Friday, January 23, 2009

Small is beautifull: Vin de Paille 2008.


Nu bijna een jaar geleden hebben we naast onze normale oogst ook 25 kistjes van 20 kilo druiven geplukt. Deze hebben eerst 3 en halve week liggen drogen op netten onder onze oude wilde olijvenbomen. Toen ze er niet meer uitzagen, dat wil zeggen verschrompeld en bruin, hebben we ze van de netten gehaald en heel hard staan te persen om uit deze 500 kilo druiven 50 liter sap te krijgen. Bij onze normale Chenin zou deze 500 kilo sap 250 liter geven, maar met deze druiven zochten we naar maximaal geconcentreerde smaak. Na het persen het sap in het houten vaatje. En daar heeft het op zijn spontane gisten liggen fermenteren en rijpen tot vanochtend. Wijnmaken in zijn puurste vorm dus.

Het bottelen was dan weer heel minimalistisch. Men heeft dus één vat wijn. Men zuigt de wijn uit het vat aan, de wijn vloeit naar een houder, waar het met de minst mogelijke druk door de kleinst mogelijke filter begeleid wordt naar de fles. Al waarna met een pipet elk flesje individueel tot het juiste niveau werd afgevuld. 97 Flesjes van 375 ml in 3 uur!! We hebben weer genoten. Mooi!! En natuurlijk konden we niet laten om éven te proeven................