Friday, January 17, 2014
Af en toe...
...lijkt Groot Parys de afgelopen tijd meer op een bouwput als een wijnplaas. Op de foto zien we onze toch niet kleine trekker met spuitpomp geheel wegvallen tegen de giga trucks die grond uitgraven en afvoeren. Dit voor de riolering die over een gedeelte van onze plaas wordt aangelegd. Geen kleine exercitie, want we praten over een lengte van 1.5 kilometer en 10 meter breed, die 6 meter diep wordt uitgegraven. Nog twee maanden en dan keert de rust terug en is de wijnplaas gewoon weer een wijnplaas waar druifjes in alle rust kunnen groeien en slechts heel af en toe worden lastig gevallen door een tractor of mensen die willen snoeien of suieren. We hopen dat de stress van de afgelopen maanden geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit van onze oogst die over een paar weken begint. :-)
Monday, January 13, 2014
Amphora's....
...zijn een bekend fenomeen in de familie van Mariette. Haar vader Henk, was een van de eerste sport duikers in Nederland en die kwam er in de jaren zeventig zo af en toe een tegen in de Middelandse zee. Deze hebben we nu in ons huis staan. Ze zijn meer dan 2000 jaar oud. Vroeger werd er ook wijn in Amphora's gemaakt en dat feit is de laatste jaren herondekt. We hadden het er al een jaar of wat met Udo over om op Groot Parys samen wijn te maken in een amphora. Dit jaar moest dat er maar eens van gaan komen zei hij. Een beetje research gedaan en jawel contact gekregen met een van de "pottenbakkers" in Zuid Afrika die ook af en toe een amphora maakt voor - op een hand te tellen - wijnmakers die dit in Zuid Afrika reeds doen.Twee zijn er nu besteld. Op de foto zie je hoe ze er ongeveer gaan uitzien. Ze zijn klaar en ready to fill op 7 februarie juist op tijd voor de oogst van 2014. Spannend!!!
Saturday, January 11, 2014
Keukentje....
...spelen zie je over heel de wereld. Blij worden kinderen daar van en dat hoeft niet duur te zijn, zoals blijkt in Mbekweni, het township van Paarl.
Thursday, January 9, 2014
Christo...
...is onze tijdelijke kracht die de tuin onderhoud. Hij is een echte Rasta man. Hij zweeft op allerlei kruiden die gerookt, gesnoven en gekauwd worden 4 dagen per week door de tuin. Afhankelijk van zijn gemoedstoestand pakt hij het werk aan. Zijn favoriete plek is een boom alwaar hij in verstilde toestand een hechte persoonlijke band mee heeft opgebouwd. In het weekend bruist hij echter van activiteit. Hij is een redelijk bekende DJ op rasta gatherings, heeft 5 vrouwen en met 4 van hen kinderen.We begrijpen steeds beter dat er door de week tijdens het werk dus uitgerust en inspiratie moet worden opgedaan voor het weekend!! Geniet ervan Christo.
Tuesday, January 7, 2014
Degorgen
STAP 1
Vandaag 260 flessen met onze sparkling 2013 Chenin Blanc naar een bevriende wijnmaker gebracht. De tweede fermentatie in de fles is al een tijdje klaar, de smaak nu mooi, de voorraad in Nederland op, dus tijd dat we gaan degorgen. Stap 1 in dit proces is het heel voorzichtig draaien van de fles zodat de restanten aan gistcellen direct onder de kroonkurk komen. Hiervoor worden de flessen heel langzaam 180 graden gedraaid zodat de fles letterlijk op zijn kop staat met het restant aan gistcellen direct onder de kroonkurk. Vroeger werd dit altijd met de hand gedaan, tegenwoordig zijn hier handige machines voor. Dit proces duurt een 5 tal dagen. Daarna is het tijd om de kroonkurk met restant gistcellen eraf te schieten, een heel klein beetje op te vullen met stille wijn en dan opnieuw af te sluiten met de alom bekende champagnekurk. Dit alles neemt niet meer dan een seconde. Ergens volgende week dus zal onze tweede jaargang sparkling gereed zijn. Tijdens het schrijven loopt het water me in de mond. Een duidelijk teken dat we er zelf ook zin in hebben!! :-)
Vandaag 260 flessen met onze sparkling 2013 Chenin Blanc naar een bevriende wijnmaker gebracht. De tweede fermentatie in de fles is al een tijdje klaar, de smaak nu mooi, de voorraad in Nederland op, dus tijd dat we gaan degorgen. Stap 1 in dit proces is het heel voorzichtig draaien van de fles zodat de restanten aan gistcellen direct onder de kroonkurk komen. Hiervoor worden de flessen heel langzaam 180 graden gedraaid zodat de fles letterlijk op zijn kop staat met het restant aan gistcellen direct onder de kroonkurk. Vroeger werd dit altijd met de hand gedaan, tegenwoordig zijn hier handige machines voor. Dit proces duurt een 5 tal dagen. Daarna is het tijd om de kroonkurk met restant gistcellen eraf te schieten, een heel klein beetje op te vullen met stille wijn en dan opnieuw af te sluiten met de alom bekende champagnekurk. Dit alles neemt niet meer dan een seconde. Ergens volgende week dus zal onze tweede jaargang sparkling gereed zijn. Tijdens het schrijven loopt het water me in de mond. Een duidelijk teken dat we er zelf ook zin in hebben!! :-)
Sunday, January 5, 2014
Laten we...
..het proberen waar te maken. Nog een laatste gedachte voordat we morgen met zijn allen weer gaan voorthollen in het leven.
Friday, January 3, 2014
Nummer 1....
...staat Groot Parys in 2013 bij onze importeur Winematters in Nederland. Dit op het vlak van het aantal verkochte flessen in zijn assortiment in Nederland. Fijn, met dank aan Udo, de eigenaar, voor al zijn werk. Daarnaast lopen de verkopen in Belgie op bescheiden schaal elk jaar door. Klein maar fijn noemen we dat zelf!! Broer Paul, die een jaar of wat terug de eerste pallet Groot Parys wijn richting Ghana liet komen zit sinds een jaar in Parijs. En jawel hij gaat nu daar ook de markt voor ons openbreken.:-) Hij levert zelfs, met zijn zoon, thuis af. Dit ondanks zijn drukke reguliere baan. Chapeau!!
Subscribe to:
Posts (Atom)