Saturday, June 29, 2013

OBAMADIBA.....



...staan hier centraal dit weekend. Obama heeft zijn bezoek dit weekend aan Zuid Afrika in het licht gesteld van die legacy van Madiba. Vandaag op verschillende lokaties in Soweto, morgen in Cape Town. Eerst naar Robben island waar Madiba 27 jaar heeft gevangen gezeten en daarna een grand speech in de central lecturer hall of the University of Cape Town. Dezelfde plek waar 45 jaar terug Bobby Kennedy in zijn speech aan studenten stelde dat de toekomst van Zuid Afrika niet die van Apartheid was. 

Thursday, June 27, 2013

Snoei 2013


Het is hier behoorlijk koud en nat geweest de afgelopen. Tijd om de snoei van 2013 op te starten. De blokken wijngaard, die we niet voor de Groot Parys wijn gebruiken snoeien we altijd eerst. Voor echte kwaliteit zoek je namelijk minimaal 10 dagen met een gemiddelde temperatuur van minder als 10 graden voordat er gesnoeid mag worden. De plant heeft voldoende rust nodig  voordat deze weer aan het werk moet in het voorjaar. Dus met de blokken voor onze eigen wijn wachten we zo lang als mogelijk, het liefts tot vlak voor de plant gaat botten. Gisteren mooie plaatjes in de wijngaard. De mannen aan het werk met op de achtergrond een regenboog die letterlijk opsteeg uit het manor house op Groot Parys! Genieten....

Tuesday, June 25, 2013

We werken.....

..hier de afgelopen dagen zoals op normale dagen. Maar sinds dat de gezondheid van Madiba als critical wordt omschreven denken we op willekeurige momenten vaak aan hem en aan datgene waar hij voor staat. Voorzover we daar al iets over kunnen zeggen vinden we de omschrijving zoals recent gelezen (tot nu toe) het meest passend: " Mandela is no saint, but he is living proof that good can prevail over evil, that there is something such as shared humanity"  En dit was eigenlijk ook een van de belangrijkste redenen voor ons om 11 jaar geleden naar Zuid Afrika te verkassen en al onze centjes in te investeren.

Sunday, June 23, 2013

JOJO

Zo kun je de waarde van de Zuid Afrikaanse munt eenheid (Rand) lijkt ons het best omschrijven. Dat schijnt te horen bij een vrij verhandelbare munt van een emerging market met een nadruk op commodities. In 1999 toen we voor de eerste keer in ZA waren stond de Rand 7 tegen de Euro, toen we Groot Parys kochten in 2002 bijna 11, in 2007 net voor de crisis wederom op 7 en sinds deze maand op ruim 13. De huidige 13 Rand voor 1 euro is natuurlijk fantastisch voor de (wijn) export en voor toeristen die Zuid Afrika bezoeken, maar gevaarlijk voor de ontwikkeling van inflatie en de daarbij horende mogelijke renteverhogingen die weer niet fijn zijn als je nog een lening hebt open staan. Een munteenheid die zo extreem beweegt maakt het moeilijk om je business(model) te plannen. Wij prefereren dus een stabiele munt. Maar dat zal nog wel even duren gezien de extreme mondiale economische omstandigheden. En ook de situatie in Zuid Afrika met wild/violent strikes en verkiezingen volgend jaar helpen daar zeker niet aan mee. Maar ons maak 'n plan. Dat hebben we wel geleerd hier en dat is ook de kracht van de mens in het algemeen in (Zuid)Afrika.  

Friday, June 21, 2013

Gevecht!!

Dit jaar hebben we voor de eerste keer een ijswijn en een pinotage gemaakt. De ijswijn is helemaal nieuw in Zuid Afrika en onze Pinotage, in de cru beaujolais stijl, bestaat nauwlijks in ZA. Dat levert zo zijn problemen op. Om op het etiket bijvoorbeeld Pinotage te mogen vermelden proeft een technisch commissie of de voorgelegde wijn wel voldoet. Zowel de ijswijn als de Pinotage werden bij de eerste tasting afgekeurd. Veel gebeld en gemaild en op basis hiervan mochten we ze opnieuw voorleggen. Onze ijswijn is nu wel goedgekeurd, we mogen het "Chenin Blanc Iced" noemen, maar de Pinotage nog steeds niet. Bijgaand een stukje uit onze mail wisseling om het toch een Pinotage te mogen noemen: 

"Our Pinotage is rejected by the technical committee because of insufficient cultivar characteristics.

We would like to challenge this decision.

It’s our goal to make a different style of Pinotage. A style more resembling a Cru Beaujolais from France. As far as we know this has not been done (often) before in South Africa. So it it’s quite logical that our Pinotage has different characteristics. But this doesn’t mean insufficient. We are of the opinion that after only 20 years of experimenting with Pinotage in South Africa all characteristics of Pinotage are not yet known. Next to this it could be also the case that it will show more like a (“sufficient”) Pinotage when it gets older. It’s the 2013 vintage."

Waar je je als wijnboer allemaal mee moet bezig houden!!! Wordt vervolgd. Volgende week wordt hij weer (voor de derde keer) geproefd door een nog  meer senior gezelschap. We zullen zien......

Monday, June 17, 2013

Deze week....

...is het 100 jaar geleden dat in Zuid Afrika de zogenaamde land act werd ingevoerd. Daarbij werden zwarten het citizenship afgenomen, mochten daardoor geen eigendom meer bezitten en werden gedwongen afgevoerd naar de zogenaamde thuislanden. Deze thuislanden werden en worden nog steeds bestuurd door lokale chiefs met een grote mate van macht zonder dat zij verkozen zijn. Het chieftainship blijft namelijk in de familie. Zij heffen tribal levies zonder dat deze altijd wettelijk ingekaderd zijn. Als deze niet betaald worden kan de chief helaas geen "proof of residence" geven en zonder dat geen recht op kinderbijslag of pensioen. Alhoewel niet veel is dit vaak de enige vorm van vast inkomen in de nu voormalige thuislanden. De traditionele leiders staan er ook op dat land niet in bezit kan zijn van individuen, alleen van de gemeenschap onder leiding van.......jawel de chiefs. Niet veel verandert op dat vlak dus in 100 jaar tijd voor zwarten in de voormalige thuislanden. In onze ogen killing voor vooruitgang, alhoewel er ook goede eigenschappen zitten aan het communual denken. Gaat dit veranderen? We denken van wel, relatief snel en hopen met behoud van de goede kanten.  

Saturday, June 15, 2013

De laatste 2 weken....


...is het echt winter. Dagen met (veel) regen worden gelukkig wel afgewisseld met mooie dagen met zon, geen wind en een graadje of 20. Daar wordt dan speciaal van genoten omdat huizen hier (nog steeds) worden gebouwd zonder dubbel glas, isolatie en ook de algemene kwaliteit van bouwen nog te wensen over laat. Kieren bij deuren zijn een understatement. Dat is helemaal niet erg in de zomer, maar wel in onze gelukkig niet zo lange winter van juni tot en met augustus. Huizen zijn in die periode letterlijk niet warm te krijgen. Op de mooie dagen bepaalt de zon dan ons ritme. Kantoor werk wordt zoveel als mogelijk s'avonds gedaan. Gedurende de dag spenderen we het merendeel van onze tijd buiten. Op de farm of zoals vandaag in de tuin. Letterlijk laven we ons aan de zon en klagen niet. :-)

Tuesday, June 11, 2013

Shanghai...



....nu officieel. Maud gaat dus voor haar studie International Business naar China. Fantastisch!!! Een mooi aanknopingspunt om daar ook eens poolshoogte te gaan nemen. De eerste contacten zijn reeds gelegd zowel op het vlak van wijnbouw als wijnverkopen. Gelukkig helpt de chinese overheid ons een beetje door de invoerrechten op europese wijn mogelijkerwijs fors te verhogen. ;-)

Sunday, June 9, 2013

Sam Cohen...





...is een van de leden van de joodse gemeenschap in Paarl. Bekende naam toch? Naast allerlei Nederlands/Duits gereformeerden hervormden, apostolische, katholieken en moslims dus ook een joodse gemeenschap in Paarl met een een prachtige synagoge die nooit open lijkt te zijn. deze week wel, dus snel naar binnen gepiept en een gesprekje gevoerd met een van de oudere leden van de gemeenschap, bijna 80. Het blijkt nog maar een heel kleine gemeenschap van de conservatieve tak te zijn die aan het begin van de twintigste eeuw uit met name de Baltische staten naar Zuid Afrika kwamen. Niets mensenlijk was ook hem vreemd. Na een tourtje door de synagoge vroeg hij waar wij vandaan kwamen en na Amsterdam te horen straalde zijn ogen. Daar was hij in 1975 geweest. En de beelden van de walliekies (de wallen) verschenen letterlijk weer op zijn netvlies. Mooi!!

Thursday, June 6, 2013

Mobiel....

...wijn maken is het de afgelopen dagen weer geweest. De aantallen van onze eerste pinotage en ijswijn zijn namelijk zo klein dat zelfs voor heel flexibele kleine bottelaars de volumes nog te klein zijn. Dus het heft zelf in handen genomen. Het bottelen ging met een huis en tuin vacuum pompje, geleend van Scali direct uit het vat in de fles. Flessen werden gekurkt met een kurker geleend van Boland kelder. Kurken en flessen werden half way bij een pompstation opgehaald en de capsule(om de hals van de fles) werden er opgezet bij een verkooppunt van wijnmachinerie in Paarl. De eigenaar, een  aardige man geboren in Ierland met zijn technische man Lucky uit Zimbabwe,  gebruikte hiervoor een nieuwe apparaat dat te koop stond in de winkel. Na een uurtje stond het apparaat, goed schoongemaakt, weer als nieuw in de winkel. Dus hoe kleiner de volumes hoe groter de uitdaging om het vocht ordentelijk in een fles te krijgen. Maar wederom gelukt en nu maar hopen dat het ook als lekker wordt ervaren!!!

Tuesday, June 4, 2013

Van het een komt het ander

Beetje bij beetje wordt het bekend dat er wijn wordt gemaakt in Lesotho. Mensen komen nu naar ons toe of dat ook niets voor hun kan zijn. Hoe meer beweging the better it is denken we, dus nu ook grondmonsters mee van een andere lokatie niet al te ver van onze wijngaard. Als de grond het toelaat zouden we daar Shiraz willen planten. Shiraz lijkt net zoals Chenin Blanc in verschillende klimaten te aarden, dus waarom niet. En een rode - natuurlijk high altitude - hebben we zo ie zo nodig. Na nog een gesprekje met een onderdeel van de worldbank inzake financiering voor het aanplanten van nog eens 5 hectare met de familie Thamea door naar Maartje in Port Alfred. (9 uur rijden uit Lesotho) Heel fijn om haar weer te zien na haar ongeluk. X-rays genomen en gelukkig echt geen schade aan haar rug. Als je dan haar auto ziet bij de sloop (op de foto komt het niet over) in Port Alfred dan is het toch echt schrikken en besef je hoeveel geluk ze wel niet heeft gehad. Maar niet te veel aan denken verder!!! Nu weer in Paarl.

Monday, June 3, 2013

Sani



gaat de de naam zijn van onze wijn in Lesotho. Iedereen die in Lesotho is geweest kent Sani. Dit is een krankzinnig steile pas in Lesotho die alleen met een 4 by 4 kan worden bedwongen. Boven op de pas heb je de hoogste bar van Afrika op ruim 3000 meter. Het symbool boven de naam is afgeleid van het nationaal symbool, de Basotho Hat. Bij ons ingelegd met diamanten (de grootste diamant ooit is gevonden in Lesotho) en natuurlijk sneeuwvlokken (bergtoppen van meer dan 3500 meter met sneeuw en......skifaciliteiten in Lesotho, Afrika!!) High Altitude Chenin Blanc moge duidelijk zijn. De wijngaard ligt namelijk op ruim 1800 meter, voorzover wij weten de hoogste wijngaard in Afrika. 

Sunday, June 2, 2013

Grondmonsters....





....het optoppen van de 2013 wijn en de presentatie van het nieuw ontwikkelde etiket aan de Thamea familie waren deze keer het primaire doel van de eerste dag van ons bezoek aan Lesotho. Omdat we nu weten dat er een potentieel mooie wijn gemaakt kan worden van druiven uit Lesotho dient er natuurlijk bijgeplant te worden. Er staan nu ongeveer 1000 stokken Chenin Blanc en dat willen we graag deze winter verdrievoudigen. Een grondmonster is dan altijd het startschot. Want als de grond niet geschikt is voor wijnbouw dan werkt het natuurlijk niet. Het samen optoppen van de wijn en nogmaals een uitleg inzake het lezen van een ballingmeter waren daarna zo gepiept. Ook de horde van hoe het vat eens per maand te rollen werd besproken. Het rollen is zelf natuurlijk niet moeilijk, maar hoe krijg je een vat met wijn van ruim 350 kilo uit een nauw zittende container zonder machinerie. Ook daar was een oplossing voor, namelijk een katrol constructie via een driehoek van palen boven het vat. Dank voor de tip Phatela, dat idee kunnen we in Paarl ook nog gebruiken. Zoals maar weer blijkt: in Afrika maakt men een plan! Daarna de presentatie van het nieuwe etiket. We denken dat de wijn in eerste instantie door lokale business people en overheidsdienaren wordt gedronken met hun klanten en relaties. Daarnaast natuurlijk door toeristen. Dat is nu voldoende omdat ons volume nog heel klein is en de komende 3 jaar blijft. Omdat we de eerste wijn uit Lesotho zijn claimen we zoveel als mogelijk highlights van dit land in het etiket namelijk Mountains, Kingdom, Diamonts and Snow. Dit op een elegante en stijlvolle manier, in lijn met de wijn. De reactie van de Thamea familie was gelukkig razend enthousiast. Belangrijk, want we moeten het met zijn allen fantastisch vinden. Daarnaast ook omdat het onwerpen en het registreren van het merk behoorlijk wat geld heeft gekost. Die kogel is nu dus door de kerk. Een nieuw wijnmerk is geboren!!