Saturday, March 31, 2012

Mevrouw van Wyk





Boeren (de meesten blank) hebben geen goed image bij het overgrote deel van de bevolking in Zuid Afrika. Dat is niet (helemaal) onterecht als je in de historie van Zuid Afrika terug kijkt. Politiek dus gevoelig, ook nu nog. De voorzitter van de ANC jeugdafdeling Julius Malema (Juju) bijvoorbeeld maakte de kreet "kill the boer" weer populair. Dit werd natuurlijk niet in dank afgenomen door (onder andere) de boeren in Zuid Afrika. Er zijn sinds het einde van de apartheid namelijk meer dan 2000 boeren vermoord in dit land, waarom dan nog eens ophitsen. "Kill the boer" moest echter niet letterlijk opgevat worden, maar meer als een slogan dat in de apartheid tijd werd gebezigd om de afkeer van het regime in het algemeen aan te geven. Gevoelig dus, zeer gevoelig. Arbeidsomstandigheden bij boeren liggen dus ook moeilijk. Zeker als je weet dat vroeger hier het zogenaamde "dopstelsel" werd toegepast door veel boeren. De werknemers werden in drank (goedkoop) uitbetaald. Totale afhankelijkheid werd op deze manier gecreëerd. Nog steeds lees je soms (in de Europese én Zuid Afrikaanse media) dat de omstandigheden hier niet best zijn op de boerderijen. Verhitte discussie volgen en vaak wordt ras(rascisme) er al snel bij gehaald. Vandaag was er echter een zogenaamde Imbizo in Paarl. De minister, met haar hoogste ambtenaren, vakbonden, werkgeversorganisaties, civil society organisaties en farmworkers waren allemaal present in een publieke meeting in Mbekweni, een van de townships in Paarl. Kritiek mocht gegeven worden en dat werd ook zeker gedaan. Vaak heel fel en emotioneel, zoals door Mevrouw van Wyk die werkt en woont op een farm hier in de buurt. Deze kritiek werd dan door de ambtenaren en de minister beantwoord. En dit gebaseerd op feiten. In de dagen voorafgaand aan de Imbizo waren er namelijk 39 farms gecheckt op arbeidsomstandigheden. Conclusie: het kon beter, maar de situatie was zeker niet zo slecht zoals (vaak) wordt gesuggereerd door bepaalde organisaties. Goed om te zien dat democratie op deze manier werkt in Zuid Afrika. Wel wordt steeds duidelijker dat mensen moe (kwaad) worden van de vaak uitzichtloze leefomstandigheden in het algemeen. Er is gewoon veel te weinig werk. En geen werk hier betekent letterlijk geen geld en dus nauwlijks te eten. Dit moet beter, want anders blijft het makkelijk voor populistische politici om de boer maar de schuld te geven van alles wat slecht is in de landelijke gebieden. En dat is gevaarlijk en kan, 18 jaar na het afschaffen van apartheid, echt niet meer!! 

Maar het was natuurlijk ook gewoon een dagje uit. Lekker dansen mét de minister in grijs pakje en daarna gratis eten en genieten met vrienden en familie van een mooie zaterdag in de kaap!

Thursday, March 29, 2012

De kaap....

...snakt naar regen, de bergen om ons heen snakken naar regen, de rivieren snakken naar regen, onze dam snakt naar regen, onze wijngaard snakt naar regen en........wij snakken ook naar regen. Na ruim 4 maanden van strak blauwe luchten én temperaturen van ruim boven de 30 graden vanavond de eerste regens. Verlangend kijken we naar buiten. 50 mm in een nacht wordt er voorspeld. HEERLIJK.

Tuesday, March 27, 2012

Baby Barrel Bubbelt in Bad

Het vaatje met het sap uit Lesotho is begonnen met fermenteren. Zonder toevoegingen, geheel op eigen kracht!

Monday, March 26, 2012

Samen spelen op het strand.

Met een beetje oefenen, lukt het wel. Samen.

Saturday, March 24, 2012

Nieuw!!!

Sinds de oogst van 2011 zijn alle druiven van Groot Parys internationaal biologisch gecertificeerd. In een goed jaar betekent dit dat we ongeveer 120 ton Chenin Blanc druiven kunnen oogsten. Op termijn zouden we dan zo'n 100.000 flessen per jaar kunnen maken en verkopen; ongeveer 5 keer meer dan er tot nu toe onder het "Die Tweede Droom" label van Groot Parys verkocht wordt.
Hoe dit te doen was dus de vraag die we ons eind 2010 stelden. Het antwoord staat nu, anderhalf jaar later, in de winkel, bij De Gouden Ton. Een uniek concept in de wijnwereld, zo horen wij. We streven naar volledige transparantie ten aanzien van ons produkt, ons bedrijfje én ons leven in Zuid Afrika. Het vooretiket bestaat alleen uit een sleutelgat, zonder, zoals gewoonlijk, een merknaam. Als je door het sleutelgat kijkt zie je op de binnenkant van het achteretiket de uitnodiging om direct kontakt te zoeken met ons, de mensen achter de wijn. Via WhatsApp of Facebook. Alles kan gevraagd worden en wij beloven  zo snel mogelijk een, hopen wij, relevant antwoord te geven. Liever niet `s nachts trouwens, boeren hebben hun slaap namelijk hard nodig!;-). De wijn zelf, en daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om, is trouwens heerlijk. Elegant én doordrinkbaar. Een aanrader, zeker met de temperaturen van vandaag in Nederland.

Zonder Udo Göebel was dit concept trouwens nooit op de markt gekomen. De wijnmarkt is geen gemakkelijke en zeker niet op dit moment. Hij bleef echter in het nieuwe concept geloven én bracht ons in contact met Fonger Kranenburg van Résidence Wijnen, die ja zei tegen ons concept.

Udo van blijft natuurlijk al onze andere wijnen distribueren in Nederland;
He is one of a kind !!

Tuesday, March 20, 2012

Een lange reis!!

Dat is het letterlijk en figuurlijk.
Figuurlijk omdat we reeds 4 jaar geleden voor de eerste keer in Lesotho waren, toen een lokale boer tegen kwamen, die op zijn fruitboom kwekerij ook een paar handdruif stokken had staan. Een NGO had die er neer gezet, maar informatie hoe om te gaan met druiven was niet/nauwlijks gegeven. Veel gepraat met hem over de mogelijkheid van druiven in Lesotho (klimaat, grond, water  etc..). Grondmonsters mee terug genomen naar ZA, laten checken op geschiktheid voor wijnbouw, goed dus.
Wijngaard stokken gekocht bij de kwekerij in Paarl, achterin ons bakkie naar Lesotho meegenomen en geplant samen met Phatela en zijn zoon Mothiba.
In de drie jaar daarna een keer of 4 per jaar terug om hen te leren snoeien, leren suieren, leren wanneer water te geven, leren hoe om te gaan met onkruidbeheer, leren tippen, leren spuiten.

Een vertrouwensband ontstond en wij kregen ook veel terug van hen. Ze zijn namelijk naturals in hoe om te gaan met planten. Voor hen is elke wijngaard stok een écht levend organisme (Prinses Irene zou hier zelfs nog wat van kunnen leren). Is de stok happy, als niet waarom niet, wat kunnen we eraan doen om haar beter te laten voelen en dat dan ook doen!
De wijngaardstokken, zeker degene die we in het tweede jaar hebben geplant, zouden zelfs een modelwijngaardje genoemd kunnen worden. Alles nog heel kleinschalig. Op dit moment nog geen halve hectare.

Daarom was gisteren voor ons allemaal zo'n bijzonder moment; we konden letterlijk het resultaat van de jarenlang inspanningen oogsten.
Vandaag de Chenin Blanc geperst en nu zit het sap dus in het vat; suiker 22.5, zuur 7.9 en Ph 3.09. Ook betreffende het (frans eiken) vaatje het zekere voor het onzekere genomen; het was al eens gebruikt, we hebben het uit elkaar laten halen en grondig laten behandelen.
Het zou écht geweldig zijn als dit een fijne wijn zou worden. Voor de Thamae familie, voor Lesotho en voor ons.

Letterlijk is het ook elke keer weer een hele reis. Zondag zijn we naar Lesotho gereden (1075 km). Maandag ochtend eerst geoogst, daarna om 09:00 uur nog een meeting met het departement van landbouw om vervolgens, met de druiven in de auto, terug te keren  naar Paarl.
Zeg maar 2400 kilometer op twee baanswegen, binnen 38 uur uit en thuis.


 Een lange reis, maar de moeite meer dan waard.   

Saturday, March 17, 2012

Droog....


Zo wordt het sap genoemd als de fermentatie klaar is. Vanochtend was dit het geval met ons vat met het sap waar als alles goed gaat een eerste Groot Parys PetNat (bubbles) van gemaakt gaat worden. We checken elke tweede dag en je zag de laatse week al dat de fermentatie bijna klaar was, omdat er namelijk steeds minder lucht ontsnappt uit het waterslot dat het vat afsluit. Helemaal zeker weet je het echter nooit. Een instrument dat exact meet is dan een handig hulpmiddel. Droog dus. Volgende stap bottelen, daarna de fermentatie in de fles opnieuw opstarten én dan wachten op het resultaat!

Thursday, March 15, 2012

Soms is Groot Parys letterlijk groots!




Na de oogst krijgt de hele wijngaard lekker water. De stokken hebben hard gewerkt, ze zijn als het ware bevallen en dienen dus aan te sterken. Water is daar goed voor. Zeker als je weet dat het hier nog steeds 35 graden is. De prijs van elektriciteit is hier in de laatste 3 jaar meer dan verdubbeld en vooruitlopend hierop - of was het nu als gevolg van ;-) -  hebben wij de inrichting van onze irrigatie zodanig verandert dat we nu de hele wijngaard in 3 dagen water kunnen geven in plaats van 6. Er staan nu gelijktijdig ongeveer 200 spuiten te draaien, en dat ziet er echt imposant uit. Echt een feest voor het oog, groots...........

Sunday, March 11, 2012

Fijn om weer thuis te zijn!





Een week mogen we er weer van genieten!! Studieweek schijnen ze dit te noemen op de hogere hotelschool in Port Alfred....Vriendinnen komen langs, lekker lui lezen én Mar zorgt voor veel lekkers met de nodige extra vitamientjes!!!

Friday, March 9, 2012

Versatile

PetNatt druiven

Straw wine druiven in destemmer

Mooi helder PetNat sap

Uit de destemmer in de mandjiespers

Onze mobiele wijnmakerij
Chenin Blanc onze lievelingsdruif staat bekend om zijn vele kanten. Deze druif kan bijna alles. Een  "champagne" in de vorm van Petnat, een elegante droge witte, een rijke zwoele eetwijn, of een prachtige desertwijn (straw wine), zegt u het maar, Chenin Blanc draagt dit allemaal in zich. Vandaag hebben we de onze straw wine gemaakt. De druiven hebben twee en halve week op netten liggen drogen, zijn dus uitgedroogd en zien er echt niet meer uit. Het geperste sap is ook heel vuil. Over verschillen gesproken dus. Vergelijk dat eens met de Petnat die we vorige maand in het vat hebben gezet. Hier waren de Chenin Blanc druiven perfect en het sap kraakhelder. Chenin Blanc, een druif dus met vele mogelijkheden. En we hopen natuurlijk dat allebei de variëteiten ook nog eens mooie wijnen gaan opleveren. Over 6 tot 9 maanden weten we meer! 

Thursday, March 8, 2012

Suiker - Suur - PH





De barrels waren er al, de pers stond achterin de auto. Met Guus dus naar Lesotho. In 72 uur op en neer. 2300 Kilometer op de teller. Met als doel Guus te laten snuiven aan dit prachtige land én natuurlijk een laatste inspectie van de wijngaard en misschien al oogsten. Echter bij het proeven van de druiven leken de zuren nog erg hoog. Geen risico genomen. Een paar trosjes geplukt en die hier gisteren in Paarl bij Boland Kelder laten analyseren op suiker, suur en PH. En dan blijkt uit zo'n analyse toch dat de druiven uit een ander gebied komen als de Kaap. Een suiker van 20.7 Balling gekoppeld aan een hoog suur van 10.55 komt bij ons niet voor. Hier ligt het suur bij dat suikerniveau eerder rond de 7. Het voordeel van de uitkomsten van deze analyse is echter wel, dat we nog rustig kunnen wachten. Een suikerniveau van bijvoorbeeld 25 gekoppeld aan een niveau van suur van tussen de 6 en 7 lijkt ons ideaal. En elke week dat de druiven langer hangen betekent ook dat de kans groter wordt, dat de druiven ook helemaal goed zijn qua smaak en geur. Verder natuurlijk een top tijd gehad. Op de universiteit, in de kathedraal, in de bergen, op de highschool, in de kroeg én met eten in een fantastisch Indiaas restaurant in Maseru, de hoofdstad van Lesotho. En natuurlijk non-stop bijpraten over wat ons bezighoudt in het leven. Niet veel zinnigs lijkt de enige conclusie na deze 3 dagen ;-) !!

Saturday, March 3, 2012

Business en pleasure




Als oude vrienden langskomen wordt ook Groot Parys, al lopend door de wijngaard,  in al zijn facetten doorgenomen. De druiven, de wijn, de farm, het restaurant, het real estate andere projecten die ontwikkeld (gaan) worden en natuurlijk de  algehele (financieële) situatie. Lekker en belangrijk voor ons, want wij kunnen onbevangen onze gedachten en denkbeelden kwijt en we krijgen ook nog eens een objectieve mening en fris nieuw denken voor terug. Terwijl ik met Guus op Groot Parys rondliep, nam Tak dit wel heel letterlijk. Er werd "even" een rapport geschreven over de watersituatie op Groot Parys; Bureau Takkenkamp in Zuid Afrika. En dat op zijn laatste dag van de vakantie!!  Fantastisch. Tak is nu weer naar huis. Morgen met Guus al pratend naar Lesotho.