Monday, February 28, 2011
Genieten
Na het vieze, maar oh zo lekkere werk met veel zweet tijdens de pars is het altijd een mooi moment om het eerste sap uit de vaten te proeven. Bijna wijn, maar nog niet helemaal dus. De fermentatie is nog niet klaar, maar je tilt door de suikers al wel annanas, vijgen en natuurlijk of beter gezegd gelukkig mooie zuren op. Het zegt nog niets maar het is wel heel speciaal zo'n eerste slokje! Smaakt nu al naar meer dus!!
Sunday, February 27, 2011
"THE MAN"
Donevine heeft zijn mannetje tijdens de pars 2011 weer gestaan. Geen onvertogen woord, zowel bij onze "eigen" mensen als het buitespan. Iedereen wist wat hem/haar te doen stond en dat werd ook zonder morren gedaan. We lopen de eerste dag na de pars altijd de wijngaard door om te kijken of er rijen of vakkies werden overgeslagen bij het oogsten. Dit jaar was dat ook niet het geval. Alle parspotte en skere waren er ook nog, niets gestolen en dat is een bonus! De pars 2011 is dus nu officieel achter de rug!!
Saturday, February 26, 2011
Ook het laatste...
...vaatje van de 2011 oogst is nu gevuld. Traditioneel is dit de Groot Parys straw wine, die in de eerste helft van februarie wordt geoogst en dan na 2 a drie weken drogen op netten onder oude wilde olijvenbomen op ons estate, wordt geperst. Het lijkt wel of we elk jaar minder sap uit de druiven krijgen. Was laats jaar 700 kilo druiven nog ruim genoeg voor 1 vaatje van 55 liter, dit jaar was het maar juist voldoende. Het bijzondere dit jaar is dat de druiven die gebruikt zijn volledig onbespoten zijn. En dat zie je nergens in Zuid Afrika, voor zover wij weten.
Friday, February 25, 2011
Organic winetasting
Gisteravond, met twee belgische wijnliefhebbers, naar de jaarlijkse winetasting van beste biologische wijnen in Zuid Afrika geweest. Dit jaar zat onze Groot Parys Chenin Blanc daar ook bij! Leuk!! Daarna simpel edoch heerlijk gegeten. Natuurlijk gestart met een glaasje bubbles en daarna Karoo lamb chops met een.......koel biertje. Want het is hier ook s'avonds nog steeds warm!!
Wednesday, February 23, 2011
Pruttelen
Aan al onze vaten met sap wordt geen gist toegevoegd. Dit om zoveel mogelijk de smaak van de druif in de wijn tot zijn recht te laten komen. Veel wijnmakers zijn een beetje huiverig voor het niet toevoegen van gisten. Je hebt dan namelijk minder minder invloed op het eindresultaat en soms stopt het gisten zelfs. Wij doen het nu voor het vijfde jaar, nooit problemen met betrekking tot het gisten gehad en ja soms verrast het eindprodukt. Gelukkig ten goede, zie onze gehoute Chenin en Chardonnay 2008/2009. Ook het vat met sap dat 40 uur dopcontact heeft gehad staat vanaf dag 2 ook reeds lekker te pruttelen (fermenteren).
Tuesday, February 22, 2011
Volume
Naast onze "Die Tweede Droom" gaan we dit jaar ook meer wijn maken onder Groot Parys. Al onze druiven van heel de farm zijn namelijk per 1-1-11 biologisch en dat zou toch zonde zijn als deze in de grote wijnplas van Boland kelder terecht zou komen. In dit eerste jaar hebben we dus nu naast de onze biologische "Die Tweede Droom" ook:
- 7000 liter ongehoute Chardonnay
- 14000 liter Rosé en
- 10000 liter ongehoute Chenin Blanc,
gemaakt van officieel gecertificeerde biologische druiven.
Dat begint een behoorlijk volume te worden. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het ook mooi wordt. Als je naar de analyses kijkt van het sap (suiker, suur en ph) en de helderheid dan zit dit wel goed. Maar de proof of the pudding is natuurlijk in the drinking. Over ruim een maand weten we meer. Spannend.
Monday, February 21, 2011
buite span (3)
Als het buite span op het eind van de dag naar huis wordt gebracht is het niet ongebruikelijk dat er behoefte bestaat om een of meerdere biertjes te nuttigen. Probleem is dat er geen geld is, want dat is na het weekend op. Dus moet er geleend worden. 20 Rand wordt dan in het township geleend bij een self made bankier, die natuurlijk wel op vrijdag het bedrag met 100 % rente terug wil krijgen. Ook een vorm van micro krediet zullen we maar zeggen! Op vrijdag als het buite span terugkomt in het township met een salaris van een week hard werken, moet dus eerst de schuld worden afbetaald. Ook heeft deze self made bankier zich toegelegd op de verkoop van koud bier op vrijdag middag. En dit staat natuurlijk watertandend lekker en duidelijk zichtbaar uitgestald als de mensen hem terug betalen. Voor een aantal mensen uit het buite span blijft er dan dus heel weinig geld over, waardoor er aan het begin van de volgende week weer geld moet worden geleend.........
Sunday, February 20, 2011
buite span (2)
Om half zes s'ochtends halen we het buitespan dus op. Zo'n mannetje of 40. De helft is er dan reeds, 25 % wordt uit bed getrokken, 15 % komt lopend later en 10 % slaat een dagje over. Het lijkt in eerste instantie op een bij elkaar geraapt wild zooitje, maar na een paar jaar oogsten weet je dat het ook een hechte community is, zeker ook als je de thuissituatie kent. De townsships zelf zijn vuil, maar de huisjes net zoals de mensen zelf zijn brandschoon, diepgelovig en echt, moeilijk om voor het laatste het juiste woord te vinden. Tijdens de pars knippen de vrouwen in razend tempo druiventrossen af en de mannen dragen de potten naar de lorrie. Hoe harder er word gescholden, hoe beter de sfeer en hoe sneller het werk vordert. Iedereen die op Groot Parys een dagje mee heeft geoogst weet hoe zwaar dit is. Dit wetend, samen met het feit dat het merendeel van deze mensen te veel drinkt (bingy drinking gedurende een heel weekend is niet ongewoon), van alles rookt, snuift, spuit en weet in welke omstandigheden ze wonen, is het echt ongelooflijk hoe veel werk er op zo'n dag word verzet. Daar nemen we echt ons petje voor af!!
Saturday, February 19, 2011
Buite span (1)
Zo noemen onze werknemers de mensen die we elk jaar tijdens de pars als contract arbeiders inhuren. Elke ochtend worden ze met onze bakkies opgehaald in Chicago en Smartie town, twee lokale townships in Paarl Oost, die als gevaarlijk bekend staan. Een heel andere wereld van kleine houte in elkaar getimmerde hokken, vaak geplakt aan flats uit de tijd van de apartheid of de zogenaamde Mandela huisjes die er vanaf 1994 zijn gebouwd. Niets romantisch trouwens en zeker niet in de snikhete zomers van Paarl. Het merendeel van de mensen heeft nu wel electriciteit (al of niet illegaal) en water. Privé toiletten ook reeds meer, maar zeker nog niet in elk "onderkomen". Er is echter nauwlijks werk. Het werkeloosheids percentage wordt geschat op meer dan 50 %. Geen werk, geen geld, geen toekomst. Met als gevolg veel crime: child abuse, rape, stelen, alcohol, drugs, vechtpartijen....rough, very rough, nie vir sissies nie zoals ze hier zeggen. Hier halen we dus elke ochtend ons buite span op, met veel...... respect!! Daarover morgen meer.
Thursday, February 17, 2011
Biologisch in de kelder
We laden elke dag onze druiven af bij Boland Kelder, alwaar een apart hoekje is gereserveerd voor onze wijn. Aangezien druiven van andere producenten, die ook binnen worden gebracht niet biologisch zijn, wordt er speciaal voor ons bij elke lading druiven eerst de aflaaibak en alle pijpen schoon gespoten. Ook worden er geen stoffen over onze druiven gegooid die het processen van de druiven zekerder maakt. Onze druiven gaan ook hier dus au naturel! Na het ontstelen gaan ze naar een aparte skeier en vandaar wordt het sap, nadat het is ontdaan van de schillen, via schoongemaakte pijpen naar onze stainless steel tanks of vaten. Een geheel gescheiden proces dat ook als zodanig stap voor stap dient te worden vastgelegd, dit voor het verkrijgen van de internationale biologische certificering. Veel werk waar de mensen bij Boland Kelder niet altijd even blij mee zijn zeker als het heel druk is, maar het wel altijd doen. Fijn dat ze dit willen doen!!
Wednesday, February 16, 2011
Nie suikers nie
Tuesday, February 15, 2011
Koekie
Fransina (oftewel Koekie) is hoofd kwaliteit bij de pars. Zij staat meestal met haar voeten in de parsbak op onze lorrie en zorgt er zo'n 10 uur per dag voor dat er nie blare, krentjies en vrot druiwe in die bak inkom nie. Met name blare is dodelijk voor de kwaliteit. Dit geeft namelijk groene taninnes en dat wil je niet. Als ik niet in de kelder ben sta ik tegenover haar de potten met druiven in de bak te gooien. Deze foto van Koekie is mijn perspectief voor een paar uur per dag tijdens de hele pars!
Monday, February 14, 2011
Sunday, February 13, 2011
Bijzonder weekend
Dat kun je wel zeggen. Maud 21, jawel nu echt volwassen, Mandela 21 jaar geleden vrij en dit weekend met Udo, Josef, Mar, Arjen van kasteel Engelenburg en Donevine een speciale wijn gemaakt. Natuurlijk Chenin Blanc, maar dan met 40 uur druiven schil contact. Normaal is het schil contact bij witte wijn minimaal. Echter, indien subtiel toegepast kan het extra smaak geven. Maar het kan dus fout gaan en dan krijg je een wrange smaak. Wie niet waagt wie niet wint, dus vrijdag ochtend geparst, vrijdag middag ontsteeld en in de plastic kuipen. Bevroren flessen, dry ice om de temperatuur van het druivenschillen/sap terug te brengen naar ongeveer 10 graden zodat geen fermentatie kon gaan plaatsvinden. Dat was niet makkelijk want ons "keldertje" heeft namelijk geen koeling. Na een zware avond ;-) want er moest weer veel wijn worden geproefd vanochtend met zijn allen om 6 uur aan de bak om de druivenschillen plus sap subtiel te persen wat eigenlijk meer neerkwam op het begeleiden van het sap uit de kuipen, via de pers naar het nieuwe frans eiken vat en een second fill baby barrel. Om 9 uur waren we klaar en tijd voor het zwembad en een groots ontbijt!! We bewaren een aantal flessen totdat Maud 30 wordt en dan trekken we er minimaal 1 open. We hebben er nu al zin in!!
Friday, February 11, 2011
Camera
Om 7 uur stond er een camera man in de wijngaard. Het tempo van het parsen liep natuurlijk direct terug, want wat moest dat hier!!! Sfeer opnames maken van een working wine farm dus. De opnames worden eind deze maand op de Zuid Afrikaanse TV vertoond in een 60 minuten special over Paarl. 4 minuten exclusief over de ontwikkelingen op Groot Parys met als doel het stimuleren van de verkoop van de resterende 24 kavels op ons estate. Wie weet gaat dit helpen, want de markt is hier op dat vlak nog steeds moeilijk. In ieder geval alvast leuk voor later in het familie dagboek. ;-)
Thursday, February 10, 2011
Tussendoortje
Gisteren snel tussendoor ook nog ruim 30 potten Chenin Blanc geparst die worden gebruikt voor onze Vin de Paille. Alleen met onze "eigen" mensen, want hier moeten de juiste druiven voor worden uitgezocht. In twee woorden niet te blauw(zuur) en niet te geel(zoet). Dat hoef je hun niet uit te leggen. Ze weten het beter dan wij en doen het bijna blindelings. De druiven liggen nu lekker op de netten uit te drogen tot een soort van rozijntje. Over een week of 3 persen en het sap in het vat. Het is wederom de doelstelling dit jaar om iets meer flesjes te maken. We moeten hier niet aan mega denken. We willen namelijk van rond de zestig flesjes naar rond de 120. Vorig jaar niet gelukt. Dit jaar weer proberen!!
Wednesday, February 9, 2011
Rosé
Nadat we vorig jaar op proef een serieuze eet rosé hebben gemaakt (slechts 300 flessen), dit jaar dus een echt fruitige en droge rosé in grotere hoeveelheden. Nadat we alle rosé druiven de laatste dagen hebben binnengebracht, praten we over ruim 10.000 liter biologische rosé. Het sap ziet er goed uit en de fermentatie is nu opgestart. Over een week of wat zullen we een eerste gevoel krijgen op smaak. Als alles meezit moet hij reeds deze zomer te verkrijgen zijn. Alles loopt lekker, er parsen nu dagelijks ruim 50 buite-mense bij ons.
Tuesday, February 8, 2011
Wijnmakers
Tijdens de pars - hoe verzint hij het :-) - komt Udo altijd langs. Dit jaar heel "serieus", samen met Arjen Pleij van Kasteel Engelenburg, want ze doen onderzoek in het kader van hun dissertatie voor Magister Vini, de hoogste opleiding op het vlak van wijn in Nederland. Dan moet er natuurlijk onder andere ook gegeten en geproefd worden. Met een aantal top wijnmakers in Zuid Afrika werd er afgelopen weekend dus onder het genot van een (veel) sterren menu van Mariette ruim 30 wijnen geproefd uit de oude en nieuwe wereld, met Chenin Blanc als insteek. Dat was leerzaam, maar zeker niet het belangrijkste. De sfeer op dit soort avonden is namelijk bijna altijd bijzonder. Je kent de andere wijnmakers niet heel goed, maar door de setting en de gezamenlijke passie worden het altijd memorabele avonden. Het bezoek van Udo heeft maar een nadeel en dat is dat je heel weinig slaap krijgt en daar heb je toch al zo'n gebrek aan tijdens de pars!!
Sunday, February 6, 2011
Daan
Als je zo in den vreemden bent waardeer je het misschien wel meer wat vrienden zijn betekent. Daan is er zo een. Hij, samen met Yvonne, heeft ook een farm in Paarl. Naast het feit dat er lekker bij elkaar gekuiert wordt, weten we ook van elkaar dat we er voor elkaar zijn in Zuid-Afrika, wat er ook gebeurt. Gisteren was zo'n dag. Een derde brand op Groot Parys en wie was er direct na de brandweer, Daan dus met zijn mobiele brandweer materieel. Fantastisch!!
Thursday, February 3, 2011
Mooi begin
Vanochtend om half zes acte de presence by de Kabouter in Chicago, een township in Paarl. Iedereen kent De Kabouter in Paarl, want daar kun je officieus 24 uur per dag alcohol kopen. Het meeste in grootmaat verpakking. ;-) Er waren ons 40 mensen beloofd, we kregen er 31. Voor dag 1 een goed resultaat en zeker omdat het midden in de week is. De meeste mensen commiteren zich namelijk per volle week aan 1 boer, maar gelukkig waren een aantal boeren "onbeskof". geweest en hulle was "gatvol". Daar waren wij dus blij mee. Vandaag lekker gepars, mooie druiven binnegebracht en ook met hogere suikers. Klasse 1 druiven met een gemiddeld van 23.4 balling tegen vorig jaar 22. Dat is wat we wilden en dus mooi. Morgen verder. Lekker!!!
Wednesday, February 2, 2011
Pars (oogst) 2011
Onverwacht. We dachten maandag aanstaande, maar de natuur laat zich niet dwingen. Afgelopen maandag hebben we suikers genomen en die waren nog best laag. Rustig alles voorbereiden voor de oogst die over een weekje of zo zou starten, dachten we. Niet dus. Vandaag weer suikers genomen en ze zijn nu wel rijp, jawel. Reden waarschijnlijk de warmte. We hebben een warme januari maand gehad en ook de laatste week is het heet. Tegen de veertig graden. Versneld de laatste 3 uur dus alles geregeld, lorries, pars bakke, skere, coinkies, kratte, mensen. Met name dat laatste is altijd de vraag of het lukt. Ze zijn beloofd door Twan, onze "labour broker". We zullen zien, morgenvroeg om half zes in de townships kijken, wie er staan. We hebben er 40 nodig. Nu eten, glas wijn, fiches tellen en....slapen.
Subscribe to:
Posts (Atom)