Thursday, September 12, 2013

India....

...kent sinds een jaar of 15 op redelijk serieuze schaal wijnbouw. Op een kilometer of 200 van Mumbai liggen er een 10 tal wine-estates. Opgezet door entrepeneurs uit India zelf. Wijnliefhebbers met geld en meestal met behulp van expertise van Australische, Franse of Italiaanse wijnmakers. De meesten verbouwen ook Chenin Blanc. Voor ons natuurlijk reden om er tijdens onze trip in augustus bij een aantal langs te gaan. :-) De grootste challenge ligt bij alle wineries niet bij het maken van de wijn, maar hoe het basis materiaal (de druiven) gezond en rijp aan te leveren aan de winery. Alles op dit vlak is from scratch en met vallen en opstaan geleerd. Gezien het feit dat het bijvoorbeeld nooit echt koud wordt in deze regio gaat de wijnrank ook nooit slapen wat essentieel is voor gezonde druiven. Dit wordt - na trial and error - nu door bijna iedereen omzeild door twee keer te snoeien en alleen na de tweede snoei een oogst af te halen. Maar ook op bijna al de andere vlakken van het verbouwen van druiven moet er ge-experimenteerd worden om te weten wat werkt en wat niet in dit specifieke klimaat. De tekstboeken en expertise neemt namelijk bijna altijd Europa, Australie of de USA als uitgangspunt. De mensen achter de druiven en de wijn waar we mee hebben gesproken zijn echter hetzelfde als in elk ander land waar mensen bezig zijn met wijn. Passionated and eager to learn from other experiences. Er wordt trouwens wel erg groot gedacht. In een land met 1.2 miljard mensen is dat ook niet echt raar natuurlijk. Het merendeel van de wineries die wij bezocht hebben waren gegroeid van nul naar een paar miljoen flessen in nog geen 10 jaar. Fantastisch om dit allemaal van nabij te mogen zien. We hebben ervan genoten en veel van geleerd. En natuurlijk heel mooi om mensen op een ander continent ook heel enthousiast te zien over Chenin Blanc. Dus niet alleen in Frankrijk en Zuid Afrika, maar ook in India.