Alle druiven die we gebruiken voor de Groot Parys wijnen zijn nu binnen. Een zucht van verlichting is dit ieder jaar. Want dat is toch waar je een heel jaar naar toe werkt en we weten uit ervaring hoeveel er fout kan gaan! Alleen de druiven voor de GP Chenin Blanc Moelleux moeten nu nog geoogst worden. Maar dat duurt nog een tijdje. We hebben daar namelijk druiven voor nodig met een minimale balling van 28. Normaal is dit tussen 21.5 en 23. Volgende week verder oogsten. Niet meer voor Groot Parys maar voor Boland kelder waar we aandeelhouder van zijn.
Friday, February 12, 2016
De derde week van de oogst
Alle druiven die we gebruiken voor de Groot Parys wijnen zijn nu binnen. Een zucht van verlichting is dit ieder jaar. Want dat is toch waar je een heel jaar naar toe werkt en we weten uit ervaring hoeveel er fout kan gaan! Alleen de druiven voor de GP Chenin Blanc Moelleux moeten nu nog geoogst worden. Maar dat duurt nog een tijdje. We hebben daar namelijk druiven voor nodig met een minimale balling van 28. Normaal is dit tussen 21.5 en 23. Volgende week verder oogsten. Niet meer voor Groot Parys maar voor Boland kelder waar we aandeelhouder van zijn.
Sunday, February 7, 2016
Alles wat...
...op dit moment naar buiten komt in de internationale pers over Zuid Afrika is negatief. Ook in Zuid Afrika zelf is het allemaal een beetje triestig. Of je nu kijkt naar de werkgelegenheid, corruptie, inflatie verwachting, service delivery, consumenten vertrouwen, ondernemers vertrouwen, rente of noemt het maar op, alles is negatief. We denken zelf echter dat het dieptepunt reeds achter ons ligt. Het debacle van het ontslag begin december 2015 van de capabele minister van Financien met enorme gevolgen voor de waarde van de Rand door president Zuma lijkt nu het turning point te zijn geweest. Deze week maakte Zuma namelijk wederom een U-turn. Ditmaal inzake de security upgrades aan zijn private residence Nkandla ter waarde van meer dan 200 Mln Rand. 3 jaar heeft hij geprobeerd om een rapport van de public protector, met de conclusie dat een gedeelte van deze upgrades niets te maken hadden met security en terug betaald zouden moeten worden, op allerlei manieren te ontkrachten. Niet meer dus. Deze week haalde hij bakzeil. Waarschijnlijk onder grote druk van het topkader binnen het ANC. Zuma wordt door hen meer en meer gezien als een gedeelte van het probleem en niet van de oplossing. To be continued. Hopelijk snel want dit zal het land goed doen! Verandering begint namelijk altijd aan de top!!
Friday, February 5, 2016
Half way...
...zijn we nu met de oogst. De Chardonnay, Chenin vatgegis, rose en Ancestrale zitten op dit moment in het vat en de Pinotage ligt op zijn doppen te weken. De Chenin Spontane Gisting en de Moelleux komen nog. Bij het verwerken van de druiven probeer ik zoveel als mogelijk zelf de laatste check te doen voordat de druiven in de pers gaan. Elke niet perfecte tros die niet in de ontsteler en dus niet geperst gaat worden is een "overwinning".
Thursday, February 4, 2016
Saturday, January 30, 2016
In Paarl....
Tuesday, January 26, 2016
Meer dan 30 ml...
...regen viel er gisteren. Dan wil je de dagen erop niet oogsten. De besjes in de druiven trossen zuigen zich dan namelijk vol met water en dit heeft natuurlijk consequenties voor de smaak. We konden s'ochtends heel vroeg nog wel snel de druiven oogsten voor onze Methode Ancestral 2016. Dus die is gelukkig binnen! Als we van vissen zouden houden, zou het nu tijd zijn om een hengeltje uit te gooien.
Saturday, January 23, 2016
Suikers...
...suur en PH worden twee daaglijks getest voor alle blokken. Er wordt dan een zo reeel als mogelijke streekproef genomen van de druiven. Druiven korrels aan de boven, onder, buiten en binnenkant van trossen die of in de schaduw of meer in de zon hangen worden geplukt. Deze druiven worden dan met de hand fijn geknepen, met het sap vullen we een aantal flesjes die dan worden getest in het Lab. Naast het proeven van de druiven houden we zo de ontwikkeling van de rijping van de druiven in de gaten. Maandag gaan we oogsten voor de bubbels 2016 van Groot Parys. De suikers hiervoor dienen namelijk lager te zijn dan voor de normale stille wijnen. En that's the case! Let's do it!!
Subscribe to:
Posts (Atom)