Wednesday, April 16, 2014
Dag 2 en...
...en drie werden in Lesotho gebruikt om te oogsten. Vorig jaar hadden we de druiven te warm laten worden met als gevolg een run a way fermentatie. De temperatuur van het sap in het vat schoot omhoog naar 26 graden met als gevolg een (te) snelle fermentatie. Dit jaar dus aan het begin van de avond geoogst. De druiven overnight laten afkoelen in de buitenlucht, het is in lesotho s'nachts nu ongeveer 8 graden en bij zonsopgang direct geperst. Dat werkte allemaal keurig. Het sap lag met 12 graden in het vat. Mooi!!
Dit jaar 2 vaten ipv 1 vat geoogst. Dit hadden er drie kunnen zijn als er geen miscommunicatie had plaatsgevonden. Weinig druiven werd er gemeld. Dat bleek dus mee te vallen. Voor het restant dat we niet konden gebruiken voor wijn was echter al snel een oplossing gevonden door de familie Thamae: "We maken er gewoon rozijntjes van". Schijnbaar hardstikke populair in Lesotho en directe cash voor de familie!!