Tuesday, November 24, 2009

Suier (2)


Zoals bij alles zijn er ook een aantal vuistregels voor het suieren. Echter elke wijnrank is anders, dus zul je per wijnrank moeten besluiten hoe het te doen. Doelstelling is om de wijnrank - op basis van de situatie waarin zich deze bevindt – in balans te laten komen/blijven.

Observeer de individuele wijnrank. Neem hier de tijd voor. Hoe oud is zij, waar worden de druiven voor gebruikt (every day wine of kwaliteits wijn). Groeit de wijnrank in vergelijking met het gemiddelde van het blok waar in het staat. Is hij sterk, gelijk, of zwak. Kunnen we hier een oorzaak voor zien zoals: de grond (zanderig), groeit er misschien een wildloot op de onderstok die veel energie kan wegnemen van de eigenijke wijnrank zelf, staat de wijnrank op het einde van de rij, ontbreekt er een wijnrank naast haar. Zijn de twee dragers, die op het draad rusten op een gelijke manier ontwikkeld; waarom niet, zijn de hoofdloten over het algemeen gespatieerd met een vuistdikte ertussen, hoeveel subloten kent elke drager en hoeveel trossen druiven (in wording) hangen er aan elke subloot.

Afhankelijk van het bovenstaande kies je voor je aanpak, waarover later meer.