Thursday, October 16, 2014
Proost Henk!
Dit jaar hebben we voor het eerst een Chenin Blanc gemaakt, die vergist is in voor ons speciaal gebakken amfora's. Dit idee leefde al een tijdje. We hebben hier namelijk twee 2000 jaar oude amfora's staan, die Henk, de vader van Mariette in de jaren 60 in de Middelandse zee had opgedoken. Vroeger werd daar door de Grieken en de Romeinen reeds wijn in gemaakt, dus dachten we waarom dat niet ook eens zelf doen. Achteraf blijkt dat maken trouwens het makkelijkst gedeelte van het idee te zijn geweest. Deze 100 % natuurlijke wijn bevatte na bottelering namelijk nog gistcellen, bacterien en was dof (troebel). We hebben ongeveer hemel en aarde bewogen om de wijn goedgekeurd te krijgen. Dat is dus gisteren uiteindelijk gelukt. Daarvoor zijn - in de laatste maanden - wel de criteria ten aanzien van gistcellen, bacterien en troebelheid van wijnnen aangepast. Deze nieuwe criteria gaan nu voor de hele wijn industrie gelden in Zuid Afrika. Een bijzondere wijn voor een heel bijzondere man. Proost Henk!