Monday, April 14, 2014

Wine grown, made and....












...bottled in Lesotho. Nooit eerder gedaan. Dat, dat zou lukken hadden we niet gedacht, maar wel gehoopt. Bijna 6 jaar terug een piep klein blokje Chenin Blanc geplant op een kleine 2000 meter hoogte. Samen met Phatela Thamae, een boer in Lesotho die we toevallig tegen kwamen op onze vakantie aldaar. Hij kende  fruitbomen, maar wist niets van druiven. Het leek hem wel wat. En zijn zonen zagen het helemaal zitten. Wine: that's cool! Met veel ups and downs nu dus werkelijkheid. Ook de laatste stap in het proces, de botteling van de wijn was trouwens weer een "tour de force" en een mooi voorbeeld van het echte handwerk. Er zijn bijvoorbeeld geen flessen en kurken te koop in Lesotho en er zijn ook geen bottelerings machines. De flessen hebben we laten aanleveren in een grens stadje alwaar Mothiba, de zoon van Phatela, deze ophaalde. Nadat hij bij de grens een goed "gevuld gesprek" had met een douanier konden de flessen binnen komen in Lesotho. Op de eerste dag dat we vorige week in Lesotho waren dus aan de slag gegaan met deze flessen. De wijn in het vat, dat bijna 1 jaar in een rondavel heeft staan rijpen, werd met een zogenaamde teckle opgetild (geen heftrucks voorhanden), waardoor we de wijn konden aanzuigen en leiden naar een ander vat dat we zelf uit Zuid Afrika hadden meegenomen. Bij de grens werden er gelukkig geen vragen gesteld en zo kwam het vat samen met de noodzakelijke kurker het land binnenkwam. Op deze manier konden we schone wijn bottelen, want filteren van de wijn is niet mogelijk zonder pers apparatuur. Alle flessen vanuit het vat met het handje gevuld en direct daarna met de kurker afgesloten. Gelukt dus. Geweldig, maar ook slechts een eerste stap. Alles op het vlak van druiven en wijnmaken in Lesotho is nog steeds nieuw, dus nog heel veel te leren in de komende jaren!