Thursday, September 10, 2015

Wine festival



We doen er eigenlijk nooit aan mee, maar in Lesotho moesten we eraan geloven. We MOESTEN namelijk mee doen met de Sani wijn aan het wijnfestival in de hoofdstad Maseru. We konden het niet maken om als enige wijn uit Lesotho niet mee te doen aan het enige wijnfestival in Lesotho. Zo stonden we samen met 15 ZA wineries, die allemaal keurig hun stand hadden uitgestald met folders, spuugbakken, wijnkoelers, banners etc. Wij hadden zelf alleen een doosje met Sani bij. Dus 'n boer maak 'n plan. Buiten de conferentiezaal bij de lokale bevolking op zoek gegaan naar wat typische Lesotho produkten om het geheel wat op te vrolijken. Mensen waren bereid om dit aan ons te lenen tot een een houten schaal toe die als wijnkoeler gebruikt kon worden. Geweldige dag gehad met pers aandacht en een bezoekje van de koning met Mothiba en Kananelo in de hoofdrol. Leuk.

Monday, September 7, 2015

Mooi...



...om te zien dat we na 7 jaar samenwerking behoorlijk op elkaar zijn ingespeeld in Lesotho. Na een lange rit van 11 uur aangekomen bij de rondavels waar de familie in woont. De wijngaard stokken die we bij ons hadden direct over geladen op een bakkie en naar een water dam gebracht waar ze de nacht konden overstaan. De volgende dag vroeg uit de veren en naar de wijngaard. De familie was reeds daar, de grond diep geploegd, de plant lijnen uitgezet en gaten gegraven voor het planten. Wat een verschil met de eerste jaren, fantastisch. Een mooie toekomst gloort.

Wednesday, September 2, 2015

Lesotho...

...here we come. Met een wagen volgeladen, deze keer met jonge wijnrankjes, vandaag  op weg naar Lesotho. Morgen en vrijdag planten en dan op zaterdag meedoen aan een winefestival in Maseru, de hoofdstad van Lesotho. We staan daar samen met de Thamae familie met een gezamenlijke stand van Groot Parys en Sani wines. We hopen natuurlijk zaterdag avond Out of Stock te zijn met de Sani 2014. :-) We hebben weer zin om naar dit prachtige unieke Afrikaanse land te gaan.

Tuesday, September 1, 2015

Deze week...


...maken we klaar met de snoei. Zoals gewoonlijk de blokken wijngaard die we gebruiken voor onze wijn als laatste. Dit om deze wijngaard stokken zoveel als mogelijk rust te geven voordat ze weer aan het werk moeten. Vandaag is het officieel lente hier en de wijngaard staat ook op het punt om te botten. De oogjes worden zacht en het groen van de blaadjes in wording zie je door het oogje heen. Mooi om weer nieuw leven te zien!

Sunday, August 30, 2015

Terug...

... in Zuid Afrika dus. De winter is voldoende koud geweest, echter zeer weinig regen. Maandag krijgen we nog een bak met regen, maar daarna houdt het wel zo'n beetje op leerden we uit ervaring. Dit is an sich niet slecht voor de wijngaard, echter het betekent wel dat we in de zomer extra alert moeten zijn. We geven in principe geen water, maar bij een winter zoals deze met daarop een extra warme zomer heeft de wijngaard toch echt een slokje nodig om iets van een oogst over te houden. Als een wijngaardstok namelijk stress krijgt ontrekt deze als eerste al het vocht uit de besjes. Dit betekent dat je van de ene op de andere dag geen oogst meer overhoud. De wingerd dop houden dus, zoals ze hier zo mooi zeggen. 

Thursday, August 27, 2015

Support....

...hebben we in Nederland. Het is voor ons echt ongelooflijk hoe mensen in Nederland meeleven met Groot Parys en hoe enthousiast ze zijn. Dit terwijl we gemiddeld maar 1 keer in de twee jaar in Nederland zijn en Groot Parys 10.000 kilometer verderop ligt. Het wel en wee van Groot Parys wordt, onder andere via dit blog, zoveel als mogelijk gevolgd. En niet alleen op het vlak van wijn, maar ook op het vlak van de andere projecten zoals de geplande lifestyle retirement village en de sportvelden. Met oprechte interesse en zorg of het wel allemaal goed komt, werd het hemd door vele mensen vaak van ons lijf gevraagd. FIJN OM DIT TE WETEN. DANK VOOR DE SUPPORT!!! 

Tuesday, August 25, 2015

Wat opviel....


...tijdens onze korte bezoeken aan de Bourgogne, Beaujolais, Barola en Montipulciano is de intensiviteit bij het verbouwen van druiven. Deze streken zijn letterlijk vergeven van de druiven, een echte mono cultuur dus. Voordat we een van deze wijn regio's inreden roken we het gif reeds dat benodigd is om ziekten te voorkomen!! Twee jaar geleden was dit precies hetzelfde in de Champagne. Het gebruik van gif schijnt minder te worden, maar we roken daar tijdens deze trip nog weinig van. Zuid Afrika is dan toch veel diverser. We hebben natuurlijk ook meer land ter beschikking hier en het klimaat is ook vriendelijker voor het verbouwen van druiven op een meer natuurlijke manier. Maar niet te veel kritiek hebben natuurlijk, want de genoemde regio's maken wel heeeeeel mooie wijnen en daar gaat het tenslotte toch om, niet?