Saturday, May 25, 2013

Maartje....



...ongedeerd maar haar trouwe VW Chico total loss. Vannacht na een avondje uit vriendinnen naar huis gebracht in Port Alfred en daarna op weg naar haar eigen huis. Gelukkig niet gedronken maar wel heel moe. Op een gravelroad begon haar auto te slippen en kreeg ze deze niet meer onder controle. Een paar keer gerold voordat ze tot stilstand kwam. Naar huis gebracht door een politieman die toevallig langs kwam. Vanochtend met vriendin Tessa en Haley voor de zekerheid foto's laten maken van rug en nek, maar geen beschadigingen, wel bruises. Nu - aan het eind van de middag - wel heel veel (spier) pijn in de rug als reactie op. Toch opgelucht. Na Maud drie jaar geleden nu Maartje ook met de schrik vrij. Dat lijkt ons meer dan voldoende!!!! 

Wednesday, May 22, 2013

Vorig jaar nog...

...met hulp van buitenaf, maar dit jaar zit onze Sparkling (Petilant Naturel) geheel op eigen kracht in de fles. De tweede gisting is met behulp van een giststarter en druivensap, die in onze diepvriezer heeft gestaan, samengevoegd met een vat reeds klaar gefermenteerde wijn. Dit alles zit nu samen in de fles en is afgesloten met een kroonkurk. De hoeveelheden (met verschillende suikerniveaus) die samengevoegd worden dienen exact te zijn wat wordt voorgeschreven. Te veel geeft namelijk overdruk en te weinig het tegenovergestelde. In het eerste geval ben je bij opening van de sparkling te veel ("kostbaar") vocht kwijt en bij te weinig krijg je minder bubbels wat niet gezellig is. Aan het eind van het jaar weten we of het ook weer gelukt is zoals in de Sparkling 2012. Deze komt trouwens deze maand aan in Nederland.

Monday, May 20, 2013

Wijnmaken...

...doe je niet om veel geld te verdienen. Je mag blij zijn als je je investering na een jaar of tien terug hebt en als je het allemaal goed doet na 15 jaar structureel geld gaat verdienen. Uitermate risicovol dus, maar het is zo leuk dat je dat risico graag neemt. Het wijn risico hebben we vanaf het begin proberen  af te dekken door middel van het ontwikkelen van projecten. Dit deden en doen we nog steeds met onze lokale partner Johan Pauw, hier met zijn kleinzoon. We hebben de laatste 10 jaar veel met elkaar meegemaakt. Een aantal mooie deals gedaan. Zeker voor 2009. In die tijd veel wederzijds vertrouwen en respect opgebouwd. En dat bleek bitter noodzakelijk want net zoals in Europa werd het op het vlak van real estate na 2009 ook hier heel moeilijk. Contracten zeggen dan weinig meer en alleen vertrouwen en respect trekken je dan samen door zo'n periode heen. Voor ons - en voor wie niet - mag de markt nu weer aantrekken. Genoeg recessie gezien, op naar betere tijden!!

Tuesday, May 14, 2013

Communicatie......



...per megafoon wordt in Zuid Afrika toegepast bij het inentingsprogramma tegen mazelen en waterpokken. Een personen auto rijdt met 4 zusters eerst  een kwartiertje door de wijk en de zuster met de beste stem maakt daarbij  per megafoon bekend dat het tijd is voor de inenting. Moeders met kinderen staan dan al snel klaar op een hoek van een straat. Kofferbak open, spuitjes eruit, spuitjes in de arm van de kinderen, een beetje huilen, maar met een lolly van een van de andere zusters is dat snel opgelost. Binnen 10 minuten iedereen geholpen en hop op weg naar de volgende wijk/township. Zo gaat dat hier. Best efficient eigenlijk en nog gezellig ook, want de laatste roddels kunnen zo ook worden uitgewisseld!!   

Saturday, May 11, 2013

Olijf olie....

...in kleine hoeveelheden van Groot Parys. Op Groot Parys hebben we een jaar of 4 geleden een stuk of 20 oude olijfbomen herplant van een ander estate. Dit ter verfraaiing van onze ingang. Dit jaar dragen ze voor het eerst. Een heel klein beetje, alleen geperst, niet gefilterd en juist genoeg om wat olijfolie voor eigen gebruik van te laten maken. Altijd fijn om te weten waar de produkten die je eet en drinkt vandaan komen!

Wednesday, May 8, 2013

Experiment met ijswijn

File:Ice wine grapes.jpgWe hebben in Lesotho op termijn plannen met ijswijn. Om hier alvast een beetje voor te oefenen hebben we tijdens de 2013 oogst op Groot Parys drie kleine vaatjes gemaakt van sap van ingedroogde en daarna bevroren druiven. Ook deze vaten recentelijk geproefd. Een vat viel nog net binnen de specificaties van ijswijn. Door toevoeging van sulfiet is de fermentatie nu gestopt en blijft het minimaal noodzakelijk suikerniveau gehandhaaft. Nu verder rijpen in het vat, regelmatig rollen en later racken. Kijken of het iets wordt. Geleerd hebben we er zo ie zo al van!! De foto is genomen in Canada, zeker niet in het warme Paarl, maar wel degelijk mogelijk in The Mountain Kingdom of lesotho. 

Monday, May 6, 2013

Op weg naar....

...Lesotho. Dit mooie land moet natuurlijk bezocht worden door Udo en Sabina. En voor ons heel handig, het vat met wijn dat daar in een rondavel staat te fermenteren kan nu worden gecheckt en opgetopt. Dankie, dankie  want het scheelt ons weer een ritje van een kleine 2500 kilometer!!