Monday, March 3, 2014
Pot...
...voor pot worden de druiven in de bak gegooid. Een lorrie (vrachtauto) is ongeveer 8 ton en dat zijn zo'n kleine 500 potten. Meestal 2 lorries op een dag. Op een maandag altijd wat minder en zeker als het all-pay is hier. All-pay betekent dat de kinderbijslag binnenkomt. Het bedrag wordt wel eerste afgeroomd om drank van te kopen. Ongelooflijk maar wel een (hard) feit. De volgende dag werken is dan ook niet evident!!
Saturday, March 1, 2014
Pruttelen
Al het sap waar onze 2014 wijnen van worden gemaakt is nu in de kelder. En wat belangrijker is de fermentatie is ook op gang gekomen. Alle vaten, amphora's en stainless steel tenken staan dus lekker te pruttelen. Natuurlijk ook dit jaar weer zonder toegevoegde gisten. Eens kijken of dit jaar de natuurlijke gisting makkelijker verloopt dan vorig jaar. Toen hebben een aantal vaten er zelfs een maand of 6 over gedaan om droog te vergisten. We hebben toen ook een beetje moeten "helpen" door ze - in onze winter - op een plek te stallen waar het contact met direct zonlicht de temperatuur een beetje opstootte. Achteraf juist voldoende om de fermentatie af te maken.
Thursday, February 27, 2014
Chenin Dulce...
...schijnt Chenin Blanc te heten in Uruguay. Broer Paul was vorige week daar en wilde wel even proeven voor ons. Zo beginnen we heel langzaam aan wat meer informatie te krijgen van Chenins uit minder bekende landen dan Frankrijk en Zuid Afrika. Handig als je een grote familie hebt en zelf niet zoveel reist. Broer Luc zit de komende dagen namelijk in Chili en gaat daar ook op zoek naar Chenin Blanc. Leuk!!
Tuesday, February 25, 2014
Het ziet er...
nog steeds niet uit de druiven die liggen te drogen op netten voor onze strawwine. Maar we weten nu uit ervaring dat looks zeker niet alles zegt. De Groot Parys strawwine 2014 gemaakt van Chenin blanc in wording!!
Saturday, February 22, 2014
Een feestwijn....
...werd er vandaag gemaakt op Groot Parys. Een nieuw vat van Louis Latour uit Beaune, werd gevuld met het sap van Chardonnay druiven. Nog nooit zo laat geoogst, met als doel een bom van een Chardonnay te maken. Eens kijken of dat kan met de druiven van Groot Parys!! Met wie en voor wie de wijn wordt gemaakt, houden we nog even onder de pet.
Thursday, February 20, 2014
Blinkskoon...
..zijn de de destemmers, skeiers en pype bij Boland Kelder alwaar onze "volume" wijnen worden gemaakt. De afgelopen twee dagen hebben we Chenin Blanc binnengebracht voor de spontane gisting 2014. Speciaal voor ons wordt bij elke vracht (zo'n 4 ton tegelijk) alles schoongemaakt waar onze druiven/sap mogelijkerwijs mee in aanraking kunnen komen. Niet alleen omdat we dan echt alleen wijn krijgen gemaakt van onze druiven, maar ook een vereiste om onze wijn gecertificeerd biologisch te mogen noemen.
1
1
Tuesday, February 18, 2014
Gelukkig...
..hadden we vanochtend 50 mensen te "pakken " en kon er geparst worden. De Ruby Rose en de gehoute Chardonnay waren aan de beurt vandaag. Alles mooi binnen. Overnight settlen in de tank en dan morgen de verschillende vaten vullen met het mooiste sap. De rest van het sap en dat blijft fijn neemt Boland kelder van ons over. Nadat ik terugkwam van de kelder liep Donevine, die baas van die plaas zoals we hem noemen , met syn seun me tegenmoet. Een blije man na een lange dag. Veel meer is er niet in het leven, toch?
Subscribe to:
Posts (Atom)