Tuesday, November 6, 2012
Riddle
Alles is nieuw voor ons bij het maken van onze eerste sparkling wine. Nadat de kwaliteit als goed is bevonden werd door een aantal experts nu dus klaarmaken voor produktie. Gisteren de flessen aangeleverd bij Avondale, een mooi historisch wijne estate juist buiten Paarl die reeds langere tijd cap classique (Kaapse Champagne) maken en hiervoor de "machinerie" hebben staan. Stap 1 na het aanleveren van de flessen is het zogenaamde riddle proces. De flessen worden in een stalen constructie gelegd, die weer in een soort frame wordt gestoken. Deze laat de flessen in zo'n dag of vijf 360 graden draaien én van horizontaal naar omgekeerd verticaal bewegen, zodat de fles op zijn kop staat en al het bezinksel wat bij de fermentatie in de fles is ontstaan naar de kop van de fles wordt gedwongen. Bij het bottelen wordt deze "vuile"wijn er dan uitgeschoten, opgevuld met een beetje witte wijn en daarna afgesloten met de typische champagne kurk. Dat gebeurt over een week of twee. Spannend, allemaal nieuw en wederom super dat er hier wijnmakers zijn die enthousiast mee willen werken aan dit experiment van Groot Parys en Scali..