Thursday, March 8, 2012

Suiker - Suur - PH





De barrels waren er al, de pers stond achterin de auto. Met Guus dus naar Lesotho. In 72 uur op en neer. 2300 Kilometer op de teller. Met als doel Guus te laten snuiven aan dit prachtige land én natuurlijk een laatste inspectie van de wijngaard en misschien al oogsten. Echter bij het proeven van de druiven leken de zuren nog erg hoog. Geen risico genomen. Een paar trosjes geplukt en die hier gisteren in Paarl bij Boland Kelder laten analyseren op suiker, suur en PH. En dan blijkt uit zo'n analyse toch dat de druiven uit een ander gebied komen als de Kaap. Een suiker van 20.7 Balling gekoppeld aan een hoog suur van 10.55 komt bij ons niet voor. Hier ligt het suur bij dat suikerniveau eerder rond de 7. Het voordeel van de uitkomsten van deze analyse is echter wel, dat we nog rustig kunnen wachten. Een suikerniveau van bijvoorbeeld 25 gekoppeld aan een niveau van suur van tussen de 6 en 7 lijkt ons ideaal. En elke week dat de druiven langer hangen betekent ook dat de kans groter wordt, dat de druiven ook helemaal goed zijn qua smaak en geur. Verder natuurlijk een top tijd gehad. Op de universiteit, in de kathedraal, in de bergen, op de highschool, in de kroeg én met eten in een fantastisch Indiaas restaurant in Maseru, de hoofdstad van Lesotho. En natuurlijk non-stop bijpraten over wat ons bezighoudt in het leven. Niet veel zinnigs lijkt de enige conclusie na deze 3 dagen ;-) !!

Saturday, March 3, 2012

Business en pleasure




Als oude vrienden langskomen wordt ook Groot Parys, al lopend door de wijngaard,  in al zijn facetten doorgenomen. De druiven, de wijn, de farm, het restaurant, het real estate andere projecten die ontwikkeld (gaan) worden en natuurlijk de  algehele (financieële) situatie. Lekker en belangrijk voor ons, want wij kunnen onbevangen onze gedachten en denkbeelden kwijt en we krijgen ook nog eens een objectieve mening en fris nieuw denken voor terug. Terwijl ik met Guus op Groot Parys rondliep, nam Tak dit wel heel letterlijk. Er werd "even" een rapport geschreven over de watersituatie op Groot Parys; Bureau Takkenkamp in Zuid Afrika. En dat op zijn laatste dag van de vakantie!!  Fantastisch. Tak is nu weer naar huis. Morgen met Guus al pratend naar Lesotho.

Wednesday, February 29, 2012

Oude vrienden...

..komen langs. Tak is hier sinds maandag avond. Heerlijke avonden bijpraten en lachen met flink wat wijn. Overdag naar Kaapstad waar hij al het schone dat de stad heeft te bieden bijzonder kan waarderen..... Morgen avond komt Guus, die op dit vlak nog een betere reputatie heeft! ;-)   

Monday, February 27, 2012

Schoongezicht

Dat is de naam van het restaurant én event centre dat nu al weer anderhalf jaar huist in het manor house en de ondergrondese kelder van Groot Parys. Wij verhuren deze ruimtes uit, want zelf focussen we ons helemaal op het verbouwen van druiven en het maken van wijn. Het is mooi om te zien dat - ondanks de ook hier zware tijden- het steeds beter gaat met de uitbater. In het eerste jaar waren alleen de maanden oktober, november en december druk. Druk betekent trouwens 300 mensen plus per dag. De laatste tijd zie je ook dat er steeds meer trouwerijen plaatsvinden, de lunches op zondag volzet zijn en er worden zelfs kinderen gedoopt. Fijn voor hun dat het goed gaat en natuurlijk ook fijn voor ons!

Friday, February 24, 2012

'n oogstdag:



05:21 uur: Mensen ophalen in township.

06:21 uur: Zon komt op. De druiven voor de Straw wine worden geparst
07:21 uur: Even 2 vaatjes opgehalen bij de kuiper.



08:21 uur: De Straw wine druiven naar de netten toe, waar ze gaan indrogen.
09:21 uur: Het PetNat vaatje wat hoger laten zetten voor de juiste temperatuur.
10:21 uur: Samen met Donevine gooien we op een goede dag zo 1500 potten van 18 kilo...
11:21: ...En de potten moeten dus blijven komen...


12.21: ...en komen!!

13:21: Met als gevolg geregeld aflaaien bij de kelder.
 
14:21: Gevolgd door een (vaak) verlaat ontbijt.



15:21 tot 17.21: Meer van hetzelfde, alleen met meer zweet.30 graden plus;-)




18:21: En terug bij de kelder
 
19:21: Nog een laatste check of het allemaal klopt voor de straw wine.



20:21: Gevoel na een glas "Die Tweede Droom" van Groot Parys ;-)




21:21: SNURKEEEEEEEEEEEEEN


Wednesday, February 22, 2012

Wat.....

...deze bak
.....1000 flessen Rosé?

...je meent het niet

Monday, February 20, 2012

Veel gein met wijn....



....dit weekend. Zaterdag hebben we voor de tweede keer samen met Udo een Chenin Blanc dopkontak gemaakt. Na 40 uur weken op de schilletjes was het weer tijd om het sap te persen en in het vat te krijgen. Veel ge(kw)(sp)etter tijdens het persen en dan in een soort carnavalsoptocht met bakkies naar de kelder toe. Afkoelen in het water na een Champagne brunch en dan voorbereiden voor het traditionele wijnmakersdiner. Lekker eten doorspekt met goede verhalen en een blinde wijnproeverij die tussen de vele gangen door plaatsvond. Prachtige wijnen, dit jaar met als overheersend thema diverse chenin blancs uit Frankrijk én Zuid Afrika. Een thema dat mooi paste bij de afstudeerscriptie van Udo, die hij in het kader van de Magister Vini studie  recentelijk succesvol had afgerond. Gein met inhoud zullen we dus maar zeggen! We hopen dat het nog lang zo mogen blijven.