Saturday, March 30, 2013
Runaway fermentatie
Toen we weg reden uit Lesotho maakten we ons zorgen of de fermentatie van het sap in het vat wel zou opstarten. Het begint daar namelijk al behoorlijk koud te worden en we voegen daar net zoals in Zuid Afrika geen gisten toe om de fermentatie op te starten. Wat bleek echter toen we weer thuis kwamen en we belden met lesotho: de fermentatie was reeds na een dag begonnen!! Temperatuur van het sap was eerst 20 graden en een dag erna zelfs 25 graden. Dit terwijl de gemiddelde buitentemperatuur maximaal 17 graden was. Fermentatie bij een te hoge temperatuur gaat te snel en is niet goed voor de kwaliteit van de wijn. Dus wat te doen. We hebben zelf vorig jaar een vaatje koud gehouden in Paarl door deze in een bad van ijs zeer koud te houden, maar dat was 55 liter. Dit toch aan Mothiba doorgebeld. In lesotho praten we namelijk over een vat van 300 liter. Met het vat zelf is dat al snel 330 kilo. Mothiba zou een plan maken meldde hij ons gisteren. Aan het eind van vandaag weer gebeld en jawel het schijnt geregeld te zijn. Met 6 man, heavy, very heavy zei hij, nog steeds exited dat het gelukt was. Het 300 liter vat staat nu dus in een container gevuld met ijswater. We hebben nog geen foto's, die komen nog. We zijn echt heel benieuwd hoe het eruit ziet. Maar belangrijker nog krijgen we hierdoor de runaway fermentatie onder controle. Morgen hopen we meer te weten. Cross fingers, want als het niet lukt is er een heel jaar werk weggegooid!!!!!
Subscribe to:
Posts (Atom)