...op meerdere fronten: Co-creatie, co-produktie, co-fermentatie en co-branding. Dat moet haast een first zijn. Een unieke wijn gemaakt van de twee druivensoorten waar Zuid Afrika bekend om staat, namelijk Pinotage en Chenin Blanc. Gemaakt door twee wijnhuizen en een importeur. Bevriend met elkaar en met passie voor wijn en Zuid Afrika. Volgende maand verkrijgbaar bij Winematters in Nederland.
Friday, August 15, 2014
Een unieke wijn...
...op meerdere fronten: Co-creatie, co-produktie, co-fermentatie en co-branding. Dat moet haast een first zijn. Een unieke wijn gemaakt van de twee druivensoorten waar Zuid Afrika bekend om staat, namelijk Pinotage en Chenin Blanc. Gemaakt door twee wijnhuizen en een importeur. Bevriend met elkaar en met passie voor wijn en Zuid Afrika. Volgende maand verkrijgbaar bij Winematters in Nederland.
Tuesday, August 12, 2014
A two state solution....
...wordt al jaren als de oplossing aangedragen voor het conflict in Israel/Palestina. Er is echter nog bijzonder weinig voortgang geboekt in de laatste 50 jaar, alhoewel begin jaren negentig de partijen dicht bij elkaar kwamen. De laatste ontwikkelingen in Gaza dragen zeker niet bij om op korte termijn tot een permanente oplossing te komen. Hier in Zuid Afrika wordt er in bepaalde kringen ook gesproken over een "one state solution' voor het probleem. In Zuid Afrika leek het heel lang ook niet mogelijk om tot een permanente oplossing te komen. Haat en wantrouwen opgebouwd door de jaren heen leken een te grote belemmering. Maar een aantal "verlichten" onder zowel blank, gekleurd als zwart doorbraken in het midden van de jaren 80, na veel geheime sessies, dit wantrouwen en dit leidde onder kundig leiderschap van Mandela, maar ook de Klerk en anderen, tot het nieuwe Zuid Afrika in 1994. Dit nieuwe Zuid Afrika is nog lang niet af maar krijgt langzamerhand behoorlijk wat handjes en voetjes. De rechten van alle mensen dus ook de blanken, die een kleine maar economisch belangrijke minderheid in Zuid Afrika vormen, zijn verankert in een van de meest moderne constituties ter wereld. En deze rechten worden bijna dagelijks met "hand en tand" verdedigd door een groot aantal publieke en private instanties. Er zullen heel veel argumenten zijn waarom je de twee situaties niet met elkaar kunt vergelijken, maar alles wat er de afgelopen 500 jaar onder Brits, Frans, Portugees, Spaans Duits en Nederlands regime gebeurt is in (Zuid) Afrika zijn in principe toch te vergelijken met de situatie in israel/Palestina? Misschien toch proberen een "one state solution"?? En wat voor een fantastische uitstraling zou dat niet hebben naar allerlei andere vuurhaarden in het Midden Oosten en de rest van de wereld.
Sunday, August 10, 2014
Eric-Peter...
Friday, August 8, 2014
'n Blomme...
...see. Dat is wat we hier overal zien op dit moment. Prachtig maar niet te vergelijken met wat je op dit moment ziet in de Groot Karoo, een steenwoestijn hier een uurtje of twee rijden vandaan. Als je daar op dit moment overheen zou vliegen dan komt deze foto je haast letterlijk tegenmoet. Tienduizenden hectares zijn bezaaid met dit soort blomme. Dit alleen in jaren met voldoende winter regens zoals dit jaar. Het voorjaar komt eraan. Blij!!
Wednesday, August 6, 2014
Beter een....
...goede buur als een verre vriend is het spreekwoord. Bij ons gaat dat echter niet op. Vandaag was zo'n dag dat dit weer eens duidelijk werd. Echt geweldig. En dat, als je reeds 17 jaar weg bent uit Nederland, waarvan 5 in Belgie en 12 in Zuid Afrika.
Monday, August 4, 2014
Laat snoeien.....
...wordt als belangrijk geacht hier in Zuid Afrika. De wijnstok kan dan zo lang als mogelijk rusten (door de lage temperaturen) voordat deze weer aan het werk moet. 10 dagen met een temperatuur van gemiddeld onder de tien graden is hiervoor noodzakelijk. Dat halen we bijna elk jaar, maar de laatste koude dagen kunnen hiervoor ook pas in de eerste helft van september vallen. Vandaar het late snoeien. Een ander nadeel van te vroeg snoeien is dat je - zoals vorige week - een bijzonder warme week krijgt met overdag temperaturen van 25 graden. Een stok die dan reeds gesnoeit is is geactiveerd en denkt bij dat soort temperaturen: voorjaar, tijd om te botten (ontluiken). Niet goed want te vroeg en mogelijk gevaarlijk omdat er nog nachtvorst kan komen. Op sommige plase bot de Chardonnay reeds hoorden we dit weekend. Dat wil je dus niet. Echter als er zoals op Groot Parys tweehonderd duizend stokken gesnoeid moeten worden met een beperkt aantal mensen moeten er keuzes gemaakt worden. Je kunt niet met alles wachten. Groot Parys snoeit daarom eerst de stokken waarvan de druiven naar Boland Kelder gaan (vroege cultivars eerst) en als laatste de stokken die we voor onze Groot Parys wijnen gebruiken.
Saturday, August 2, 2014
De rituelen...
...van die plaas. Van seizoen naar seizoen. Het werk verandert mee: van snoei, naar suier, naar pars, en wijn. Elk seizoen heeft zo ook zijn eigen rituelen. In de winter (nu) is het koud. Voordat het werk gestart wordt maken de werknemers eerst een vuurtje. Het werk kan niet gestart worden zonder vuurtje, dat gebeurt namelijk al generaties lang. Als er een rij is gesnoeid staan ze samen rondom het vuurtje om hun handen te warmen, wat te praten, soms een shaggie te draaien om daarna weer een volgende rij te snoeien. Als je nu rondloopt op Groot Parys zie je na ongeveer elke 40 ste rij een oud vuurplekje. De rituelen van die plaas.
Subscribe to:
Posts (Atom)