Saturday, January 17, 2015

Miep...

...85 deze maand!! Ze gaat dit over 2 weken met familie en vrienden vieren bij het restaurant Rijks in het Rijksmuseum. Toevallig niet...... met name het eten schijnt er namelijk behoorlijk goed te zijn. :-) Wij zullen er niet bij zijn, er moet namelijk geoogst worden en dus gisterenavond in Franschhoek bij Foliage lekker gegeten met haar. Zij was namelijk de afgelopen 2 weken hier, met stok want het lijf wil effe niet. Miep echter kennende weten we zeker dat SHE WILL PREVAIL!! 

Thursday, January 15, 2015

De Parsbakken...




...zaten zelfs nog niet op de lorrie omdat we normaal pas in februari starten met oogsten. Dus toen de analyses van het lab binnnen kwamen was het even schrikken. Qua smaak dachten we al dat we er vlak bij zaten, maar zo snel. Gisteren in sneltrein vaart dus alles in gereedheid gebracht. Parsbakke, pars skere, pars potte, extra mensen etc, etc.  En vandaag dus met een bescheiden clubje begonnen. Op 15 JANUARI, ongelooflijk. De kop is er nu vanaf. Een beetje onwezenlijk zaten we vanavond op de stoep. Na een glaasje of twee overzien we het gelukkig weer. :-)

Tuesday, January 13, 2015

Vandaag...


...de eerste suikers genomen in de wijngaard. Suikers genomen van verschillende cultivars druiven, blokken wijngaard en grondtypes. Alles in plastic zakken nu op weg naar het laboratorium. Nog nooit zo vroeg suikers genomen als dit jaar trouwens. Het lijkt een extreem vroeg jaar te worden. Dit als gevolg van een vroege winter met daarbij horende regens maar ook door het feit dat we dit jaar heel de wijngaard geen water hebben gegeven. Dit zogenaamde "droe land boeren" leidt tot kleinere bessen met meer smaak concentratie zeggen ze. Het is echter ook gevaarlijk boeren, want dit geen water geven mag niet leiden tot stress bij de stok. Stress heeft namelijk juist sterk negatieve consequenties voor de druiven, zeker bij zeer hoge temperaturen. Dat laatste betekent in Paarl trouwens 35 plus!!  

Saturday, January 10, 2015

Zou.....

...dit.....
maar enigszins te maken kunnen hebben met de kwaliteit van onderstaande uitermate verhelderende samenvatting van een mooie middag?? :-)

Wednesday, January 7, 2015

Suikers

Volgens onze jongste "werknemer" zijn de suikers in onze druiven in ieder geval al goed genoeg voor consumptie 

Sunday, January 4, 2015

Mission...





...to find the vineyard behind the best Chenin Blanc we have tasted in 2014, namelijk de Magnetic North Mountain makstok gemaakt door Chris en Suzaan Alheit. Lars Daniels kwam er een aantal maanden geleden bij ons mee binnen gelopen. Gemaakt van een blok druiven met oude Chenin Blanc stokken gevonden en nurtured back door Rosa Kruger. 250 Kilometer boven Kaapstad in de middle of nowhere. Vanuit de overtuiging dat 90% van wijnkwaliteit uit de wijngaard afkomstig is, MOESTEN we deze wijngaard zien. Zonder adres vanuit Paarl gaan rijden en al rond vragend naar " 'n plaas met ou wingerdstokke" vonden we na een tijdje op het eind van een dirt road die plaas. De honden sloegen aan, de deur werd geopend en boer Basie, zoals hij bleek te heten, wenkte ons binnen. Aan tafel bleek dat we op de juiste plek terecht waren gekomen. Hij kende "Boet" Alheit, maar ook Eben Sadie en Rupert.  Alledrie kopen druiven bij hem en  zijn vrouw Rita. 30 Jaar had Basie gebuffeld om zijn hoofd boven water te houden door druiven en rooibos te verkopen aan een kooperatie. Nadat Rosa Kruger een aantal jaar terug aanbelde werd alles anders. Toen hij voor het eerst hoorde wat voor een prijs hij voor zijn druiven kon krijgen had hij alleen maar gevraagd of ze "gesuip" waren. En de rest is history...... Ruim een uur met Basie en Rita rondgelopen in de wijngaard. Deze ligt een kilometer of 60 van de Atlantische oceaan op ongeveer 500 meter hoogte op een plateau/klif. De koele wind komt van zee en stijgt op. Dit geeft lagere temperaturen en meer mist/regen dan de rest van de omgeving. Belangrijk want het regent hier nauwlijks en de wijngaard kent geen besproeiing. De grond is rood en zanderig. De wijnranken (bosstokken) staan er echt geweldig bij: de dragers evenwichtig gespatieerd in een kelkvorm, "voetjies mooi skoon", geen onkruid (round-up in de winter, schoffelen in het groeiseizoen). Je ziet dat hier met kennis (Rosa) en kunde (Basie en zijn team) voor jaren aan is gewerkt. Chapeau voor deze groep innovators. Jancis Robinson zit trouwens 19 januari aan dezelfde keukentafel om ook met eigen ogen te zien waar al dit schoons vandaan komt. Alles mag gezegd had Rita als briefing gekregen, alleen nooit praten als ze proeft :-). 

Friday, January 2, 2015

Happy New Year!!

Religie speelt zo ie zo al een grote rol in heel Zuid Afrika. Echter op de eerste dag van het nieuwe jaar wordt er nog eens een schepje bovenop gedaan. De sms'sjes, mails en What's Apps vliegen je dan om de oren. Een voorbeeld:

Filippense 3 v 13t14: Ek maak my los van wat agter is en ek strek my uit na wat voor is......

As ek so na die Woord kyk sien ek ek kannie die horlosie terugdraai nie. MAAR ek kan hom wel opwen en die jaar 2015 ingaan ten spyte van my mislukkings. Weet vadag Jesus Christus sal die gisters nooit weer in herhinnering roep nie. Dis verby. Een en elk van ons is geroep om vorentoe te gaan. Kom ons staan VAS OP ONS HOOP JESUS CHRISTUS en gryp hierdie nuwe jaar .
Hierdie is n jaar van triple blessings.
Maak gereed om te ontvang.
DIS JOUNE.




                            Happy New Year!! 
                          :-)