Thursday, June 5, 2014
In een amphora gegist...
....en vandaag gebotteld. Vrij uniek in het wijnwereldje en misschien zelfs voor de eerste keer met een Chenin Blanc. Na het persen van de druiven heeft het sap dus niet zoals gewoonlijk gegist in een vat, maar in een amphora. We hadden er twee speciaal laten maken voor Groot Parys. Een heeft een mooie wijn voortgebracht, de andere helaas niet. We zijn benieuwd naar de (smaak) reacties. Voegt het iets zinvols/moois toe is de vraag en zo ja wat?
Tuesday, June 3, 2014
Samen met Maud...
...vanochtend de Pinotage - Chenin Blanc gebotteleerd bij Scali. Na alle ingewikkelde wiskundige concepten van de laatste weken back to basic voor Maud door gewoon wat flessen te vullen en er kurken in te slaan. Na de behaalde score van 600 voor haar GMAT gisteren, vandaag dus wederom een mooi resultaat. 267 flessen unieke wijn uit Zuid Afrika!
Sunday, June 1, 2014
GMAT...
....is wat er morgen geschreven gaat worden door Maud in Kaapstad. Belangrijk, want bij een goede score heeft ze meer kans om bij de universiteit waar ze haar Masters wil gaan doen wordt aangenomen. Het streven is minimaal 550 punten en ze hoopt op een score rondom de 600. We zullen zien. Een ding is zeker als ze ergens haar zinnen opzet dan gaat ze ervoor. Dat hebben we de laatste 5 weken letterlijk mogen meemaken. Mooi!! Morgen - een familie traditie - een kaarsje opsteken voor haar.
Thursday, May 29, 2014
Co-fermentation
Pinotage en Chenin Blanc zijn DE cultivars waar Zuid Afrika als wijn land bekend om staat. Scali maakt een super Pinotage en Groot Parys een hele mooie Chenin Blanc. Waarom deze niet eens samenvoegen was het idee van Udo tijdens de oogst. Zelf voegen we reeds 15 % toe in onze eigen Pinotage, maar nog nooit in een verhouding van 50/50. Met Scali nu dus een stap verder; een letterlijke merger van wijn dus. Dit hebben we ook proberen uit te drukken in het etiket. A first in Zuid Afrika. Minder als 300 flessen. Dinsdag botteleren. Een week daarna is het etiket klaar. We zullen deze dan passend onthullen. Als alles goed gaat kan de wijn begin juli in Nederland zijn.
Monday, May 26, 2014
Zonne energie...
...zijn we mee bezig. We voeren een aantal gesprekken met aanbieders van alternatieve energiebronnen. Dit als voorbereiding op de bouw van zo'n 200 woningen, 50 appartementen en een service center op de agterplaas van Groot Parys. We kijken enerzijds naar hoe de huizen zo energie vriendelijk als mogelijk gebouwd kan worden en daarnaast naar welke energie bronnen we gaan gebruiken voor de electriciteit zelf. Er zijn tot nu toe drie opties. De eerste is zonne energie met de regular grid als back-up voor de regen dagen en de avonden. De tweede is zonne energie met gas als back-up en de derde is 100 % gas. Naast milieu (90 % van de electriciteit in Zuid Afrika wordt opgewekt door gigantische kolen centrales) zijn al de drie opties trouwens ook kosten technisch beter als die van de regular grid. Het mes snijdt dus aan twee kanten!
Friday, May 23, 2014
Marcus....
...werkt ruim twintig jaar lang 12 uur per dag als specialist in het "omspitten" van grond zodat er nieuwe druivenranken geplant kunnen worden. Hij doet per dag ruim een hectare en niemand die het zo smooth kan doen als hij. Hij is in zijn eigen woorden gelukkig. De machine doet namelijk het werk voor hem, hij verdient 2 euro per uur, zijn vrouw en kind ziet hij een weekend in de maand en 4 weken rondom kerstmis. De rest van de tijd werkt hij en verblijft in een caravan, die mee verhuist van klus naar klus. Dit samen met zijn vriendin die hem op alle fronten pampert. Een gelukkig man dus en dat straalt hij ook echt uit.
Tuesday, May 20, 2014
Een goede partner voor....
...vandaag en de komende zomer in Nederland en Belgie. Geniet, ook namens het magazine Wine Life.Zie onder!! Verkrijgbaar bij Winematters in Nederland en Matthys in Belgie.
Subscribe to:
Posts (Atom)