Tuesday, November 12, 2013
Het is....
...weer tijd voor suier. Na de snoei in de winter bot de wijnrank en groeit alle kanten op. Elke oogje, waar dan ook, levert een loot ook. Ook op plaatsen waar we dat niet willen hebben, zoals op de stam. Afhankelijk van de "geilheid" (=Afrikaans voor groeikracht) wordt er per rank bepaalt hoeveel loten we op de dragers wilen hebben. Bij wijnranken op "swakke gronde" is dat er slechts 1 op "geil gronde" kan dat tot en met 3 loten per drager oplopen. Een loot geeft dan meestal twee trossen druiven en we praten over gemiddeld 10 dragers per wijnrank. We hebben ongeveer 250.000 wijnranken die gesuierd moeten worden en als een persoon er 500 per dag kan doen bij een temperatuur van -zoals nu - boven de 30 graden is dat echt een top prestatie. We hebben nu een mannetje of 20 extra om al het werk voor 1 december te klaren. Het merendeel uit Zimbabwe. Na 500 wijnranken ben je moe, echt moe en dus is het dan goed om even te rusten voordat je wordt terug gebracht naar je tijdelijk thuis (hopen we) in het township van Paarl.