!!!! 

Monday, December 10, 2012

D-Day

Aanstaande woensdag is het D-day oftewel Degorge-day. :-) Dit is de laatste stap voordat de eerste bubbels van Groot Parys een feit zijn. De flessen staan al een tijdje op zijn kop. Al het "vuil" wat er nog in de fles zat zit nu tegen de kroonkurk aan. De kroonkurk wordt er met het beetje "vuil" woensdag afgeschoten, de bubbles opgetopt én de fles weer afgesloten met de bekende champagne kurk. Samen met Scali én gelukkig onder leiding van Corné Marais, de wijnmaker van het ook biologische Avondale, die al vaker met dit bijltje heeft gehakt. Voor ons helemaal nieuw, D-Day dus!!

Saturday, December 8, 2012

Brandgangen....

.....zijn weer up en running op Groot Parys. Het brand seizoen mag wat ons betreft weer beginnen. Wij zijn er klaar voor!!! Was het maar zo dus. Een brand met harde wind is niet te stoppen. Dus naast zo veel als mogelijk voorbereid te zijn, gewoon de fingers crossed de komende maanden.

Wednesday, December 5, 2012

Andries de staker

Iedereen was gisteren op het werk behalve een man namelijk Andries. "Waar is Andries? By die huis".Op het eind van de ochtend kwam hij slaperig zijn huis uit. "Hoekom is jy nie in die werk? " "Ek staak" was zijn antwoord en schoot zelf in de lach.  Niet alleen op onze farm was het rustig, maar ook in het algemeen op andere farms. De staking is nu uitgesteld tot 9 januarie. De partijen krijgen hierdoor tijd om tot elkaar te komen. Hopen dat dit lukt en dat er in Februarie gewoon geoogst kan gaan worden.

Monday, December 3, 2012

Morgen....

...het vervolg op de geweldadige stakingen van twee weken geleden op een groot aantal farms in die Weskaap. De stakers toen kregen de impressie dat er op 4 december een officieel aanbod zou liggen voor een hoger salaris. Later bleek uit uitlatingen van de Minister van sociale zaken dat dit wettelijk gezien helemaal niet kon, omdat de huidige afspraken doorlopen tot 1 april 2013. Wat gaat er morgen gebeuren, niemand weet het! Onzekerheid heerst!! Zoals iemand tegen ons zei deze week lijkt het op de situatie toen Mandela ruim 20 jaar geleden werd vrijgelaten uit de Victor Vester gevangenis vlakbij Paarl.  Alle ramen en deuren van Groot Parys werden toen trouwens dicht getimmerd als voorbereiding op het "zwarte gevaar". De boeren werden twee weken geleden verrast, maar zijn nu wél voorbereid. Veiligheidsdiensten soms met helicopters zijn ingehuurd, wapens liggen geladen én gebeden worden aangeheven. Let's hope that sanity prevails amongst all parties. Geen Marikana in die Weskaap asseblief!!! 

Thursday, November 29, 2012

Onze gast verslaggever...



....Luc Verhaak rapporteert:  "Ma vertelt me zojuist langs haar neus weg dat van der Steenhoven dichtgaat. De deuren worden op 22 December definitief gesloten, als je nog een laatste maal een glimps nostalgie wil ophalen. Er komt waarschijnlijk een gallerie of souvenirshop…..Volgens Ma was van der Steenhoven al minimaal 10 jaar daar toen zij in “57 in Heusden aankwam.
Nadat Kops dichtging (pakje Stuyvesant rood Fl. 1.20), Sterkenburg de doek in ring gooide (ramen van je voorruit gewassen terwijl tank werd afgevuld), is met deze sluiting het oude Heusden denk ik definitief verdwenen. Volgens ma kon je nog steeds “opschrijven” en later betalen, vertel me waar dat nog kan in Nederland. Ik geloof dat de oude, altijd norse, van der Steenhoven nog steeds leeft. Ik denk dat niemand zich realiseert hoe winkels zoals deze de coherentie van een kleine stad of dorp in stand houden.
Het dorp aan de rivier van Wim Sonneveld is definitief verdwenen….".

Tuesday, November 27, 2012

Vars gepluk...

..op de rotsen tijdens laag tij direct voor ons huis. 10 minuten later genieten met natuurlijk een glas Groot Parys. Prima toeven hier! :-)

Sunday, November 25, 2012

De regen kwam...

..maar naar een "deurstap" met Donevine wederom besloten om al onze Chenins en Chardonnay niet te spuiten. Ja, het had behoorlijk geregend, maar direct na de regen blies er ook een mooi windje alles schoon. De druifjes in wording en de bladeren waar de rijpwording vandaan moet komen were still looking good! We gaan dus voor de eerste keer 1 december halen zonder dat we iets aan chemicaliën hebben gespoten. We denken in Zuid Afrika op deze schaal (30 plus hectare) nog niet voorgekomen. Als je echter kijkt naar de uitdagingen waar Zuid Afrika in het algemeen voor staat natuurlijk volstrekt irrelevant.....   

Friday, November 23, 2012

(Wijn) boeren...

....hebben hier en overseas niet zo'n heel goed imago. Als (wijn)boer ben je vaak nog steeds verdacht. Niet geheel onterecht als je weet wat er in het verleden is gebeurt. Het dopstelsel is een van de bekendste voorbeelden van hoe werknemeres in het verleden afhankelijk werden gemaakt van wijn en aldus geen of heel weinig salaris ontvingen. Echter wat wij de laatste 10 jaar hier in de weskaap zien is dat veel wijnboeren binnen de commerciële werkelijkheid zich zoveel als mogelijk bekommeren om de wellbeing van "hun" mensen. Dat las je hier de afgelopen weken naar aanleiding van de wilde stakingen echter  niet in de kranten. Alsof  alle boeren nog in de tijd van apartheid leefden. Gelukkig beginnen boeren dit niet meer te pikken. Dus veel met passie geschreven ingezonden brieven gestaafd met feiten door boeren in de diverse kranten de afgelopen week. Ook hier geldt dus dat elk nadeel zijn voordeel heeft. Een meer gebalanseerde kijk op de werkelijkheid.Goed nieuws voor Zuid Afrika.

Wednesday, November 21, 2012

So far so good.

De winter was (voor onze begrippen) koud en nat. De suier is achter de rug. De temperaturen tijdens het blomseizoen waren constant, dus de set van de druiven is mooi egaal. Qua regen hebben we een keer schrik gehad, maar het viel gelukkig mee, en dus zijn onze wijngaarden ziekten vrij. Niet zo heel bijzonder eigenlijk, maar wel als je nog helemaal niets hebt gespoten in de wijngaard (Chenin en Chardonnay) zoals wij. In een klein blokje (2 hectare) hebben we de laatste drie jaar ervaring opgedaan met helemaal niets spuiten. Dit omdat het onze ziening is dat een wijngaard, als hij goed onderhouden en dus gezond is het, net zoals bij mensen zonder pillen (bij druiven zijn dit chemicaliën) af zou moeten kunnen. Niet spuiten tenzij het niet anders kan is dus het adagium op Groot Parys. Zaterdag is de kans 60 % kans op 10 mm regen. To spray or not to spray is voor ons de enige relevante vraag in de komende dagen.....

Monday, November 19, 2012

Dromen voor 2013...

...of wordt het pas 2014/2015? De "wegen" worden in ieder geval steeds beter, schijnt. Dus dan zou het toch ook met onze dan 23,24 of 25 jaar oude pick-up moeten kunnen? We zullen zien........

Thursday, November 15, 2012

Stakingen in..

....de mijnen krijgen nu een vervolg in de wijn industrie in Zuid Afrika. De afgelopen week zijn er wilde stakingen uitgebroken onder plaaswerkers in de Weskaap rondom Kaapstad. De plaaswerkers eisen meer geld. Niet een klein beetje, maar ruim 100 % meer. Het principe achter deze eis wordt ondersteund door zowel de regionale afdelingen van het ANC in de Weskaap als de nationale minister van landbouw, ook ANC. Dit laatste is eigenlijk raar, omdat dezelfde ANC regering elk jaar (na consultatie met alle stakeholders) de minimum lonen vaststeld voor deze sector. 
De eerste gedachte bij ons: zijn ze nu helemaal gek geworden, cq weten ze wel wat dat betekent op termijn. Namelijk minder werk omdat boeren vanuit kosten overwegingen  versneld naar mechanisatie zullen overstappen. Dus naast de oogstmachines dan ook de volautomatische snoei en suier machines. De boeren hebben geen andere keuze, omdat zij hun hogere kosten niet kunnen doorberekenen aan hun klanten, vaak inkopers van groot winkel organisaties in bijvoorbeeld Nederland, die opereren in een zeer (prijs)competitieve markt waar recentelijk ook nog eens de BTW en accijns omhoog zijn gegaan. En daarnaast moeten deze groot winkel organisaties  ook nog eens hun aandeelhouders tevreden houden door middel van meer omzet en een hogere marge per verkochte eenheid. Aan de andere kant: probeer eens te leven met een familie van 40 euro per week in een land waar de de prijzen in (super)markten hoger zijn dan in Nederland en elektriciteits prijzen de laatste 4 jaar zijn verdubbeld, zoals de plaaswerkers  hier. En dan hebben we het nog niet over de huur van een woning/slaapplek voor hunzelf en de kinderen.  
Wat is wijsheid? Rationeel zeg je, vraag niet het uiterste, kijk naar het grotere plaatje. Aan de andere kant zie je dat het zo (voor de mensen), niet langer kan. We neigen steeds meer naar het laatste. En dan zien we wel weer op de langere termijn. Voor ons is dat echter een relatief makkelijke beslissing, omdat we klein zijn en niet aan het groot winkelbedrijf leveren.

Tuesday, November 13, 2012

Miep...

..is ook weer in het land. Bijna 83 al weer maar nog steeds messcherp. Veel geproefd deze week in het koude gedeelte van Zuid Afrika waar we nu verblijven: Walker Bay, Botrivier en Elgin. De wijnen smaken hier heel anders als in het warme Paarl. (Nog wel) weinig Chenin Blancs trouwens,wel hele mooie. De Jil's Dune van Springfontein springt er voor ons tot nu toe bovenuit. Heel elegant en met finesse. Waarschijnlijk zoeken we eigenlijk een beetje naar onze eigen wijn. :-) 

Sunday, November 11, 2012

33 uur...

..was broer Paul in Zuid Afrika. Al globetrotend is hij nu alweer op weg richting Sao Paulo. Kort, dat zeker, maar 33 uur is meer dan niets!!

Thursday, November 8, 2012

Sharks...



...bevolken de oceaan rondom Kaapstad. Gevaarlijk om in zee te gaan? Eigenlijk niet, alhoewel er zo eens per jaar wel ergens een beentje of armpje wordt opgepeuzeld. Maar dat is meer bij surfers, die zich direct achter de golfbrekers ophouden. Op de stranden, waar de meeste shark bewegingen plaatsvinden, zijn in het seizoen shark watchers gestationeerd die middels vlaggen aangeven hoe gevaarlijk het is. Zwart, don't even think about going into the ocean tot groen zoals vandaag. Zoals de watcher zelf zei " volstrekt veilig vandaag, in het laatste uur slechts een haai gezien, surf ze!!" Helaas geen surf voor mij, want ik was op weg naar Groot Parys. Er wordt daar namelijk echt gewerkt want het is suiertijd.

Tuesday, November 6, 2012

Riddle


Alles is nieuw voor ons bij het maken van onze eerste sparkling wine. Nadat de kwaliteit als goed is bevonden werd door een aantal experts nu dus klaarmaken voor produktie. Gisteren de flessen aangeleverd bij Avondale, een mooi historisch wijne estate juist buiten Paarl die reeds langere tijd cap classique (Kaapse Champagne) maken en hiervoor de "machinerie" hebben staan. Stap 1 na het aanleveren van de flessen is het zogenaamde riddle proces. De flessen worden in een stalen constructie gelegd, die weer in een soort frame wordt gestoken. Deze laat de flessen in zo'n dag of vijf 360 graden draaien én van horizontaal naar omgekeerd verticaal bewegen, zodat de fles op zijn kop staat en al het bezinksel wat bij de fermentatie in de fles is ontstaan naar de kop van de fles wordt gedwongen. Bij het bottelen wordt deze "vuile"wijn er dan uitgeschoten, opgevuld met een beetje witte wijn en daarna afgesloten met de typische champagne kurk. Dat gebeurt over een week of twee. Spannend, allemaal nieuw en wederom super dat er hier wijnmakers zijn die enthousiast mee willen werken aan dit experiment van Groot Parys en Scali.. 

Saturday, November 3, 2012

Ons uitzicht...

...voor de komende 3 maanden in de duinen aan zee. Op anderhalf uur van de farm. Twee drie keer per week op en neer naar Groot Parys. Dus dat is te doen. We gaan er van genieten met lekker veel bezoek. Miep, broer Paul, vriend Jo, Maartje voor 6 weken, Maud fijn om haar weer te zien én gezellig (schoon) zus Nicolette met Sjoerd. De ligstoelen én de zonnebrand olie staan al klaar. :-)

Wednesday, October 31, 2012

Sinds het restaurant....

...geopent is in het manor house, waar we zelf woonden op Groot Parys, wonen we nu 9 maanden per jaar vlakbij Groot Parys ook tussen de druiven en 3 maanden per jaar iets verder weg maar pal aan zee. Op 2 november vindt wederom de switch plaats. We verruilen een heerlijke stek voor een fantastische andere. Allebei met een veel ruimte én een geweldig uitzicht. Een van de redenen waarom we naar Zuid Afrika zijn verhuisd en lekker om nog steeds van beiden te mogen genieten.

Sunday, October 28, 2012

De volgende generatie....

...met Oma. Ongelooflijk. Gisteren waren we zelf nog studenten en daar staat je eigen kind met neef en nicht die nu alledrie studeren met je moeder. Op de achtergrond de kerk, jawel naar brabants gebruik katholiek, waar zowel broer Paul (vader van neef en nicht) als ik misdienaar zijn geweest. Niet misbruikt by the way, gewoon een leuke tijd met tafeltennis en biljarten op de zolder van de kerk. Op achtergrond ook een klein gedeelte van ons ouderlijk huis. Met net het raam zichtbaar van mijn kamer, die met  die groene luiken. De foto zelf is genomen op de plek waar we vroeger bijna elke dag voetbalde. Wat een foto, die we vandaag ontvingen, voor gedachten op roept. Heel dichtbij op 10000 kilometer afstand!

Friday, October 26, 2012

Tellen

Heel wat afgeteld deze week. Dom werk, wel belangrijk. Het is namelijk weer suiertijd. Elke wijnrank wordt dan ontdaan van alle loten, die geen functie hebben voor de aanstaande oogst of niet bijdragen aan een betere wijnrank in het volgende jaar. Omdat dit een bijzonder tijdrovend werkje is, huren we in deze periode een zogenaamd "buitespan"in die onze eigen medewerkers helpen. Het buitespan werkt op stukbasis, maar dan moet je wel weten hoeveel wijnranken er in een rij staan.Dat wisten we, maar door de brand die we twee jaar geleden hebben gehad zijn er nu in elke rij dode stokken. Deze moeten dus uit de calculatie worden gehaald. Aldus heb ik 50.000 wijnranken gezien de afgelopen week, waarvan  ongeveer 15 % dood. Maandag gaat het buitespan aan de slag. Een mannetje of 30. Hectiek op de farm, het lijkt dan bijna oogsttijd. Onze medewerkers vinden dat ook leuk, omdat er dan heel wat bijgepraat kan worden over alle nieuwtjes uit het dorp en soms wijde omgeving.

Tuesday, October 23, 2012

Waarom biologisch



De laatste tijd veel in de pers. Ook vandaag in de Wall Street Journal. 
http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203630604578072643615348434.html?mod=WSJ_hpp_sections_health
De strekking van het verhaal: biologisch is niet gezonder dan conventioneel, dit gezien vanuit een nutricious oogpunt. Of dat waar is of niet kunnen wij niet inschatten. Echter in het artikel in de WSJ wordt ook zijdelings ingegaan op het issue, waar wij ons het meeste zorgen over maken, voor wat betreft wijn. Namelijk de nadelige consequenties van het gebruik van systemische chemicaliën. Wij mogen deze als biologische wijn boeren in Zuid Afrika zelf niet gebruiken. Na lezing van het artikel nodig ik iedereen van harte uit om samen met mij door een wijngaard te lopen, waar een conventionele boer  aan het spuiten is om life te beleven wat dit betekent. De chemicaliën doen je letterlijk de tranen in je ogen springen en je keel wordt toegeknepen. Die ervaring en wetend dat er door conventionele boeren zo'n 6 keer per seizoen wordt gespoten, maakt de keuze voor wel of niet een biologische wijn een stuk gemakkelijker!

Sunday, October 21, 2012

Mazzel...

...hebben we gehad. De weersvoorspelling heeft het hier eigenlijk bijna altijd bij het rechte eind. Maar gelukkig dit weekend niet. Van de ruim 90 mm voorspelde regens zijn er slechts 20 gevallen. Geen paniek dus in verband met donskimmel. En dus gaan de biologische wijn boeren  vannacht rustig slapen. Dromen over een winter die mooi koud en nat was, juist niet te veel regens dit weekend én dammen die voor het eerst in drie jaar weer meer dan vol zijn. Laat het droge en warme seizoen maar beginnen. Op weg dus naar de oogst 2013.

Friday, October 19, 2012

Regen....

...in het groei seizoen is nooit leuk. Want dit betekent kans op zogenaamde donsskimmel  in de wijngaard. Zeker als er in een korte periode veel valt. Het regent nu en er wordt dit weekend in totaal 90 mm regen voorspelt. Wij kunnen als gecertificeerde biologisch wijn boeren echter geen systemische produkten met een kick back gebruiken zoals conventionele boeren om de wijnranken te beschermen. Deze zijn namelijk verboden door onze europese certificerings organisatie. Het enige wat we kunnen doen is de tractoren en spuitpompen klaar te hebben staan en direct na de regen de wijngaard in te "racen" om alles zo snel als mogelijk te spuiten. En dan maar hopen dat we nog op tijd zijn. In het oogstjaar 2010 hielp dit niet en verloren we 50 % van onze oogst!! In dit soort tijden is het trouwens ook weer fijn om een goede vriend te hebben in de buurt. De tractor en spuitpomp van Daan staan namelijk ook gereed om eventueel aan te treden. Nu duimen maar én naar goed familiegebruik ook een kaarsje opsteken op de goede afloop.

Wednesday, October 17, 2012

Ons maak 'n plan



De eerste wijn uit Lesotho is een hele bevalling. Eerst met de druiven 1100 kilometer rijden met de airco op 18 graden naar Groot Parys. Daar ontstelen en persen. Het vat gevuld met sap in een koud bad bij ons op de logeerkamer laten fermenteren, want een grote koelkamer hebben we niet. In onze winter het vat lekker buiten laten verouderen. Proeven na een paar maanden, niet lekker. Grrrr. Volgend jaar weer, dachten we toen. Jammer, maar helaas. 3 maanden later weer proeven met Udo en wat wijnmakers. Allemaal (onverwacht) enthousiast. Wij ook. Udo's advies: je weet nooit hoe wijn zich ontwikkeld, het is de eerste wijn gemaakt van druiven uit Lesotho dus niemand weet hoe dit proces precies verloopt. Gewoon afwachten en zien. Dat dus gedaan. Nu lopen temperaturen hier weer op en moest er dus een plek worden gevonden om het vat gekoeld te houden. Nog steeds geen koelkamer, dus wat te doen. Ons maak 'n plan zoals hier wordt gezegd. Een oud 500 liter (half doorgesneden) brandy vat lag nog ergens op Groot Parys. Waarschijnlijk een jaartje of 40 oud, want toen werd er op Groot Parys voor de laatste keer brandy gemaakt. Inflow-outflow systeempje voor het bergwater (een kleine 18 graden koud) gemaakt en jawel daar hebben we ons eigen gemaakte koelsysteem. Ons Lesotho vat erin en koelen maar. Niet een structurele oplossing, wel voor de komende maanden voordat we gaan bottellen. Weer een stap....
 

Sunday, October 14, 2012

De jeugd...


..heeft het weer druk gehad. Maartje en twee vriendinnen die ook op de hogere hotelsschool zitten hadden eerst een week Capetown tour en daarna een week vakantie. De Capetown tour bestond uit (werk) bezoeken aan verschillende hotels en restaurants. Daarna was het een week feesten. De clubs van Capetown, Rock the daisy in Darling en een house feest op de Franschhoek pass stonden op het programma. Tussendoor nog een dag in de zon en een dag wijn proeven. Uitgeput vanochtend in de auto richting de realiteit van Stenden in Port Alfred. Studeren, hopen we!!!!.

Thursday, October 11, 2012

Diversiteit

...Op steeds meer wine estates zie je hier steeds meer diversiteit verschijnen. Olijven, fruit, groenten en kruiden worden er meer en meer verbouwd naast de druiven. Ook zie je steeds meer dieren verschijnen en worden er gedeeltes van farms aan de natuur "overgelaten". Wie zou er nu niet zo'n leuk varkentje willen hebben. Wel oppassen dat ze niet de hele wijngaard opeten in een onbewaakt ogenblik! :-)

Tuesday, October 9, 2012

CWG Auction


Elk jaar wordt er door een selecte club van de beste Zuid Afrikaanse wijnmakers (waarvoor je moet worden uitgenodigd) een auction gehouden van door hun gemaakte speciale wijnen. Udo is daar de laatste jaren bij om voor een aantal klanten in Nederland mee te bieden. Was er zelf deze keer ook om eens te kijken hoe dat nu gaat. Grappig om te zien dat deze wijnen als zoete broodjes voor zo'n 50 euro per fles weg gaan!! Groot Parys met zijn huidige prijzen van rond de 10 euro heeft dus nog wat scoop naar boven. Dream on! :-)

Sunday, October 7, 2012

Petnat...

zijn bubbels, bekend uit de Loire waar ze al decennia lang wordt gemaakt van Chenin Blanc druiven. Nu voor het eerst gemaakt in Zuid Afrika door een aantal wineries, waaronder Groot Parys. 7 bar druk in de fles dat bij het openen zorgde voor heel wat spektakel. Gisterenavond met een mooi gezelschap geproefd. 5 PetNats, natuurlijk gemaakt, 5 verschillende resultaten van droog met weinig restsuiker tot wulps en bijna 20 gram restsuiker. Mooi om dit te proeven. Na de officiële proeverij lekker braaien met veel mooie wijnen. Erg laat, heel bijzonder.

Friday, October 5, 2012

The Tasting Room

Daar waren we met de groep van Udo, die ons hadden uitgenodigd. Onze wijn door Margot Janse, chef kok van The Tasting Room, gekoppeld aan spijs. Elk jaar een hoogtepunt en avontuur.
Maar dit jaar vielen we haast letterlijk van onze stoel. De verschilende gerechten waren niet alleen zeer bijzonder qua vorm, inhoud, textuur en presentatie, maar de smaak (en daar gaat het uiteindelijk om) was echt het ultieme hoogtepunt. Elk gerecht creeërde een ware smaakexplosie in je mond die toch niet overdone werd. Ongelooflijk dat dit mogelijk is. Gemaakt met alleen natuurlijk ingrediënten van Zuid Afrikaanse bodem. In een woord: fantastisch (en dat is echt niet overdreven).

Tuesday, October 2, 2012

Autoverkopen

Volkswagen Up-Kia Picanto-Renault Twingo
Alhoewel by far de kleinste van het stel, is Zuid Afrika sinds kort onderdeel van de welbekende BRICS (of misschien beter geschreven BRIC's) groep bestaande uit de opkomende landen Brazilië, Rusland, India en China. Opkomend is trouwens relatief, want qua total GDP staan al deze landen reeds (hoog)  in de top tien van de wereld. Zuid Afrika loopt wat dat betreft ver achter. Het heeft natuurlijk ook veel minder inwoners dan de andere genoemde landen, maar speelt wel een centrale rol in Afrika als geheel. De GDP van Zuid Afrika is zelfs een stuk kleiner als die van Nederland dat ergens laag in de top 20 staat. Zuid Afrika ontwikkeld zich echter wel  snel en het land groeit dus. Vandaag weer een mooi voorbeeld. In Nederland daalde de autoverkopen in September tot iets meer dan 32.000 terwijl ze in Zuid Afrika juist stegen tot ruim 39000! De balance of power verandert snel in de wereld. En zoals blijkt uit dit simpel voorbeeld, niet alleen door de ontwikkelingen in Azië, maar in de nabije  toekomst ook door die in Afrika. Afrika dat tegen 2020 ruim 1.3 miljard inwoners telt waarvan het grootste gedeelte jong, willing én steeds beter opgeleid wordt.

Sunday, September 30, 2012

Afterparty

Gisteren Udo, onze wijn importeur, met een gezelschap wijnenthousiastelingen op bezoek gehad. Eerst een rondje op Groot Parys, daarna een verticale proeverij van onze wijnen én toen aansluitend een braai/diner.Met name het laatste weer een prestatie van formaat van  Mariëtte. Probeer maar eens voor 22 personen een prachtige maaltijd op tafel te toveren met bijvoorbeeld een pannenset, die eigenlijk geschikt is voor een groep van maximaal acht. Gelukig was Joseph als braaimeester een geweldige steun, met daarbij zijn aanstaande, nichtje en dochter. Aan wijnen natuurlijk geen gebrek. Drie wijnmakes van bevriende wine estates waren er ook met een heel mooi assortiment aan wijn. 39 flessen gingen er gisteren soldaat. Vanochtend nog even gecheckt met de groep, echter niemand hoofdpijn! Voor mij nog steeds het (enige) bewijs, dat er goede wijn is geschonken. :-) Baba, onze kat, was vanochtend ook blij met het laatste Karoo Lamchop die op de braai was achtergebleven. Echt iedereen blij dus!! 

Thursday, September 27, 2012

Boland Kelder...

Boland Cellar Wine Range
...een coöperatie met een historie van meer dan 65 jaar. Opgestart door toenmalige wijnboeren die terecht vergroting van schaal zochten. Wij - Groot Parys- zijn aandeelhouders en maken daar een gedeelte van onze wijnen. In een apart hoekje in hun gigantische kelder. Fijn voor ons en daarom ligt Boland ons ook na aan het hart. Coöperaties hebben het echter moeilijk in deze tijden van global trends én keiharde concurentie. Hoe om te gaan met deze trends. De directie bestaat voor 90 % uit godsvruchtige boeren, die elke dag aan het werk zijn op het land van hun voorvaderen en dit zo (financieel) gezond als mogelijk willen doorgeven aan de volgende generatie. Dat staat haast lijnrecht tegenover de geldende marktmoraal van korte termijn scoren. Vraag is dan ook of we "deze verloren strijd" toch niet kunnen omturnen in een positieve strategie die aanspreekt bij consumenten. Gisterenavond (wederom) een explosieve vergadering over dit onderwerp. Hopen dat dit leidt tot iets wat gaat werken!!

Monday, September 24, 2012

Tutu....

About Desmond Tutu

...kreeg een ere-doctoraat van de rijksuniversiteit Groningen. Welverdiend, niet aleen voor wat hij heeft gedaan in het verleden voor Zuid Afrika, maar zeker even belangrijk voor wat hij nog steeds doet voor dit land. Hij is hier misschien wel DE exponent van een breed scala aan groepen die samen de civil society vormen. Deze civil society en het onafhankelijk constitutionele hof zijn van cruciaal belang in het huidige Zuid Afrika. Zij zorgen er namelijk samen voor dat het ANC, dat nu bijna 20 jaar aan de macht is en over een absolute meerderheid in het parlement beschikt, niet afglijdt naar....., of positiever en misschien beter geformuleert scherp blijft!

Thursday, September 20, 2012

Biologische wijnboeren....

....groeit in Zuid-Afrika. Niet alleen in kwantiteit maar zeker ook in kwaliteit. Vanochtend een informele werksessie met twaalf boeren in Stellenbosch. Niet romantisch vaag praten over, maar gewoon willen weten wat wel én niet werkt bij het biologisch boeren van druiven. En dat niet vanuit het buikgevoel, maar zoveel als mogelijk met vergelijkend onderzoek onderbouwd. Ook ervaring begint een steeds grotere rol te spelen, omdat er nu reeds een aantal boeren zijn, die meer dan 10 jaar biologisch zijn. Inspirerend én voor ons nog steeds dé weg vorentoe voor heel de wijnindustrie!!   

Tuesday, September 18, 2012

Uw marktonderzoeker....

Voor een van mijn broers moest er afgelopen week een storecheck worden gedaan in een aantal supermarkten hier in Zuid Afrika. Net zoals (heel) vroeger bij Douwe Egberts en Imperial dus naar de winkel met een nu wel heel ouderwets aandoend notitieblok. Welke merken staan er, van welke producenten, in welk verpakkingsformaat tegen welke prijs met hoeveel facings waren de vragen die pronto beantwoord moesten worden. Het leek weer even écht werken in plaats van bezig zijn, zoals mensen ons wel eens omschrijven die hier op bezoek zijn en ons gade slaan. :-)

Sunday, September 16, 2012

De eerste keer....



...na de winter hier weer (net) boven de 30 graden. Nu nog even wennen over een maand of wat weer heel gewoon. Camps Bay was heerlijk. Iedereen blij....tot zonsondergang toe!!

Friday, September 14, 2012

Na de brand....



...in 2011 op Groot Parys hebben we de verbrande wijngaard (ongeveer 10 hectare) eerst ruim één jaar de vrije hand gegeven om te laten zien of er nog voldoende leven was om hernieuwd in produktie te worden genomen. Voor wat betreft de Chenin Blanc was dit eigenlijk geen vraag voor ons, maar wel met de Chardonnay. Deze wijngaardstokken zijn namelijk heel dicht bij elkaar geplant en daardoor kon de brand meer schade aanrichten. We weten nu zo'n beetje het resultaat. In de Chenin Blanc zijn er slechts 10 % van de stokken geheel dood, in de Chardonnay minimaal 30 %. 40 % niet aangetast dus, 30 % wel aangetast, maar niet dood. De wortels leven nog, alleen de bovenstok is dood. We zijn nu bezig om deze 30 % (is ongeveer 5000 stokken) af te zagen en hernieuwd op te leiden met nieuwe loten die vorig jaar onder aan de stam zijn uitgelopen. Veel werk, maar dankbaar. Oude stokken geven in principe namelijk betere wijnen dan jonge stokken. Niet volgend jaar, maar het jaar daarop weer een mooie oogst Chardonnay. 3 jaar na dato! En wederom blijkt dat wijnboeren een long term business is. ;-)