Friday, July 11, 2008

Snoei

Afgelopen maandag zijn we weer begonnen met de snoei. Eerst skoonsny (voorsnoei); alle overtolige hout wordt weggeknip, op de loten na die komend jaar de trossen moeten gaan dragen. Deze worden eind augustus pas teruggesnoeid op twee oogjes: stompsny. Stompsny mag pas als de gemiddelde temperatuur (dag en nacht) 10 dagen lang onder de 10° is gebleven. Als je eerder begint haal je de wijnrank te vroeg uit zijn winterslaap, zij denkt dan dat het reeds lente is en gaat te vroeg nieuwe scheuten stoten. Een nachtvorst en je kunt je oogst gedag zeggen. Slordig, niet ? We zitten pas op 5 dagen, dus het is beter om nog even wachten! De druiven, die we voor onze Groot Parys Chenin en Chardonnay gebruiken snoeien we zo laat als mogelijk, vlak voor bot. Dit vanwege een boeren wijsheid dat late snoei het mooiste fruit oplevert en dat willen we natuurlijk!
Er was maandag ochtend wat geklaag van werknemer Chris; “we krijgen helemaal niets extra betaald dit jaar”. De werknemers konden in het verleden n.l. een snoeibonus verdienen, als ze boven een bepaald aantal stokken per dag snijden. Elk stokkie dat ze boven deze bench mark snijden, leverde R 0.12 op. Maar de afgelopen twee jaar is er niet echt hard doorgewerkt, dus waarom zouden wij nog een snoeibonus beloven als ze toch niet aan de gewenste gemiddeldes zouden komen. Dachten we. Dat hadden we dus mooi verkeerd gedacht. ;-)
De afgelopen twee jaar haalden we mensen van buiten de plaas om op tijd klaar te zijn, maar we hebben natuurlijk veel liever dat de Randjes in de zakken van onze eigen werknemers stromen.
De toegezegde bonus en het praatje heeft geholpen; er is heel deze week top gesnoeid.
Gevraagd aantal stokken 400 per dag. Het gemiddelde lag deze week echter op 512!! Lekker.