Wednesday, September 25, 2013
Vandaag...
...in de Belgische krant De Standaard een artikel over gifstoffen in wijnen. In alle 92 onderzochte Franse wijnen werden (verboden) gifstoffen aangevonden. Daar stonden we niet echt van te kijken. Als je namelijk in Frankrijk in een wijn regio rond rijdt ruik je vaak op grote afstand al dat je een wijngaard nadert. In Zuid Afrika is dat idem dito. Je krijgt tranen (niet emotioneel) in je ogen en pijn in je longen als je in een wijngaard loopt waar op dat moment chemicalien worden gespoten. Dat is een van de redenen waarom we op Groot Parys al weer een jaar of 6 biologisch zijn. De laatste twee jaar spuiten we zelfs alleen nog als het in korte tijd extreem veel regent. De wijngaard is namelijk de laatste 11 jaar geleidelijk "opgeleid" om het ook zonder "hulp" af te kunnen. Hoogste tijd voor strictere regelgeving en controle! Beter nog dat al de boeren biologisch gaan. Gelukkig gebeurt dat al meer en meer. Als de consument daar nu ook nog iets meer voor zou willen betalen zou dat proces zich nog kunnen versnellen.........