Friday, July 20, 2012
Andries se naweek
Andries, een van onze werknemers, die de 50 nadert heeft zo zijn vaste ritme in het weekend. Ingesleten patronen die reeds decennia lang zo zijn en die niet meer te veranderen zijn. De volgende generatie hopen we wel. Direct na het werk wordt er naar het dorp gegaan waar er 5 liter "laat oes" wordt ingeslagen. Vroeger was dit echte wijn gemaakt van druiven, maar sinds dat er hier ook accijnzen worden geheven op alcohol én deze elk jaar stijgen wordt er door de producenten gebruik gemaakt van een leemte in de wet. De "wijn" wordt nu namelijk gemaakt van gefermenteerde suiker met een smaakje, maar hééél belangrijk wel 12 % alcohol. Geen accijns, dus de prijs kan laag blijven: 3.25 euro voor 5 lter. De eerste 5 liter wordt in de eerste 24 uur van het weekend geledigd met een "drinktsjommie"(drink maatje) én dan zaterdag middag weer naar het dorp om de volgende 5 liter te kopen. Ook die wordt geledigd voor zondag middag. Moeg maar tevreden wordt er dan vroeg naar bed gegaan om maandag weer "fris"aan het werk te verschijnen. Lekker naweek!!
Subscribe to:
Posts (Atom)