Saturday, January 31, 2015

Old but still alive and kicking!!

Groot Parys (established in 1699) op de achtergrond is still buzzing als restaurant en events center. De Chenin Blanc (geplant in 1981) achter op het bakkie levert nog elk jaar een zuivere wijn op en voor het Mazda bakkie (bouwjaar 1990) is no mountain still high enough met nu meer dan een half miljoen kilometers op de teller! 

Thursday, January 29, 2015

Pinotage 2015


We proberen met Pinotage een nieuwe stijl te ontwikkelen; zuiver en elegant, zoals onze Chenin Blanc. Sinds gisteren liggen de druiven op minus 1.2 graden bij een gekoeld opslag bedrijf in Paarl. Daar worden tientallen miljoenen kilo's fruit gekoeld voordat ze naar Europa en Aziƫ worden verscheept. Nu staan er dus ook 300 kilogram Pinotage druiven in gesloten plastic bakken. Elke dag worden ze even geopend en snel opgetopt met dry-ice. Dit om zuurstof contact te voorkomen. Het is de bedoeling dat nu tergend langzaam door middel van druk van de druiven zelf sap ontstaat met veel vruchtkarakter zonder dat de fermentatie opstart. Dit gaat zo'n kleine twee weken duren. Dan is het tijd om de druiven te "ontdooien" en verder te verwerken. Een experiment. We zullen zien!

Tuesday, January 27, 2015

De mannen....

...waar het echt om draait op Groot Parys tijdens de pars zijn Daniel, Chris en Andries. Ze kennen het klappen van de zweep door hun tientallen jaren lange ervaring en laten zich niet van de wijs brengen door een beetje pars stress. Met deze steady hands kom alles reg!

Sunday, January 25, 2015

Sneeuw....

...in Nederland. Mooie plaatjes zagen wij voorbij komen dit weekend. Voor Maartje, die sinds November in Nederland studeert, wel heel bijzonder. Voor haar namelijk de eerste sneeuw sinds ze ruim 12 jaar geleden vertrok naar Zuid Afrika. En die sneeuwpop moest er dus komen. Vanaf 2 februari loopt ze stage bij Endemol, dus nu maar hopen dat er ook nog ijs komt!!

Friday, January 23, 2015

Dit worden...

...600 flessen Rose. Geoogst juist voor de hittegolf. Mooie trossen, geen stress en nu lekker in de kelder om overnight te koelen. Dan nog een tweetal uur dopkontak in de pers voor kleur, zachtkes persen, afzakken en hop in de vaten. Klaar voor fermentatie.


Wednesday, January 21, 2015

Dit worden...

...700 flessen Chardonnay. Om half negen s'ochtends zijn 60 kissies gevuld met druiven op weg naar de kelder om verwerkt te worden. Wederom van Miep's blokkie, dat nu 20 jaar oud is en al 10 jaar een mooie Chardonnay voor Groot Parys heeft gebaard!!