Wednesday, May 9, 2012

Op weg...

..naar weer een rondje Lesotho. Morgen rijden. Vrijdag workshop met NGO's in de ochtend en meeting met banken in de middag voor wat betreft funding voor de aanplant van een 4 tal hectares Chenin Blanc in Lesotho. Zaterdag mogelijk locaties voor deze wijngaard onderzoeken. Zondag richting Maartje in Port Alfred en dan maandag nacht terug in Paarl. Business én pleasure!!

Monday, May 7, 2012

PetNat (3)





Vandaag wederom een stap verder in het proces van het maken van een eerste bubble (PetNat) van Groot Parys. Ook deze wordt op een volstrekt unieke lokatie gemaakt. We noemen onszelf nu de mobiele "wijnmakers". Met ons 22 jarig oude Mazda bakkie met de noodzakelijke tools ditmaal op weg naar een gigantisch ruimte waar een groot gedeelte van het fruit wat in en rondom Paarl wordt verbouwd wordt opgeslagen en gekoeld naar nul graden. Dit  voordat het geëxporteerd wordt naar Europa, de USA of Azië. Nul graden heb je ook nodig om PetNat te maken dus hebben we daar om een plekje gevraagd om het sap in het vat te fermenteren en daarna te bottelen. Vandaag dus de giststarter erbij, nog een keer gerackt om helemaal schoon sap te krijgen en daarna dus bottelen en afsluiten met een kroonkurk. Grote dank aan Willie en Tania van Scali wines die ons hun micro botteleer apparatuur  hebben uitgeleend. Zonder hun geen PetNat van Groot Parys! De ruim 300 flessen liggen nu bij ons thuis te rusten. Vanaf augustus elke maand proeven en dan beslissen wanneer er gedegorged gaat worden en de champagne kurk er in gaat. Het doel is natuurlijk om op oudejaars avond 2012 de eerste Groot Parys PetNat open te trekken!!

Saturday, May 5, 2012

Giststarter....



hebben we de afgelopen dagen gemaakt voor onze eerste Petnat (Petillant Naturel). We wilden dit op de natuurlijke manier doen (zonder gist toe te voegen), maar dat werkte niet. Het gistte stopte. Dus nu voor de tweede keer giststarter gemaakt met toegevoegde giste. We hebben nu ruim 30 liter giststarter staan en als alles goed gaat kunnen we maandag a.s. botteleren. De giststarter wordt dan toegevoegd aan het reeds gegiste vat wijn vlak voor bottelering. Als alles goed gaat start de gisting dan in de fles weer op. En dat moet dan die mooie bubbeltjes gaan geven. Het is de eerste keer, weten dus niet of het lukt, maar zijn natuurlijk zeer enthousiast én heel benieuwd of het gaat lukken!!

Thursday, May 3, 2012

Grappig.......

...dat er terwijl we een beetje nadenken over 10 jaar in ZA, er een verzoekje binnenkomt van een jong familielid of we een aantal vragen willen beantwoorden voor het werkstuk dat hij voor engels moet maken en waarvoor hij als onderwerp Zuid Afrika heeft gekozen:

Hi Paul,

As promised herewith our answers to your questions:


Why and when did you decide to go to South-Africa?
As from the beginning of our relationship (1987) we felt that our home was not in The Netherlands. Although we had a great and warm circle of friends and family, this feeling was always lingering in our minds. In 2002 we made our move. The company I worked for was sold to another company and I got a nice financial package which we invested in Groot Parys, a historic wine estate in Paarl, South Africa.


How does it go with the business?
It’s tough Paul. There is lots of wine in the world, so how to differentiate is the question to answer. We have chosen to be as natural as possible, as well on the farming side as the wine making side of the business. Next to this we have an excellent distributor in as both The Netherlands as in Belgium. The guy in Holland (Udo Goëbel, the owner of www.WineMatters.nl)for example is very well known and respected in The Netherlands and that helps enormously in selling our wines!


Do you notice much about apartheid?
The days of Apartheid are over. Since 1994 South Africa is a democracy. Pretty much the same as in The Netherlands, except of course for the Queen. Race however is still sometimes an issue. However, especially amongst the younger generation and students in particular, it becomes pretty normal to intermix with one another.


Do you notice much about rich and poor people?
That’s a good question Paul. This is THE big issue in South Africa. Political freedom doesn’t matter if you don’t have work and as a result money. One out of two youngsters don’t have work!! And when you don’t have work you don’t have an income in South Africa. If you then don’t have family with some money and a house, it’s tough. I will send you a picture. A picture sometimes says more than 1000 words. The picture is taken in Paarl very close to our farm and shows how some people need to live.


Where do your kids go to school?
One of the reasons we chose for Paarl is there are excellent schools. Our childeren went to Bridge House School, one of the top independant schools in South Africa. Now tour oldest daughter, Maud, is studying International Business in Maastricht and the youngest, Maartje, at Stenden in Port Alfred (Hospitality Management), South Africa.


Can you tell 2 positive and 2 negative things about living and working in Africa?
Positive:
* It’s exciting, it’s new. You can do things which are not that easy in The Netherlands.
* By living here you get to know a different perspective on life. People here are looking in a very different way towards the world than Dutch people.
Negative:
* What we liked and still like about Europe is that within a few hundert kilometers you can experience totally different (urban) vibes.
* To see, on a daily base, poverty and (except by employing people and showing respect to all people) not be able to change that.

Succes with your project!


Kind regards,
Eric and Mariëtte.






Tuesday, May 1, 2012

Kasvloei én vriendskap...

..is een ander aspect wat van groot belang is geweest in de eerste 10 jaar van Groot Parys. Kasvloei is bij elk startend bedrijf natuurlijk een issue. Maar zeker bij een bedrijf dat bij aanschaf reeds aan het uiterste eind van ons investeringsspectrum zat!
Vriendskap blijkt dan ineens ook een financiële komponent te kunnen hebben. Oneindige dank dus aan Miep, Paul, Derk-Jan, Guus en Jo.
En daarnaast natuurlijk ook grote dank aan een groot aantal vrienden en familie, die in de eerste jaren als ambassadeurs van Groot Parys onze wijn in grote aantallen hebben gesleten aan mensen die zij weer kenden. Natuurlijk Nicolette, onze logistieke duizendpoot. Met een historie van een gebroken rug door een duik in ons nog lege zwembad :-( laadde zij toch frequent een palletje Groot Parys over van de vrachtauto naar haar schuur. Ongelofelijk al deze hulp en inzet, terwijl we toch zelf het grote risico waren aangegaan!  

Monday, April 30, 2012

Human dignity....

...is het eerste wat ons te binnen schiet als we terugdenken aan 10 jaar Zuid Afrika. Vandaag - op Koniginnedag - landden we dus nu precies 10 jaar geleden. Excited over het land, de ongelimiteerde mogelijkheden én natuurlijk onze aanschaf Groot Parys: het prachtig gelegen historische landgoed met een geschiedenis die terugging naar 1699. Het eerste wat we echter zagen toen we Groot Parys opdraaiden, was een groepje mensen met schamele kleding zonder schoenen en ontblote bovenlijven. Hun hele lichaam onder de tattoo's. Dat bleken dus een aantal van onze werknemers te zijn met wat vrienden. De nummers op deze bovenlijven waren de gangnumbers waar ze in die tronk (gevangenis) onderdeel van uitmaakten. Zuid Afrika, een land van uitersten, ook op Groot Parys dus. Veel mensen met heel, heel weinig hebben ons hier laten zien wat human dignity betekent en hoe belangrijk dit is. Als je dat wegneemt, én dat is in het verleden zowel hier als in bijna alle landen in de wereld wel eens gebeurt, blijft er niks meer over. Niks, echt helemaal niks.  

Sunday, April 29, 2012

Vandaag 10 jaar....

geleden drukten we onze onze laatste sigaret uit. Op Heathrow richting ons nieuwe thuis in Zuid Afrika. Het oude leven achterlatend, op weg naar een nieuw hoofdstuk. Een mooi moment om ook een oude gewoonte te laten voor wat het was. 20 jaar dagelijks een half pakje Drum én een pakje Marlboro, waar we trouwens enorm van genoten hebben, kwam zo aan zijn eind. Beter leek het ons toen én nog steeds!