Sunday, January 10, 2010

"Unfiltered" en "Unfined"

Morgen is het weer zover. Onze gehoute Chardonnay en Chenin uit 2009 worden gebotteld. Na onze overstap naar biologisch boeren zijn we sinds vorig jaar ook in het wijnmaak proces zo natuurlijk als mogelijk aan het worden. Sulfiet levels (tegen schimmels) hebben we sinds vorig jaar bijvoorbeeld met de helft terug gebracht. Dit jaar gaan we ook proberen om zowel unfined als unfiltered te bottelen. Unfined betekent dat we geen bentonite toevoegen voor de proteïne stabilisatie en we gaan de wijn ook niet filteren, want dat heeft – volgens de kenners – een negatieve invloed op de smaak van wijn. Morgen wordt er met een zaklantaren tijdens het bottelen zorgvuldig gekeken tot waar het most/droesem reikt. Op dat moment stoppen we met bottelen. Dit betekent wel dat we iets minder liters gaan krijgen en het kan ook zijn dat de wijn in de fles niet helemaal helder lijkt. Ook gaan we onze oude barrels op een geheel natuurlijke manier schoonmaken, daarover een andere keer meer.