Thursday, December 31, 2009

Biertje


Tussen kerst en oude en nieuw wordt er niet gewerkt op Groot Parys. De werknemers luieren bij het huis en gaan heel vaak naar de kerk. Zelfs op oudejaarsavond gaan ze na de kerk om dan met andere kerkgangers het nieuwe jaar in te luiden. Kerk hier is niet zitten en luisteren, maar lekker mee zingen en veel halleluja’s. En natuurlijk ook veel dansen in de kerk, met heel de familie, dus gezellig! Wij zijn ook heerlijk vrij en hebben de familie over. En wat doe je dan zoal, naar het strand dus en dan bij zonsondergang een lekker.......biertje. Proost op een gezond 2010!!

Wednesday, December 30, 2009

hoge waterstanden


We hebben hier een grote (water) dam met een capaciteit van 100.000 kubieke meter, die met name in de winter gevuld wordt met bergwater. Dit middels een ondergrondse pijp, die het water een kilometer of 5 verder uit een klein riviertje tapt in de bergen en dan transporteert naar de dam. Dit water wordt gebruikt als drinkwater en als irrigatie water voor onze wijngaard. In de winter houden we de dam goed in de gaten (“dop houden”), want als deze te hoog komt te staan bestaat er een kans dat de damwal doorbreekt. Dat schijnt in het verleden 1 keer te zijn gebeurt en dat zorgde voor een kleine tsunami bij de huizen van onze werknemers. Ik liep vanochtend met mijn neefje Sjoerd, die hier op bezoek is op ons land en dacht ook even leuk om hem de dam te laten zien. En wat bleek de dam stond nog (het is nu toch volop zomer) zeer hoog...te hoog. In een hoek van de dam ligt een overflow die er voor moet zorgen dat als het water in de dam te hoog staat deze wordt afgevoerd. Deze overflow checken we in de winter regelmatig, maar niet in de zomer, want dan staat de dam toch laag! Niet dus!! Wij met zijn tweeëen tot borsthoogte het water in en onder water met de hand de overflow gedeblokkeerd. Allerlei takjes, worteltjes hadden voor de blokkade gezorgd. Het water is nu gelukkig weer aan het zakken naar normale niveaus. De hoog water waarschuwing is hier in het landlocked Paarl dus weer ingetrokken!

Friday, December 25, 2009

Geseënde Kersfees en 'n voorspoedige nuwe jaar, gevul met vreugde en vrede

Ook aan deze kant van de aardbol is het weer kerst. Het jaar wordt afgesloten. Na de vele regens in oktober is het in Paarl een stuk stabieler geworden qua weer. Gelukkig nog geen scorchers van over de 40 graden, dus tot nu toe ziet het er voor de oogst goed uit. Wel hebben we, ondanks dat we de wijngaard op het juiste moment hebben beschermd, toch wat donsskimmel opgelopen. We denken dat we zo’n 10 % van de potentiële oogst hebben verloren. Aan de andere kant gaat Boland Kelder gelukkig meer betalen (plus 50%) voor de organische druiven, die we niet voor onze eigen wijn gebruiken, dus dat is weer een plus. Als er de komende 6 weken niets geks gebeurt (touch wood) denken we ongeveer een zelfde oogst als in 2009 te krijgen. En die was mooi, zeer mooi met ongekend hoge zuren die in het begin zorgde voor een wat “springerige” wijn, maar die nu mooi geïntegreerd begint te raken en waarschijnlijk nog mooier wordt binnen nu en 6 maanden.
Met de werknemers zijn de jaarlijkse evaluatiegesprekken weer gevoerd. Allemaal met een braaipakket naar huis voor een verdiende vakantie.
Geniet deze bijzondere dagen!

Saturday, December 19, 2009

Water

Terwijl in Nederland en België de laatste dagen water in ijs is verandert (minus 15), smeken onze druifjes op de zanderige gronden (“sandkolle”) hier om water en hebben dat deze week ook gekregen. Alleen de druiven op de sandkolle, want op Groot Parys werken we sinds een aantal jaar volgens het principe dat we geen water geven, tenzij. Dit tenzij hangt af van visuele inspecties van de wijngaard die vanaf deze tijd haast dagelijks plaatsvinden. Hoe voelt de druif zich. Zij mogen het niet te makkelijk hebben, maar mogen ook niet stressen. Volgens de geleerden geeft dit namelijk de beste kwaliteit druiven en we verspillen (“morsen”) ook geen kostbaar water. Dus waar kijken we naar: de kleur van het blok wijngaard, zijn er nog groeipunten, de druiven zelf, structuur van de bladeren etc. Dit lijkt moeilijk, maar na een paar jaar gaat dit als vanzelf. Dit natuurlijk op basis van gemaakte fouten. Als je namelijk te lang wacht met water geven en de wijnrank stresst, gaat deze voor overleving en zuigt het vocht uit de druiven voor zich zelf op. Zo’n foute inschatting heeft ons dus wel eens een paar centen gekost!!!

Thursday, December 17, 2009

Aan wie de eer..........:

Elk jaar in december bottelen wij de Vin de Paille. In heel, heel, heel kleine hoeveelheden. Het is elk jaar zelfs de vraag of we de 100 flesjes, van elk 375 ml halen. Die kleine hoeveelheden betekenen echter niet dat we dan ook snel klaar zijn. Doordat het sap heel dik is pakt het ongeveer 2-3 minuten om 1 flesje te vullen en te bottelen. Met het opstarten van het “produktieproces” en het schoonmaken achteraf zijn we dan toch al snel een uurtje of 5 verder!! Maar het resultaat is het meer dan waard!!! Dit jaar was Jo, een vriend van ons, in het land, dus aan hem de eer om het eerste flesje te kurken!

Monday, December 7, 2009

Insteken

Er loopt al een paar weken een klein ploegje achter de suieraars aan. Dit zijn meestal mannen, want de vrouwen zijn veel geschikter voor het ingewikkelder en gevoelsmatiger werk van suieren. De subloten groeien vanaf september en deze dienen zoveel als mogelijk rechtop te groeien en dienen niet over te hangen. Waarom niet? Enerzijds omdat dan de loten in de weg zitten van de tractors die door de rijen bewegen, anderzijds omdat we zoveel mogelijk windbeweging rondom de druiven willen krijgen om ziektes weg te houden. Als laatste, en zeker niet onbelangrijkste, zorgen rechtopstaande subloten ervoor dat de druiven mooi beschermt blijven tegen de zeer felle zon hier. In Frankrijk zoeken de wijnboeren juist de zon op om de druiven rijp te krijgen, maar dat is in Zuid Afrika juist helemaal geen probleem, dat gebeurt door het vele aantal (felle) zonnuren zo ie zo. De druiventrossen dienen hier juist beschermd te worden tegen de zon. De zon staat hier bijna recht boven ons, dus als de subloten rechtop staan worden de druiventrossen lekker afgeschermd en krijgen we zoals hier wordt gezegd geen “brand op die druiwe”.

Wednesday, December 2, 2009

Suier (3)

Bijna klaar met het suieren. Aanstaande vrijdag zijn alle ranken weer gesuierd. Alles staat er dan weer knap bij. Dat betekent:
* geen wilde loten meer onder aan de stam, de stam (voetjies noemen ze dat hier) zelf is vrijgemaakt van takjes.

* op de twee hoofddragers met niet minder als een vuist bevinden zich loten met ieder weer twee subloten waar zich 2 trossen aan bevinden.

Kleine trossen nog op dit moment, maar deze kunnen nu door de wijnrank lekker rijp worden gemaakt, zonder dat er ook nog eens energie naar allerlei ander gemors moet, dat niets bijdraagt aan een (hopelijk) mooie oogst.

Sunday, November 29, 2009

John Platter Guide 2010


We zijn blij verrast met de nieuwe Platter gids 2010, dé wijnbijbel in Zuid Afrika. Twee van onze Chenins krijgen hierin namelijk 4 sterren: de vatgegiste Chenin Blanc 2008 en de Vin de Paille 2008. Het is voor de eerste keer dat twee van onze Chenins 4 sterren krijgen. Behalve dat het al heel mooi is om voor een witte wijn 4 sterren te krijgen, zijn deze twee wijnen binnen hun categoriën ook nog eens de beste biologisch verbouwde!

Tuesday, November 24, 2009

Suier (2)


Zoals bij alles zijn er ook een aantal vuistregels voor het suieren. Echter elke wijnrank is anders, dus zul je per wijnrank moeten besluiten hoe het te doen. Doelstelling is om de wijnrank - op basis van de situatie waarin zich deze bevindt – in balans te laten komen/blijven.

Observeer de individuele wijnrank. Neem hier de tijd voor. Hoe oud is zij, waar worden de druiven voor gebruikt (every day wine of kwaliteits wijn). Groeit de wijnrank in vergelijking met het gemiddelde van het blok waar in het staat. Is hij sterk, gelijk, of zwak. Kunnen we hier een oorzaak voor zien zoals: de grond (zanderig), groeit er misschien een wildloot op de onderstok die veel energie kan wegnemen van de eigenijke wijnrank zelf, staat de wijnrank op het einde van de rij, ontbreekt er een wijnrank naast haar. Zijn de twee dragers, die op het draad rusten op een gelijke manier ontwikkeld; waarom niet, zijn de hoofdloten over het algemeen gespatieerd met een vuistdikte ertussen, hoeveel subloten kent elke drager en hoeveel trossen druiven (in wording) hangen er aan elke subloot.

Afhankelijk van het bovenstaande kies je voor je aanpak, waarover later meer.

Thursday, November 19, 2009

Suier


Wij suieren al weer een week of 3. Dit start half oktober en eindigd eind november/begin december. Naast onze eigen mensen zijn er dan zo’n mannetje/vrouwtje of 25 extra bezig in de wijngaard. Als je een wijnrank door het jaar gewoon zijn gang laat gaan groeit die alle kanten op. Dat betekent dat er heel veel loten worden gevormd, waar dan ook weer trossen druiven aan proberen te groeien. Nu heeft 1 tros druiven een loot nodig van bij voorkeur ongeveer 1.5 meter lang en kan een volwassen stok niet meer dan tussen de 12 en 18 trossen aan. Dit afhankelijk van de leeftijd van de wijnrank en de kwaliteit van de grond waar deze op staat. Het is dus zaak om de wijnrank zodanig te vormen (= suieren) dat de druiventrossen optimaal rijp kunnen worden én er voldoende lucht bij de druiventrossen kan komen. Ook dit laatste is zeer belangrijk, want als het te dompig wordt rondom de druiventrossen kunnen deze later in het seizoen gaan rotten en vergroot ook de kans op ziektes nu.

Sunday, November 15, 2009

Sereen genieten

Donderdag ging het niet door, maar gisteren was het zover, Ronald de Groot van Perswijn: hét wijnmagazine in Nederland, kwam onze wijnen proeven. Normaal is een proeverij al spannend, maar als je hoort dat hij wordt gezien als de beste wijnproever uit Nederland, dan wordt er bij ons natuurlijk helemaal adrenaline gepompt! Echter door de wijze waarop je elkaar een hand geeft valt alles van je af. Gewoon een en mooie middag met het verhaal achter Groot Parys op de stoep, een rondje met ons bakkie door de wingerd en daarna natuurlijk; proeven. Ons hoofdhuis is geheel gerenoveerd echter, we hebben gezien de ook hier moeilijke financiële tijden, nog geen huurder gevonden die het geheel gaat uitbaten als restaurant en event centre. Dus het is aan de binnenkant nog een beetje kaal, dat wil zeggen er staat helemaal niets in een ruimte van 300 vierkante meter met in het midden een hoogte van 10 meter! Dus dachten we, dan maar heel heel simpel, door middel van een pilaar met wit tafellaken erover in het midden van de ruimte, presenteren. Dat maakte het geheel voor ons erg speciaal. Twee mensen die in een lege ruimte, met iets bezig waren waar hart en ziel in zit: wijn. Sereen genieten dus!!

Wednesday, November 11, 2009

28 uur...............

.....nadat de laatste regen viel, regent het hier nu al wéér pijpestelen. In de tussentijd is er echter veel gebeurt. De 3 tractors zijn in deze 28 uur, op een uur of 7 na, permanent aan de slag geweest. Zoals afgesproken moesten al de chardonnays worden gespoten.
In totaal meer dan 15 hectares met in totaal zo’n kleine 50.000 wijngaardstokken. Omdat een van de tractors er halverwege mee ophield, hebben we het niet helemaal gehaald, echter meer dan 90 % werd gecoverd. Dat moet voldoende wezen. Zaterdag het net ophalen, want dan is het gedaan met de regen. Voor misschien wel een half jaar, want tussen november en eind april regent het hier zo ie zo al nauwelijks. En El Nino schijnt er dit jaar ook aan te komen. Dat betekent hier in de kaap een droge en (zeer) warme zomer. We zullen zien. Over een ding hoeven we ons echter na nu bijna 160 mm regen geen zorgen te maken: Geen gebrek aan water de komende tijd voor mens, dier en gewassen!

Monday, November 9, 2009

Donsskimmel




Gisteren is er bijna 100 mm water gevallen. Zojuist terug uit de wijngaard. Met Donevine alle blokken, 50 hectare rondgestapt. En wat blijkt, de Chenin Blanc is zo goed als schoon terwijl de Chardonnay behoorlijk wat donsskimmel op de blare heeft, gelukkig niet op de druiven zelf. Zou het cultivar gedreven zijn?? Het prioriteiten stellen ging dus als vanzelf. Eerst de Chardonnay en dan na de volgende regens de Chenin Blanc spuiten. Vanmiddag beginnen er 3 tractoren met spuitpompen te rijden, want het weer zit gelukkig mee. De laatste regens zijn vanochtend gevallen en er staat nu een fris windje waardoor het nog achtergebleven water op de druiven en blaren snel droogt en dus kunnen we vanmiddag reeds beginnen. Tot morgenavond laat. Want van woensdag tot vrijdag; weer regen!

Sunday, November 8, 2009

Regen!!!

Vanaf gisteren regent het hier. Dat is niet echt ongebruikelijk voor de tijd van het jaar. Echter wat ons zorgen baart is dat het heel de week blijft regenen. Regen betekent namelijk kans op ziektes in de wijngaard. Donsskimmel kan dan de kop opsteken en deze kan zich razendsnel verspreiden in heel de wijngaard, zeker als de wijngaard bloeit zoals nu het geval is, en een groot gedeelte van de aanstaande oogst vernietigen. Alhoewel we door de jaren heen hebben geleerd dat, als de wijngaard in balans is je ook minder kans op ziektes hebt, betekent 1 week regen in deze periode nog steeds dat hier alle alarmbellen afgaan. Morgen lopen we met een aantal mensen heel de wijngaard door om dan op het eind van de de dag te beslissen welke blokken in welke volgorde gespoten gaan worden als er in de komende week er ergens een dag(deel) zal zijn dat het niet regent. Spannend dus. Dan ben je dus gewoon boer, die in dit geval volledig afhankelijk is van de weergoden..........of toch ons moeders maar eens vragen om volgens goed katholiek gebruik een kaarsje te laten opsteken. ☺

Friday, November 6, 2009

Climate change

Groot Parys doet mee in een pilotgroup die voor het eerst in Zuid Afrika de CO² uitstoot in de wijn en fruit industr1ie gaat meten. Als biologische boerderij wordt onze uitstoot afgezet tegen de uitstoot van vergelijkbare conventionele boerderijen. We zijn benieuwd wat dit gaat geven. Aan de ene kant gebruiken wij bijvoorbeeld minder chemicaliën en geen kunstmest, maar aan de andere kant hebben we hier wel gemiddeld 10 koeien rondlopen die mest produceren voor gebruik in onze wijngaard. Volgend jaar weten we waarschijnlijk de uitkomsten. Waarschijnlijk, omdat het een nieuw initiatief is en het meten van CO² vele kanten kent. Maar er moet ergens begonnen worden niet waar en eigenlijk is het feit dat er structureel na wordt gedacht over dit soort zaken al winst!

Wednesday, November 4, 2009

Onverwacht bezoek

Om 17:00 uur, al lopend in de wijngaarden, kreeg ik een telefoontje. Fabian Scheys uit België aan de lijn of ze even konden langskomen. We wisten niet dat hij en Guido Franque in Zuid Afrika waren. Jawel en wederom schrijvend aan een boek over wijn uit ZA. 20 minuten later stonden ze op de stoep. Direct komen dan herinneringen boven aan de eerste ontmoeting met Guido in Brugge in 2003. Wij nietswetend over wijn en hij toen al een bekendheid op het vlak van wyn en kos in België en elders. Hij zette ons in dat gesprek van 1 uur op het pad naar elegante doordrinkbare wijnen en het natuurlijke. Nu 6 jaar later loop je dan samen met hem en Fabian door de wijngaard allerlei informatie en theses uit te wisselen inzake druiven en wijn. Voordat ze weer vertrokken was het laatste wat werd toegefluisterd: “Gewoon zo doorgaan mensen, jullie zitten op het juiste pad”. Als boeren in ZA met een ietwat beperkte zicht op de (wijn) wereld geeft zo’n opmerking van juist hén enorm veel energie om dit ook te doen!!

Monday, October 19, 2009

Willem, Die Vleisman

Over de jaren is onze koeien familie flink gegroeid. Stiertjes worden groot, maar ook dominant. Ze lopen bij ons op de farm samen met onze veehoeder Daniël rond op zoek naar kos (eten) en hij geeft meestal aan wanneer het tijd is voor de slacht. Als de stier ook zijn hoorns richt op hem is het de hoogste tijd! We gaan dan naar onze slager in Paarl. Willem, een Nederlander, die reeds een jaar of 20 in ZA is. Hij neemt de stieren dan van ons af. Bij vlees zijn er allerlei kwaliteits aanduidingen, die met name de malsheid van het vlees inhouden. Over biologisch wordt hier nog niet echt gesproken maar wel over kleuren en aantal tanden! Paars en 2 tanden is het beste en jawel onze beide bulletjies hadden deze beoordeling. Ook dit jaar kopen we dan van onze stier vleis bij Willem en een gedeelte daarvan gaat natuurlijk naar onze werknemers! Vandaag is het een grote rugby dag hier in de kaap, dus onder het genot van een dop(biertje) staan de braaien met de worsten vanmiddag bij onze werknemers lekker te roken. Life is good!

Saturday, October 3, 2009

Hubrecht Duijker over onze wijnen:


".....Veruit de belangrijkste variëteit van Groot Parys is een Kaapse klassieker, chenin blanc. Geen andere druif groeit zo lang (ruim 350 jaar) op zo’n groot oppervlak (een kleine twintig procent) in Zuid-Afrika. Van stokken die doorgaans geen irrigatie kregen, wat in Paarl bepaald uitzonderlijk is, worden op Groot Parys verbijsterend goede wijnen vervaardigd. Die Tweede Droom 2009, een in langzaam in tanks vergiste Chenin Blanc, smaakt enerzijds levendig en bijna tintelfris, anderzijds naar grapefruit en frisse groene vruchten, met tegelijk een vleugje anijs. Prijs €7,45 Er bestaat eveneens een op vat vergiste en gelagerde versie van, jaargang 2008, die vooral getypeerd wordt door milde roosteraroma’s. Deze kost €8,95. Website importeur: www.winematters.nl. ".

Monday, September 21, 2009

Jeanne Malherbe

Jeanne Malherbe is overleden. Zij was de “grande dame” van het Biologisch dynamisch (wijn)boeren.
5 jaar terug ontmoetten we haar voor het eerst op haar boerderij die al meer dan dertig jaar volgens de BD principes werd geboerd. Goede gesprekken met haar over BD op haar stoep, maar het belangrijkste van alles was dat het daar goed voelde. Du moment dat je op de boerderij aankwam stapte je in een andere wereld die harmonie uitstraalde en warm aanvoelde. Hoe dat kwam kunnen we (nog steeds) niet rationeel verklaren, maar dat gevoel was er ook dit weekend direct weer na aankomst op de boerderij waar Jean gelukkig kon worden begraven in de grond die ze voor meer dan 30 jaar had bewerkt. En met haar gezicht gericht naar de door haar geliefde sterrenhemel.


Tuesday, September 15, 2009

Kliniek


Het busje van de kliniek stond vanochtend weer op de farm. Hij staat hier elke week en alle mensen die bij ons wonen of (tijdelijk) verblijven kunnen er dan met al hun klachten terecht. Er hoeft niets betaald te worden en als men bijvoorbeeld TBC heeft dan komt er zelfs dagelijks iemand om de pillen te brengen. De farmwerkers zijn tijdens de apartheid en daarvoor zeer slecht behandeld, vandaar dat ze nu extra aandacht krijgen. Onze medewerkers weten het niet, maar we denken dat er veel mensen in de wereld jaloers zouden zijn op de zorg die ze nu krijgen van de overheid hier in het nieuwe Zuid Afrika.

Tuesday, September 8, 2009

Nieuws uit Lesotho

Helaas zit een bezoek aan de wijngaard in Lesotho er niet in voor ons dit jaar. Eerst telefonisch gesproken met Mamothiba, de vrouw van Phatela. Toen op "papier" (lang leve internet) een uitgebreide briefing gegeven voor het snoeien van de wijngaard in Lesotho. Dit hadden we reeds mondeling gedaan tijdens ons laatste bezoek, maar we dachten; je weet maar nooit. We kregen al snel een zeer geruststellende reactie van Mothiba, een van de zonen die de engelse taal (bijna) meester is:

"Ntate Eric en Mariëtte,

Thanks for the massage and we have alraedy started pruning and towards
finishing. We are leaving excatly 2 buds as you have mentioned. Water
is flantyfull and we will as much efford as possile to water them.

Should there be any misunderstanting I will contact you.
I wish you a good harvest this year.

Mothiba and family”

Monday, August 31, 2009

Wederom zilver....

...maar nu voor onze biologische druiven waar Boland kelder hun Private Cellar Collection van maakt.

Deze wijn heeft nu dus zilver gewonnen op de Chenin Blanc challenge in Paarl. Een van de major events op wijnkalender in Zuid Afrika. Volgende week wordt de wijn tijdens een private function in een sterren restaurant aan de handel in Zuid Afrika gepresenteerd. Leuk om dit een keer mee te maken als boer en niet als de manager die (wederom) een nieuw tabaksprodukt introduceert aan de handel.

Thursday, August 6, 2009

Een lange weg.

Het grootste gedeelte van de druiven op Groot Parys gaat naar Boland Kelder alwaar ze de laatste jaren verdween in de grote plas aan wijn (meer dan 10 miljoen liter) die Boland Kelder jaarlijks maakt. Aangezien wij sinds 2008 officieel gecertificiceerd zijn als organisch, de wijnmakers van Boland Kelder laaiend waren over onze Chenin 2008 en sommige grote klanten van Boland Kelder ook een speciale wijn willen voeren, heeft Boland Kelder dit jaar een Private Cellar Range ontwikkeld. Voor de Chenin Blanc zijn hiervoor onze druiven geselecteerd. In 2009 zitten dus voor het eerst al onze Chenin druiven in een fles. Voor ons een bijzonder moment, want toen wij Groot Parys kochten, stonden de druiven van de farm bij de kelder bekend als matig tot zeer matig; goed voor de bulk categorie. Dit vanwege de insteek van de vorige eigenaar, die volledig voor volume ging en niet voor kwaliteit.
En nu zijn onze druiven en onze wijn dus de referentie voor Chenin Blanc!!!

Wie had dat gedacht.....wij zeker al niet.

Friday, July 31, 2009

Donevine 30 jaar


Het leek ons wel een leeftijd om even aandacht aan te besteden. Dus hadden we twee taarten laten maken en hebben die vanochtend aangeboden. Tot onze verbazing, was hij verbaasd.

We weten inmiddels dat Sweet 16 hier belangrijk is. En je 18de verjaardag. En bovenal de dag dat je 21 word; reden voor groot feest. Voor Donevine was dit geen héél bijzondere verjaardag. Na even doorpraten blijkt dat er een ander fenomeen is; het kroonjaar. Een kroonjaar is als je b.v. op de 31ste van de maand jarig bent en je word 31.
Het staat al in de agenda voor volgend jaar; dán heeft Donevine zijn kroonjaar.
Weer wat geleerd. Én, waarschijnlijk wordt er vanavond tóch goed feest gevierd.
In ieder geval wordt er goed taart gegeten.

Thursday, July 23, 2009

Berichtje van onze Marketing en PR afdeling:


Monday, July 20, 2009

Onze gehoute Chenin Blanc 2008 wint zilver in USA

GROOT PARYS CHENIN BLANC 2008
WINS SILVER MEDAL IN SECOND ANNUAL INTERNATIONAL GREEN WINE COMPETITION
All-Star Judges Single Out Groot Parys Estate at International Competition


SANTA ROSA, CALIFORNIA, USA – An all-star panel of judges determined that GROOT PARYS CHENIN BLANC 2008 is worthy of a Silver medal.

This is the only wine competition in the world that focuses on wines made from organic grapes, organic wines, Biodynamic® wines and wines made from vineyards transitioning to organic or biodynamic status.

This International Green Wine Competition was created to identify “can’t miss” wines for drinkers interested in organic and biodynamic wines.

Friday, June 19, 2009

100 % Zuid Afrika

Het is nog minder dan een jaar tot het WK voetbal in 2010. Nederland heeft zich geplaatst en daar zijn wij hardstikke blij mee. Via Twitter, zie link op rechter gedeelte van de pagina, gaan wij positief nieuws brengen over Zuid Afrika. Vaak is het nieuws in de pers te negatief menen wij. Dus....twitters over kleine dagelijkse (niet wijn gerelateerd) zaken bij ons op de farm, in Paarl of in de Winelands en positieve algemene nieuws feitjes die niet makkelijk worden opgepikt door de internationale pers.

Thursday, May 28, 2009

Een bijzonder produkt


De eerste rosé wordt dit jaar geproduceerd op Groot Parys. Geoogst in februari, gefermenteerd in het vat en nu mooi op kleur. Spannend vanuit het wijnmakers perspectief, maar meer nog vanwege de achterliggende gedachte. Deze wijn is namelijk het gevolg van een gezamenlijk initiatief van Udo Göebel, onze wijn importeur in Nederland, en Groot Parys. De winst gaat geheel naar onze werknemers. Maar nu eerst ervoor zorgen dat de wijn netjes in de fles komt, gelabeled wordt en naar Nederland verscheept wordt. Als alles goed gaat is de wijn medio augustus te verkrijgen via Winematters. 

Thursday, May 21, 2009

Proevers



Twee keer per jaar komt Udo, onze wijn importeur naar Zuid Afrika met een of twee groepen wijnliefhebbers/kenners. Zij komen dan ook langs op Groot Parys en na een rondleiding op ons estate en in de wijngaard is het daarna proeven geblazen. Voor ons altijd spannend, als mensen met wijnkennis, met onder hen zelfs vinologen, onze wijnen proeven. De wijnen zijn toch een beetje je kinderen. De proeverij begon met een vergelijking tussen de Chenin Blanc 2008 met toegevoegde gisten en de spontaan gegiste. Daarna, zeer speciaal, een verticale tasting van al onze gehoute Chenins; de 2005, 2006, 2007 en 2008. Gevolgd door een verticaaltje Chardonnay en afsluitend met onze Vin de Paille. Wat deze mensen in onze wijnen proeven blijft ons elke keer weer verbazen. Mooi om te zien en te horen. Daarna lekker eten met de groep. Deze keer twee verschillende soepen; bieten en Englisch pea. Gevolgd door zuurkoolschotel met warme appelmoes en wortelsalade (ja het is hier winter... ), franse kaas en melktert na!

Monday, May 4, 2009

Chardonnay 2008 krijgt 5 sterren in Perswijn


Saturday, April 18, 2009

Back to back

We hoorde deze week dat onze Chardonnay wederom (back to back) is doorgedrongen tot de finale van beste Chardonnays onder de 10 euro uit de nieuwe wereld. Deze competitie wordt jaarlijks georganiseerd door het gezaghebbende vakblad Perswijn. Vorig jaar was het een volslagen verrassing en dit jaar hadden we het ook al helemaal niet verwacht. Onze Chardonnay 2008 bevat namelijk behoorlijk wat restsuiker,15 gram. Weliswaar prachtig in balans met de zuren maar die hoge restsuiker zie je niet vaak in een Chardonnay. Hoe het zo gekomen is: het heeft alles te maken met het feit dat we geen kunstmatige gisten meer gebruiken tijdens het wijnmaken met soms als gevolg, meer restsuiker dan normaal.
Udo, onze wijnimporteur, heeft een mooie omschrijving gegeven van onze Chardonnay op zijn blogspot http://udogoebel.blogspot.com/.
!7 mei aanstaande weten we de einduitslag. Vorig jaar werden we tweede.

Monday, March 30, 2009

Life is simple

Even lekker een weekje in een huisje pal aan zee.

Saturday, March 21, 2009

Marc 50

Broer Marc wordt 50. De tweede in de familie Verhaak na Paul. Wat te doen om hem te verrassen? Maud, onze oudste, is sinds begin februari voor een gap year in Europa. Eerst werken in Nederland en de UK en daarna voor een maand of drie reizen door Europa met een stel vriendinnen uit Zuid Afrika. Marc had reeds aangegeven dat hij voor zijn vijfstige een familie gathering wil houden met daarbij alle neven en nichten. Dat is nogal wat georganiseer want ze moeten uit Frankrijk, de USA, Ghana, Zuid Afrika en natuurlijk Nederland komen. De datum in juli staat nu bijna vast, dus waarom niet alvast een startschot op zijn verjaardag geven. Peter, de jongste broer boekte snel een ticket, Sabine, de jongste nicht(uit USA) kondigde op donderdag avond bij Marc aan dat er vrijdagavond een pakketje zou landen in Bordeaux waar Marc, Daan en 4 kids wonen. Het pakketje was dus..... Maud, de oudste nicht met een collage van foto's en tekeningen van alle neven en nichten voor Marc. En natuurlijk twee flessen wijn, met een passend etiket....

Monday, March 9, 2009

Onze kleinsten; lakken en labelen




Eerst afnemen met een vochtige doek, want ze plakken na het bottelen. Dan droogwrijven. Vervolgens met hun kop in de rode lak.
Weer opwrijven, want toch een beetje geknoeit met de lak her en der.
Etiketje voor, etiketje achter + een Debio stickertje. Dit stickertje als bewijs van logisch biologisch, want van Groot Parys. Accijns zegel op de hals en hop de doosjes in. De Vin de Paille 2008 is nu klaar voor de boot. Ze varen samen met de gehoute Chenin en Chardonnay 2008 aan het van de week af richting België en Nederland.

Thursday, March 5, 2009

Paarl brand

Vanochtend Maartje weggebracht naar school en al rijdend een beetje gepraat over de grote branden in 2002 en 2005. Want we zagen een kleine brand achter Paarl Rock. Het topic brand is weliswaar hot in de kaap, want het brand rondom Stellenbosch en de Helderberg al weken. Maar dat is vanaf ons gezien over de berg, dus ver weg!! Vandaag verder met Mar een paar afspraken gehad in Kaapstad en op het einde van de dag dus pas weer terug naar Paarl. Paarl was niet Paarl meer, het zag rood van het vuur en zwart van de rook. Huizen zijn reeds afgebrand (van ouders van meisje in dezelfde klas als Maartje) en dus veel gebeld met mensen die daar ook wonen. Tot nu toe OK. Maar als de wind draait kan alles weer veranderen. Fingers crossed. We hebben op kleine schaal vorig jaar zelf meegemaakt op de farm wat het betekent als het brand en dat is niet fijn. Gelukkig was/is ook de brandweer vandaag volop aanwezig om te doen wat ze moeten doen. Vanavond bij mensen geweest en om dan helikopters te zien met een volle bak met water (10.000 liter) die op 100 meter hoogte haast op de vierkante meter een brand kunnen doven op 25 meter acher het huis waar wij waren is fantastisch om te zien.Veel gefluit en duimen omhoog in Paarl om deze mensen te bedanken!!

Monday, March 2, 2009

Klein maar fijn.

Het zit er weer op. Moe maar tevreden zijn vrijdag middag de laatste druiven door Donovan binnegebracht. Zoals hij hij had beloofd! En ook de laatste druiven waren binnen de premium specs van Boland Kelder. Dat wil zeggen lage PH’s, hoge zuren en mooie druiven. Elk jaar heeft echter ook zijn downside. Dit jaar hebben we een zeer kleine oogst.. Niet lekker voor onze cashflow, maar misschien brengt de hoge kwaliteit wel iets meer op als het uiteindelijk in de fles door Boland kelder op de markt wordt gebracht. En daar profiteren wij dan ook weer van als we over een jaar de laatste betaling van Boland kelder ontvangen voor de geoogste druiven in 2009.

Tuesday, February 24, 2009

Vooruitgang

Het belangrijkste gedeelte van de oogst is voorbij. Al onze wijn zit in de tanks en/of vaten en al de druiven varieteiten waar we behoorlijk geld op verdienen zijn bij Boland Kleder binnengebracht. Nu alleen nog een dag of drie Colombard (60 ton) oogsten. Dat is een witte druivensoort, die door Boland Kelder met name word gebruikt in hun droë witte. We krijgen er maar een paar rand voor, maar elke rand is er een. Zeker in deze tijden. Op normale dagen ben ik erbij van s’ochtends vroeg tot s’avonds laat. Niet opvallend, maar wel om continu een paar dingen te checken en natuurlijk een handje uit te steken. Morgen zou dit ook weer zo zijn, maar er is een belangrijke meeting gepland voor het toekomstige restaurant op Groot Parys, waar ik echt bij moet zijn. Dus ging het vandaag door mijn hoofd, ze kunnen het zelf toch? Dat wilde ik eigenlijk vorig jaar ook al. Dit lijkt een makkelijke beslissing, maar als de suikers van onze druiven bij de poort van Boland Kelder niet goed zijn, dan krijgen we niets voor onze druiven. Letterlijk!! Dan heb je dus een jaar geïnvesteerd met no return. En dat doet pijn. Vanmiddag, dus de knoop doorgehakt. Donovan, onze voorman gebriefd en hij was cool: “moe nie worrie nie, ons gaan so maak

Thursday, February 19, 2009

Vin de Paille 2009


Vandaag was het Vin de Paille dag. Al weer voor de derde keer. Vroeg uit de veren, het regende een klein beetje, maar dat deerde niet. Onze mensen waren present en de oude Chenin Blanc bosstokken werden ontdaan van hun trossen. 1200 kilo werd er geplukt, om er zeker van te zijn dat we over een week of drie 2 vaatjes van ieder 55 liter kunnen vullen. Ze liggen nu in te drogen op de netten. Nog steeds heel weinig, maar al wel twee keer zoveel als in 2007 en 2008.☺
Én: logisch, biologisch. Want van Groot Parys!

Wednesday, February 18, 2009

Zimbabwe



Dit jaar werken er tijdens de oogst een flink aantal mensen uit Zimbabwe bij ons.
Vanaf 2000 is het in Zimbabwe snel berg afwaarts gegaan. Het Bruto Nationaal Produkt daalt jaarlijks met ongeveer 8 procent en de inflatie is gestegen naar zo’n triljoen procent. Het merendeel van het land in handen van blanken is onteigend en de nieuwe eigenaren laten het braak liggen. Een prachtig land dat ook nog eens de breadbasket van zuidelijk afrika was, is zo verworden tot een chaos. Vrijheid van meningsuiting is ook al een tijdje zoek in Zimbabwe en afwijkende meningen worden letterlijk de kop ingedrukt. Dit laatste wordt natuurlijk ontkend door het regime van Mugabe. Twee weken terug was er bij ons op het land een fotograaf van de National Geographic en de reactie van de Zimbabwanen op zijn camera zei mij echter genoeg over de praktijken die er worden gebruikt om het land onder contrôle te houden. Als door een wesp gestoken vluchten al de Zimbabwanen uit het beeld van de camera!!
Niet verwonderlijk dus dat er een massale exodus van Zimbabwanen naar buurlanden, waaronder Zuid Afrika heeft plaatsgevonden. Hier zijn echter ook weinig mogelijkheden tot werk en aldus staan er bij ons al een week of twee goed opgeleide journalisten, dokters en onderwijzers te oogsten voor een paar centen. We lopen dan door de wijngaard en hebben de meest interessante gesprekken met hun over een groot aantal diverse onderwerpen tijdens het knippen. Het is echt vreselijk.
Maar aan de ander kant; als de huidige compromis regering stand houd en echt gaat samenwerken, gaan deze mensen met kennis en wilskracht terug naar Zimbabwe (dat is het liefste wat ze willen) en dan zou het wel eens heel snel de goede kant op kunnen gaan! Fingers crossed dus!!

Saturday, February 14, 2009

Rosé primeur







We zijn niet alleen maar aan het oogsten (parsen). Udo, onze wijn importeur en huisvriend met vriendin Sabina reizen hier namelijk ook rond van wijn estate naar wijn estate en om de paar dagen wippen ze ook bij ons even binnen. En als Udo tijdens de pars in Zuid Afrika is, gebeurt er altijd iets bijzonders op het wijnmaak vlak. Dit jaar werd er dus de eerste rosé gemaakt op Groot Parys.Met Mariëtte, Udo, Donevine en zijn mensen werd er in 5 uur tijd geoogst ge de-stemmed (steeltjes eruit), geperst, sap naar het vat begeleid en deze naar de kelder gebracht. Organisch natuurlijk, want van Groot Parys! Precies 300 jaar nadat er voor het eerst wijn werd gemaakt op Groot Parys, nu in 2009 voor het eerst een rosé. Het gevoel bij en de verbondenheid tussen de mensen bij het maken van de wijn zal denken wij niet zoveel verschillen met hoe het 300 jaar geleden was. En ook het wijnmaak proces waarschijnlijk niet. Met de hand, gravity feed en geen toegevoegde chemicaliën of niet natuurlijke gisten gebruikt. Mooi, sommige dingen moeten ook niet veranderen!!

Naast de primeur voor Groot Parys zal het verhaal achter deze rosé verbonden zijn aan een prachtig initiatief. Daarover in een later stadium meer op het weblog van Udo.