Sunday, February 12, 2012
Pet Nat (2)
Bubbeltjes (wijn) in wording hopen wij. Nadat we 700 kilo druiven afgelopen woensdag hadden geoogst en drie dagen lang koud hadden laten liggen, met een gemiddelde temperatuur van minus 0.5 graden, was het gisteren tijd om te persen. Voor het eerst persen we de hele trossen in plaats van reeds gedestemde (steeltjes worden dan eerst verwijderd) druiven zoals voor andere variëteiten. Dit wordt geadviseerd bij het maken van bubbels omdat er wordt gezocht naar zo'n helder mogelijk sap zonder de smaak van het schilletje van de druif. Dat bleek dus makkelijker gezegd als gedaan. Met ons handpersje bleken de druiven niet willig om het sap vrij te geven. Hoe we ook draaiden aan de pers, er kwam slechts heel weinig sap uit. In dat tempo zou het wel 24 uur duren om alles te persen. Dat kon natuurlijk niet, ook al gezien oxidatie die dan zeker zou gaan optrden in het reeds geperste sap en dat mag zeker niet. In dit soort situatie is het dan handig dat er op Groot Parys niet alleen onze werknemers wonen, maar ook heel veel (extended) families. Daar een paar van opgetrommeld en met zijn allen de druiven trossen heel voorzichtig met de hand ontsteeld, zonder de schilletjes te laten barsten. Daarna alles met de hand geperst en continu veel dry ice toegevoegd tegen oxidatie. Wederom een arbeidsintensief wijntje op Groot Parys in wording dus. Om 2 uur waren we klaar en om half drie stond er een kleine 350 liter druivensap in de koeling met een temperatuur van net onder het vriespunt. Daarna snel gedoucht, in het bakkie gesprongen en 3 uur te laat op verjaardagslunch van vriend Jakop. En dan smaakt een biertje echt heeeeeel lekker! :-)