Monday, October 27, 2014

Miep...

....had deze keer wat support nodig om terug te komen naar Nederland. De verschillende pars en bogies die ze hier sloeg op de golf course hadden toch iets te veel van haar rug gevergd. Zoals met professionele voetballers ook gebeurt wordt ze in Nederland weer "gefixt" om begin januari wederom te vlammen op de golf course in Paarl. Eind januarie wordt ze 85, dus mooi om dan het nieuwe jaar alvast goed te starten met een birdie!!! 

Saturday, October 25, 2014

Pay-Day Naweek


Dit weekend (naweek) is het weer zover. Aan het eind van iedere maand krijgen hier veel mensen hun salarissen/uitkeringen uitgekeerd. Omdat er vaak niet een familie, maar meerdere van een salaris/uitkering moeten leven is het geld, zo'n week voordat er weer een salaris/uitkering wordt ontvangen, letterlijk op. Winkels, benzine stations etc.etc zijn in die week dan ook bijna leeg. Dat is dit weekend dus wel anders. Iedereen doet zijn inkopies, vult de benzine tanks op en de jeugd viert dan vaak een moerse party. 24 uur lang is zeker niet ongewoon. En dat leidt elke maand tot bijvoorbeeld 4 keer meer doden als gevolg van rijden onder invloed dan in een normaal weekend. Een normaal weekend hier houdt trouwens in dat er al 10 keer meer doden vallen dan in Nederland. De laatste jaren zie je trouwens wel langzaam zaken veranderen. De politie speelt hierbij een belangrijke rol. Niet alleen door betere alcohol meet-methodes en hogere boetes, maar ook door statements te maken. Gisteren avond werd de de night shift van de politie bijvoorbeeld gestart midden in het grootste township van Paarl. Het fysiek zien van al die politie werkt beter als wederom een radio-advertentie is de gedachte.  

Thursday, October 23, 2014

De Grote Hamersma 2015




Saturday, October 18, 2014

Groot Parys...

18-10
...wordt vanaf 1 november geschonken in het dan te openen nieuwe restaurant in het Rijksmuseum. De Chenin Blanc Spontane Gisting 2013 werd geselecteerd uit een aantal wijnen met een Nederlandse touch. Groot Parys dus elke nacht op wacht in het Rijks!

Thursday, October 16, 2014

Proost Henk!

Dit jaar hebben we voor het eerst een Chenin Blanc gemaakt, die vergist is in voor ons speciaal gebakken amfora's. Dit idee leefde al een tijdje. We hebben hier namelijk twee 2000 jaar oude amfora's staan, die Henk, de vader van Mariette in de jaren 60 in de Middelandse zee had opgedoken. Vroeger werd daar door de Grieken en de Romeinen reeds wijn in gemaakt, dus dachten we waarom dat niet ook eens zelf doen. Achteraf blijkt dat maken trouwens het makkelijkst gedeelte van het idee te zijn geweest. Deze 100 % natuurlijke wijn bevatte na bottelering namelijk nog gistcellen, bacterien en was dof (troebel). We hebben ongeveer hemel en aarde bewogen om de wijn goedgekeurd te krijgen. Dat is dus gisteren uiteindelijk gelukt. Daarvoor zijn - in de laatste maanden - wel de criteria ten aanzien van gistcellen, bacterien en troebelheid van wijnnen aangepast. Deze nieuwe criteria gaan nu voor de hele wijn industrie gelden in Zuid Afrika. Een bijzondere wijn voor een heel bijzondere man. Proost Henk!



Tuesday, October 14, 2014

Maandag...

...is nooit de beste dag voor onze werknemers. Het weekend was zwaar, de week nog lang. Dit zeker als de temperaturen voor de eerste keer boven de 30 graden geraken en het nog ruim twee maanden duurt voordat het kerstmis is, met 10 dagen vakantie. 

Saturday, October 11, 2014

Paarl....




...een stad met zo'n 200.000 inwoners, waar Groot Parys onderdeel van is voelt toch meer als een dorp dan een stad. Als er iets echt niet klopt ga je gewoon even langs bij bijvoorbeeld de gemeente, vraag je naar de betreffende verantwoordelijke, die er vaak is, die dan ook bijna altijd direct tijd voor je vrij maakt. Het probleem wordt aangehoord en belangrijker ook snel opgelost. Zo ook deze week met de door onkruid overwoekerderde weg die voor Groot Parys loopt. Het toeristen seizoen is begonnen, wij zorgen ervoor dat Groot Parys er op zijn mooist uitziet, maar daar is dus vanaf de weg door al dat onkruid niets van te zien. En nog belangrijker, de weg voor Groot Parys is de belangrijkste toegang naar Paarl, het derde oudste dorp in Zuid Afrika en een belangrijke toeristische trekpleister. Dat moet er gewoon verzorgd uitzien. 24 uur na het gesprek stonden er twee vrachtwagens met flink wat mannen aan het werk om dingen rondom de weg op te kuisen. Fijn dat dat dus werkt. Het seizoen kan nu dus echt beginnen!!