Sunday, February 16, 2014

48....

...minuten nam het gisteren om met zijn tweeen (Willie en ik) een 225 liter vat te vullen met de Pino Chenin van Scali en Groot Parys. Dit inclusief opbouw van de pers, schoonmaken van de benodigde onderdelen, het overgooien van het sap in de pers, het doordrukken en het vullen van het vat. Daarna balling meten, sap proeven en alle onderdelen weer schoonmaken. Een officieus nieuw wereld record zeggen we zelf.:-) Op een meer serieuzere noot. Zoals te zien valt op de foto heeft de Pinotage in kleur duidelijk de overhand ondanks de eerlijke 50/50 verdeling van de druiven. De kleur ligt dichtbij die van een rode wijn. Op het vlak van smaak kunnen we pas meer zeggen als de wijn droog is. Nu nog 7 balling, nog even wachten dus. 

Saturday, February 15, 2014

Als Castle.....



...(de Heineken van Zuid Afrika) in dit soort hoeveelheden wordt afgeleverd in de townships dan weet je dat het weekend er aankomt. Friday is payday en dat moet gevierd worden. Maandag ochtend om 6 uur gaan we zelf beginnen met de oogst. Er wordt 39 graden voorspeld. Na een weekend van feesten met veel alcohol, weinig eten en slaap zullen veel van de tijdelijke krachten uit de townships, die bij ons aan het werk gaan, het letterlijk heel zwaar gaan krijgen!! Pynpille (paracetamol) zijn onontbeerlijk en die hebben we dan dus ook in ruime mate voorhanden. En veel koud water.......

Thursday, February 13, 2014

Spoedbevalling!!




Hals over kop moest er vandaag gebotteld worden. Een soort spoed bevalling dus. Na meting vanochtend bleek de restsuiker in het vat geoogst, ontsteeld en geperst door Nederlandse vinologen op Groot Parys tijdens hun bezoek in Zuid Afrika "nog slechts" 21.4 te zijn. Dat betekent omgerekend naar druk (bij droog vergist) ongeveer 5.5 bar. En 5.5. bar is echt minimaal benodigd. Snel dus kroonkurken geregeld en flessen. Klein probleem, de flessen waren niet op voorraad en konden alleen gehaald worden in Cape Town bij de fabriek. Deze fabriek is echt mega en we hebben daar dus de kleinste bestelling ((namelijk een pallet (676 flessen) champagne flessen)) ooit opgehaald. Daarna door naar Scali, alwaar Willie reeds alles in gereedheid had gebracht om de flessen te vullen. Met een klein pompje werd de wijn naar een plastic container geleid op 3 meter hoogte boven op een van zijn vaten alwaar het gekoeld werd. Daarna gravity feed middels een soort tapsysteem (denk letterlijk aan de Heineken thuistap) in de fles. Na anderhalf uur "tappen" zit het nu dus in de fles. En nu maar hopen dat de fermentatie keurig wordt afgemaakt in de fles!!!!   

Wednesday, February 12, 2014

Dubbel goed nieuws....

...vandaag. Na haar deportatie ( 60 uur vastgezeten in China omdat ze geen visum had toen ze terugkwam van haar trip in Myanmar!!) gelukkig weer veilig in Nederland en vandaag ja,ja 24 jaar oud. En Maartje kwam ook met goed nieuws vandaag. Zij is bezig aan een soort marathon van her-examens aan de hogere hotelschool en warempel heeft ze nu alle 3 her-examens gehaald die ze in de afgelopen 2 maanden heeft geschreven. Nog twee assignments en twee her-examens in April en dan beginnen aan de Grand Tour, internships en als laatste haar thesis. Dubbel goed nieuws dus, blije ouders, PROOST MEIDEN!!!

Tuesday, February 11, 2014

Laat oes

Na alle mooie experimentjes op het vlak van wijn de laatste weken was die van het afgelopen weekend wel een heel bijzondere. Een co-fermentatie van Pinotage en Chenin Blanc schijnt namelijk nog nooit te zijn gedaan. De twee druivensoorten waar Zuid Afrika bekend om staat komen nu dus voor de eerste keer samen. 50 % Pinotage van Scali en 50 % Chenin Blanc van Groot Parys. Spannend!! Maar da's allemaal leuk en wel, maar er moet ook nog groot worden geoogst. Naast de 8 hectare die we voor onze Groot Parys wijnen gebruiken zijn er namelijk ook nog 40 hectare druiven die aangeleverd moeten worden aan Boland Kelder. Produktie draaien dus in plaats van een vaatje hier en een vaatje daar. Normaal start onze oogst uiterlijk in de eerste week van februari, maar dit jaar behoorlijk wat later. De lange koude natte winter ( relatief trouwens in vergelijking met Nederland en Belgie) gekoppeld aan regen in januari heeft er toe geleid dat we ruim 2 weken later dan normaal gaan oogsten. Dat is in de afgelopen 11 jaar nog nooit gebeurt. De natuur aan het werk.

Sunday, February 9, 2014

Udo ....

..., onze wijn importeur in Nederland, is weer gevlogen. Hij komt per jaar een keer of 4 naar Zuid Afrika. Als een tornado raast hij dan door de Kaap. Hij heeft een moordend tempo.Er moet namelijk worden geoogst, gesorteerd, gekneust, gevoetstamt en geperst. Suikers en temperatuur van het sap moeten worden gemeten, wijnen uit alle wijnstreken moeten dagelijks worden geproefd en vaten geselecteerd. Mooi eten en zo af en toe een braai is daarbij onontbeerlijk. En veel discussies natuurlijk. Over alle facetten van wijn jazeker, maar zonder mens en maatschappij uit het oog te verliezen. En dit niet alleen bij ons in Paarl maar bij een groot deel van zijn wijnhuizen. Er gaan vanavond een behoorlijk aantal wijnboeren vermoeid maar tevreden slapen! Vannacht schrikken ze nog even wakker, maar beseffen dan, na een minuut of wat, dat Udo nu toch echt weer op de terugweg is naar Nederland en morgenvroeg niet nog even komt binnenvallen :-). Geweldig dus. Elke keer!!

Friday, February 7, 2014

Vanmorgen....



...de Chenin Blanc geoogst voor de amphora's. De mindere besjes uitgehaald op onze provisorische sorteer tafel en daarna onsteeld. Het sap ligt nu lekker te weken onder een deken van dry ice met als doel geen contact met zuurstof. Nico, de pottenbakker, was ook mooi op tijd met de amphora's. Daarna schoonmaken, een minder romantisch onderdeel van wijnmaken, maar wel essentieel. Een kelder moet schoon zijn, brandschoon. Morgen persen en het sap in de amphora's. Een first voor Groot Parys. We zijn (wederom) benieuwd.