Thursday, August 21, 2014

Micro-biologisch stabiel...

...behoort een wijn te zijn voordat deze als een gecertificeerde wijn op de markt kan worden gebracht. 

Het feit dat een wijn:
- een beetje troebel is als gevolg van het niet filteren van de wijn voor bottelering,
- nog een beetje appelzuur bevat maar met lage restsuiker (1.6 g/l), een lage PH (3.42) en voldoende SO2 (40),
- en niet veel bacterien bevat (< 2mln/ml) waaronder geen foute,

zoals onze ongefilterde amphora gegiste Chenin Blanc 2014, zou geen issue mogen zijn want de wijn is micro-biologisch stabiel. En dat is uiteindelijk het enige wat zou moeten tellen volgens Loftie Ellis, de expert op dit vlak in Zuid Afrika. 

Echter de wine and spirits Raad die speciale gevallen zoals onze wijn moet goed of afkeuren blijft erbij dat de wijn te troebel is, nog appelzuur en te veel bacterien bevat en heeft de wijn nu voor de tweede keer afgekeurt. Op basis van niet relevante criteria in onze ogen dus, want de wijn is micro biologisch stabiel. 

Een verloren wedstrijd wordt er nu gezegd, want als de Raad een besluit heeft genomen komen ze daar niet op terug. We gaan echter nog 1 keer proberen de Raad te overtuigen. Wordt vervolgd dus!