Saturday, February 14, 2009

Rosé primeur







We zijn niet alleen maar aan het oogsten (parsen). Udo, onze wijn importeur en huisvriend met vriendin Sabina reizen hier namelijk ook rond van wijn estate naar wijn estate en om de paar dagen wippen ze ook bij ons even binnen. En als Udo tijdens de pars in Zuid Afrika is, gebeurt er altijd iets bijzonders op het wijnmaak vlak. Dit jaar werd er dus de eerste rosé gemaakt op Groot Parys.Met Mariëtte, Udo, Donevine en zijn mensen werd er in 5 uur tijd geoogst ge de-stemmed (steeltjes eruit), geperst, sap naar het vat begeleid en deze naar de kelder gebracht. Organisch natuurlijk, want van Groot Parys! Precies 300 jaar nadat er voor het eerst wijn werd gemaakt op Groot Parys, nu in 2009 voor het eerst een rosé. Het gevoel bij en de verbondenheid tussen de mensen bij het maken van de wijn zal denken wij niet zoveel verschillen met hoe het 300 jaar geleden was. En ook het wijnmaak proces waarschijnlijk niet. Met de hand, gravity feed en geen toegevoegde chemicaliën of niet natuurlijke gisten gebruikt. Mooi, sommige dingen moeten ook niet veranderen!!

Naast de primeur voor Groot Parys zal het verhaal achter deze rosé verbonden zijn aan een prachtig initiatief. Daarover in een later stadium meer op het weblog van Udo.