Tuesday, September 17, 2013
China...
..kent al sinds lange tijd wijnbouw. We hebben in musea prachtige drink bekers gezien van meer dan 4000 jaar oud. Echter ze zijn lange tijd weggeweest van het (wijn) toneel. De laatste 20 wordt er weer volop aandacht besteed aan wijn. Eerst zijn de wijnmaak technieken met behulp van Australiers en Fransen aangepakt. In de laatste 5 jaar steeds meer aandacht voor het verbouwen van de druiven zelf en waar je dit het best kunt doen in China. Het denken verschuift van gebieden waar wijnbouw in de laatste eeuw heeft plaatsgevonden in een klimaat dat niet echt geschikt is voor druiven naar gebieden waar het klimaat en de grondsoorten meer passend zijn. Van het oosten naar het noordwesten als je de kaart van China bekijkt. Grace vinyards waar wij onder ander op bezoek waren is hier een goed voorbeeld van. De wijnkelder bevindt zich in de Shanxi provincie, maar alle nieuwe wijngaarden worden op een kleine 1000 kilometer richting Mongolie aangeplant. Gelijk India wordt er hier ook groot gedacht. Dit is niet altijd makkelijk omdat het merendeel van het land in China in bezit is van (heel) kleine boertjes. Grace vineyards heeft 200 hectare aan wijngaard op het land van 600 boertjes!!! Niet makkelijk ook om al deze boertjes dezelfde (kwaliteits) kant op willen laten werken. Ga daar maar eens aan staan..... Wineries waar we in de komende jaren kwaliteit van mogen verwachten zijn onder andere Jiabeilan winery en silver height, beiden in Ning Xia. En nog bijna vergeten er is Chenin Blanc in China en er wordt in Ning Xia zelfs bijgeplant. Een volgend reisdoel!!