Saturday, May 14, 2016

Moellleux jaar 2


Wederom proberen we dit jaar een Chenin Blanc Moelleux te maken. De druiven zijn dit jaar met hoge suikers geoogst. Alleen het schoonste sap en het laatste dat geperst werd is in het vat gegaan. De fermentatie is spontaan opgestart. Bij 6 balling hebben we het vaatje in een koelkamer voor 2 weken laten staan op minis 1.5 graden om de fermentatie te stoppen. Na testen bleek dat dit was gelukt. Wel zitten er nog gist bacterien in de wijn, maar die zijn niet actief (op dit moment). Als volgende stap hebben we de wijn nu met het handje gefilterd. Met de hand omdat het maar 55 liter is en dat kun je niet met een machine doen. Nu staat de wijn wederom koud bij 3 graden en is opgezwaveld. Dit om zeker te maken dat de fermentatie niet weer opstart, hopen we. Over een paar weken weer testen en dan hopen dat de fermentatie permanent is gestopt en de wijn verder normaal kan rijpen in het vat. We zullen zien, spannend...