Sunday, January 10, 2010

"Unfiltered" en "Unfined"

Morgen is het weer zover. Onze gehoute Chardonnay en Chenin uit 2009 worden gebotteld. Na onze overstap naar biologisch boeren zijn we sinds vorig jaar ook in het wijnmaak proces zo natuurlijk als mogelijk aan het worden. Sulfiet levels (tegen schimmels) hebben we sinds vorig jaar bijvoorbeeld met de helft terug gebracht. Dit jaar gaan we ook proberen om zowel unfined als unfiltered te bottelen. Unfined betekent dat we geen bentonite toevoegen voor de proteïne stabilisatie en we gaan de wijn ook niet filteren, want dat heeft – volgens de kenners – een negatieve invloed op de smaak van wijn. Morgen wordt er met een zaklantaren tijdens het bottelen zorgvuldig gekeken tot waar het most/droesem reikt. Op dat moment stoppen we met bottelen. Dit betekent wel dat we iets minder liters gaan krijgen en het kan ook zijn dat de wijn in de fles niet helemaal helder lijkt. Ook gaan we onze oude barrels op een geheel natuurlijke manier schoonmaken, daarover een andere keer meer.

Wednesday, January 6, 2010

Nagekomen nieuws

De redacteuren van Perswijn kregen het verzoek een lijstje met 5 favoriete wijnen tussen € 5,-- en €10,-- en 5 boven de € 10,-- te maken voor het decembernummer.
Ook Groot Parys wordt genoemd met de Chenin Blanc Spontane Gisting 2009 in de eerste categorie. We zijn er weer blij mee!

Tuesday, January 5, 2010

Road trip

Groot Parys is sinds gisteren weer aan het werk, maar de kids hier in Zuid Afrika hebben nog vakantie. Vanochtend Stefan, Maartje, Jasmin en Ties uitgezwaaid op weg naar de Weskus. Daar gaan ze lekker op lege stranden vissen, kreeft vangen, braaien en zwemmen. De Groot Parys spontane gisting 2009 mocht natuurlijk niet achterblijven en is dus ook mee! Geniet!

Thursday, December 31, 2009

Biertje


Tussen kerst en oude en nieuw wordt er niet gewerkt op Groot Parys. De werknemers luieren bij het huis en gaan heel vaak naar de kerk. Zelfs op oudejaarsavond gaan ze na de kerk om dan met andere kerkgangers het nieuwe jaar in te luiden. Kerk hier is niet zitten en luisteren, maar lekker mee zingen en veel halleluja’s. En natuurlijk ook veel dansen in de kerk, met heel de familie, dus gezellig! Wij zijn ook heerlijk vrij en hebben de familie over. En wat doe je dan zoal, naar het strand dus en dan bij zonsondergang een lekker.......biertje. Proost op een gezond 2010!!

Wednesday, December 30, 2009

hoge waterstanden


We hebben hier een grote (water) dam met een capaciteit van 100.000 kubieke meter, die met name in de winter gevuld wordt met bergwater. Dit middels een ondergrondse pijp, die het water een kilometer of 5 verder uit een klein riviertje tapt in de bergen en dan transporteert naar de dam. Dit water wordt gebruikt als drinkwater en als irrigatie water voor onze wijngaard. In de winter houden we de dam goed in de gaten (“dop houden”), want als deze te hoog komt te staan bestaat er een kans dat de damwal doorbreekt. Dat schijnt in het verleden 1 keer te zijn gebeurt en dat zorgde voor een kleine tsunami bij de huizen van onze werknemers. Ik liep vanochtend met mijn neefje Sjoerd, die hier op bezoek is op ons land en dacht ook even leuk om hem de dam te laten zien. En wat bleek de dam stond nog (het is nu toch volop zomer) zeer hoog...te hoog. In een hoek van de dam ligt een overflow die er voor moet zorgen dat als het water in de dam te hoog staat deze wordt afgevoerd. Deze overflow checken we in de winter regelmatig, maar niet in de zomer, want dan staat de dam toch laag! Niet dus!! Wij met zijn tweeëen tot borsthoogte het water in en onder water met de hand de overflow gedeblokkeerd. Allerlei takjes, worteltjes hadden voor de blokkade gezorgd. Het water is nu gelukkig weer aan het zakken naar normale niveaus. De hoog water waarschuwing is hier in het landlocked Paarl dus weer ingetrokken!

Friday, December 25, 2009

Geseënde Kersfees en 'n voorspoedige nuwe jaar, gevul met vreugde en vrede

Ook aan deze kant van de aardbol is het weer kerst. Het jaar wordt afgesloten. Na de vele regens in oktober is het in Paarl een stuk stabieler geworden qua weer. Gelukkig nog geen scorchers van over de 40 graden, dus tot nu toe ziet het er voor de oogst goed uit. Wel hebben we, ondanks dat we de wijngaard op het juiste moment hebben beschermd, toch wat donsskimmel opgelopen. We denken dat we zo’n 10 % van de potentiële oogst hebben verloren. Aan de andere kant gaat Boland Kelder gelukkig meer betalen (plus 50%) voor de organische druiven, die we niet voor onze eigen wijn gebruiken, dus dat is weer een plus. Als er de komende 6 weken niets geks gebeurt (touch wood) denken we ongeveer een zelfde oogst als in 2009 te krijgen. En die was mooi, zeer mooi met ongekend hoge zuren die in het begin zorgde voor een wat “springerige” wijn, maar die nu mooi geïntegreerd begint te raken en waarschijnlijk nog mooier wordt binnen nu en 6 maanden.
Met de werknemers zijn de jaarlijkse evaluatiegesprekken weer gevoerd. Allemaal met een braaipakket naar huis voor een verdiende vakantie.
Geniet deze bijzondere dagen!

Saturday, December 19, 2009

Water

Terwijl in Nederland en België de laatste dagen water in ijs is verandert (minus 15), smeken onze druifjes op de zanderige gronden (“sandkolle”) hier om water en hebben dat deze week ook gekregen. Alleen de druiven op de sandkolle, want op Groot Parys werken we sinds een aantal jaar volgens het principe dat we geen water geven, tenzij. Dit tenzij hangt af van visuele inspecties van de wijngaard die vanaf deze tijd haast dagelijks plaatsvinden. Hoe voelt de druif zich. Zij mogen het niet te makkelijk hebben, maar mogen ook niet stressen. Volgens de geleerden geeft dit namelijk de beste kwaliteit druiven en we verspillen (“morsen”) ook geen kostbaar water. Dus waar kijken we naar: de kleur van het blok wijngaard, zijn er nog groeipunten, de druiven zelf, structuur van de bladeren etc. Dit lijkt moeilijk, maar na een paar jaar gaat dit als vanzelf. Dit natuurlijk op basis van gemaakte fouten. Als je namelijk te lang wacht met water geven en de wijnrank stresst, gaat deze voor overleving en zuigt het vocht uit de druiven voor zich zelf op. Zo’n foute inschatting heeft ons dus wel eens een paar centen gekost!!!