De eerste wijn uit Lesotho is een hele bevalling. Eerst met de druiven 1100 kilometer rijden met de airco op 18 graden naar Groot Parys. Daar ontstelen en persen. Het vat gevuld met sap in een koud bad bij ons op de logeerkamer laten fermenteren, want een grote koelkamer hebben we niet. In onze winter het vat lekker buiten laten verouderen. Proeven na een paar maanden, niet lekker. Grrrr. Volgend jaar weer, dachten we toen. Jammer, maar helaas. 3 maanden later weer proeven met Udo en wat wijnmakers. Allemaal (onverwacht) enthousiast. Wij ook. Udo's advies: je weet nooit hoe wijn zich ontwikkeld, het is de eerste wijn gemaakt van druiven uit Lesotho dus niemand weet hoe dit proces precies verloopt. Gewoon afwachten en zien. Dat dus gedaan. Nu lopen temperaturen hier weer op en moest er dus een plek worden gevonden om het vat gekoeld te houden. Nog steeds geen koelkamer, dus wat te doen. Ons maak 'n plan zoals hier wordt gezegd. Een oud 500 liter (half doorgesneden) brandy vat lag nog ergens op Groot Parys. Waarschijnlijk een jaartje of 40 oud, want toen werd er op Groot Parys voor de laatste keer brandy gemaakt. Inflow-outflow systeempje voor het bergwater (een kleine 18 graden koud) gemaakt en jawel daar hebben we ons eigen gemaakte koelsysteem. Ons Lesotho vat erin en koelen maar. Niet een structurele oplossing, wel voor de komende maanden voordat we gaan bottellen. Weer een stap....
Wednesday, October 17, 2012
Ons maak 'n plan
De eerste wijn uit Lesotho is een hele bevalling. Eerst met de druiven 1100 kilometer rijden met de airco op 18 graden naar Groot Parys. Daar ontstelen en persen. Het vat gevuld met sap in een koud bad bij ons op de logeerkamer laten fermenteren, want een grote koelkamer hebben we niet. In onze winter het vat lekker buiten laten verouderen. Proeven na een paar maanden, niet lekker. Grrrr. Volgend jaar weer, dachten we toen. Jammer, maar helaas. 3 maanden later weer proeven met Udo en wat wijnmakers. Allemaal (onverwacht) enthousiast. Wij ook. Udo's advies: je weet nooit hoe wijn zich ontwikkeld, het is de eerste wijn gemaakt van druiven uit Lesotho dus niemand weet hoe dit proces precies verloopt. Gewoon afwachten en zien. Dat dus gedaan. Nu lopen temperaturen hier weer op en moest er dus een plek worden gevonden om het vat gekoeld te houden. Nog steeds geen koelkamer, dus wat te doen. Ons maak 'n plan zoals hier wordt gezegd. Een oud 500 liter (half doorgesneden) brandy vat lag nog ergens op Groot Parys. Waarschijnlijk een jaartje of 40 oud, want toen werd er op Groot Parys voor de laatste keer brandy gemaakt. Inflow-outflow systeempje voor het bergwater (een kleine 18 graden koud) gemaakt en jawel daar hebben we ons eigen gemaakte koelsysteem. Ons Lesotho vat erin en koelen maar. Niet een structurele oplossing, wel voor de komende maanden voordat we gaan bottellen. Weer een stap....
Subscribe to:
Posts (Atom)