Sunday, April 12, 2015

Een VW Polo...

 ...is een kleine auto met weinig ruimte. Toch wordt hier morgen een totale mobiele wijnmakerij en botteleerder mee vervoerd naar Lesotho. Een destemmer, crusher, wijnpers, kurker, crown capper, optopwijn, opvang bakken, trechters, pijpen, zeven, scharen, temperatuur en balling meters, kurken,emmers en nog vele andere kleine noodzakelijkheden. De laatste twee jaar deden we dit met ons Mazda bakkie, maar die slurpt nogal wat benzine. Dit jaar dus met de Polo. Als het goed is past alles er NET in. Morgen om 6 uur laden en op pad!! 

Friday, April 10, 2015

Better and better



We houden van dans en volgen deze in Kaapstad zo goed als mogelijk. Vaak wordt je teleurgesteld, de kwaliteit is gewoon niet goed genoeg, te ou-bollig, waar hebben we dit eerder beter gezien (Europa) of een combinatie van de drie, nog erger. Het lijkt echter te veranderen. De laatste twee voorstellingen die we zagen waren echt wauw. Dans uit Zuid Afrika op hoog niveau met een eigen "African" idioom zoals ze dat geloof ik zo mooi zeggen. 

Tuesday, April 7, 2015

Maud: Globetrotter

 
...Waar was ze zoal de laatste 15 maanden. China, Filipijnen, Maleisie, Thailand, Birma, Zuid Afrika, Nederland, Spanje, Finland en nu de USA. Na de afgelopen dagen in New York te zijn geweest nu in Boston. Hoezo werken, dit is toch veel leuker!!!

Saturday, April 4, 2015

De berg is droog...


...Na een geweldig groeiseizoen hebben we nu behoefte aan water. Na de mooie winterregens tijdens onze winter in juni, juli en augustus vorig jaar, heeft het hier eigenlijk niet meer (behoorlijk) geregend. Het is nu dus droog, zeer droog. De Kaapse Dokter, die hier normaal in het voorjaar en de vroege zomer behoorlijk waait, weet daarentegen niet van stoppen en dit maakt alles nog droger. De dammen zijn bijna leeg en de berg begint zelfs droog te raken zoals dat hier wordt gezegd. We snakken dus naar regen en een lekkere natte winter!

Wednesday, April 1, 2015

Round-Up...

....is een zeer effectieve onkruid doder die over heel de wereld in grote mate wordt gebruikt. Lekker goedkoop en niet schadelijk voor mens en milieu wordt er gezegd. Je kunt er bij wijze van spreken een glas van drinken! Er zit slechts een nadeel aan het produkt, namelijk dat je het alleen kunt gebruiken in de winter. Als de wijnrank of enige andere plant bot kan er geen Round Up meer worden gespoten want dan gaat niet alleen het onkruid, maar ook de wijnrank dood. Veel onderzoek is er in de afgelopen decennia gedaan naar mogelijk schadelijke effecten. Nog nooit onomstotelijk aangetoond, maar sommige onderzoeken, zoals een vrij recente en gepubliceerd in de Lancet, zegt dat Round-Up mogelijk tot kanker kan leiden. Monsanto, de grootste speler in de industrie is het hier volstrek niet mee eens. Monsanto heeft wel enorme belangen. Zij ontwikkelen en vermarketen naast Round-Up namelijk ook verschillende Round-Up ready landbouw produkten, zoals mais en granen. Deze zijn genetisch gemanipuleerd zodat de plant ook Round-Up kan weerstaan tijdens de groei periode. Het wordt als het ei van columbus vermarket en veel boeren vallen hiervoor. Dat begrijpen wij, want onkruid is echt heel vervelend en slecht voor je opbrengst per hectare. Maar wat als Round-Up toch mogelijk kankerverwekkend blijkt te zijn.....? Ik heb zelf in de tabaksindustrie gewerkt waar enorm veel geld werd verdiend. Vele jaren hebben zij gestreden om elk onderzoek dat een link legde met kanker te bestrijden. Na ruim 30 jaar en met de hakken nog steeds in het zand werd er uiteindelijk toegegeven dat tabak de kans op verschillende kankers aanmerkelijk vergroot. Gaarne veel onafhankelijk onderzoek dus en druk op de industrie om duidelijkheid in te krijgen over Round Up. Round-Up wordt echt bijna overal gebruikt bij de produktie van voedsel, ook bij het verbouwen van druiven. Groot Parys zelf gebruikt reeds 8 jaar geen Round-Up meer.  

Sunday, March 29, 2015

Terug in de tijd








De Kaap doet je vaker terugdenken aan de tijd waar je zelf nog piepjong was. Lang vervlogen tijden dus! Familie, kerk en gemeenschap zijn hier nog en voque. Individualisme heeft natuurlijk ook zijn intrede gedaan maar is nog stevig ingebed in de bestaande maatschappelijke structuur. Dit weekend kwam de moslim gemeenschap uit de Kaap samen in Paarl Een jaarlijks terugkerend spektakel in de vorm van een kermis, markt, veel eetstalletjes en muziek optredens. Je waant je daar echt terug in de tijd als je er rondloopt.

Friday, March 27, 2015

Schroefdop of kurk?

De serieuzere wijnen worden nog steeds vaak afgesloten met kurk. Uit eigen ondervinding weten we dat hoe goed/duur de kurk ook is "kurk" blijft voorkomen. Minimaal 2 % denken we. Maar hoe zit het op het vlak van smaak. Voor jonge wijnen is het reeds bekend en geaccepteerd dat de schroefdop ook de beste afsluiting is op het vlak van consistentie in smaak. Hoe zit het echter met veroudering, de serieuzere wijnen dus. Steeds vaker lezen we (meer en meer onderzoeks-resultaten worden bekend) dat de schroefdop het daar op smaakgebied ook wint van kurk, dus niet alleen geen "kurk" meer, maar ook een betere prestatie op smaakvlak.  Zelf drinken we zo af en toen een oude Chenin Blanc van Domaine des Baumard uit de Loire, die reeds langer dan 10 jaar met schroefdop wordt afgesloten. Naar genoegen moeten we zeggen, ook de oude jaargangen. Tijd dat Groot Parys dit jaar ook volledig overgaat naar schroefdop lijkt ons, toch?