...wordt als belangrijk geacht hier in Zuid Afrika. De wijnstok kan dan zo lang als mogelijk rusten (door de lage temperaturen) voordat deze weer aan het werk moet. 10 dagen met een temperatuur van gemiddeld onder de tien graden is hiervoor noodzakelijk. Dat halen we bijna elk jaar, maar de laatste koude dagen kunnen hiervoor ook pas in de eerste helft van september vallen. Vandaar het late snoeien. Een ander nadeel van te vroeg snoeien is dat je - zoals vorige week - een bijzonder warme week krijgt met overdag temperaturen van 25 graden. Een stok die dan reeds gesnoeit is is geactiveerd en denkt bij dat soort temperaturen: voorjaar, tijd om te botten (ontluiken). Niet goed want te vroeg en mogelijk gevaarlijk omdat er nog nachtvorst kan komen. Op sommige plase bot de Chardonnay reeds hoorden we dit weekend. Dat wil je dus niet. Echter als er zoals op Groot Parys tweehonderd duizend stokken gesnoeid moeten worden met een beperkt aantal mensen moeten er keuzes gemaakt worden. Je kunt niet met alles wachten. Groot Parys snoeit daarom eerst de stokken waarvan de druiven naar Boland Kelder gaan (vroege cultivars eerst) en als laatste de stokken die we voor onze Groot Parys wijnen gebruiken.
Monday, August 4, 2014
Laat snoeien.....
...wordt als belangrijk geacht hier in Zuid Afrika. De wijnstok kan dan zo lang als mogelijk rusten (door de lage temperaturen) voordat deze weer aan het werk moet. 10 dagen met een temperatuur van gemiddeld onder de tien graden is hiervoor noodzakelijk. Dat halen we bijna elk jaar, maar de laatste koude dagen kunnen hiervoor ook pas in de eerste helft van september vallen. Vandaar het late snoeien. Een ander nadeel van te vroeg snoeien is dat je - zoals vorige week - een bijzonder warme week krijgt met overdag temperaturen van 25 graden. Een stok die dan reeds gesnoeit is is geactiveerd en denkt bij dat soort temperaturen: voorjaar, tijd om te botten (ontluiken). Niet goed want te vroeg en mogelijk gevaarlijk omdat er nog nachtvorst kan komen. Op sommige plase bot de Chardonnay reeds hoorden we dit weekend. Dat wil je dus niet. Echter als er zoals op Groot Parys tweehonderd duizend stokken gesnoeid moeten worden met een beperkt aantal mensen moeten er keuzes gemaakt worden. Je kunt niet met alles wachten. Groot Parys snoeit daarom eerst de stokken waarvan de druiven naar Boland Kelder gaan (vroege cultivars eerst) en als laatste de stokken die we voor onze Groot Parys wijnen gebruiken.