Friday, November 19, 2010

BDOCA

Gisteren de hele dag bezoek van de BDOCA-inspecteur. Dit is de organisatie via wie onze Europese biologische certificering loopt. Een heel administratief proces, echter Crispin Jackson, de inspecteur, maakt het ons zo gemakkelijk als mogelijk. Als wij er maar voor zorgen dat onze ruwe data in orde zijn dan vertaald hij die naar het format waar deze organisatie uit Noorwegen om vraagt. We kennen Crispin al een tijdje. Hij was er bijna vanaf het begin bij. In 2004 zijn we heel voorzichtig gestart met het biologisch boeren op ongeveer 1 ha. Alle boeren in Paarl zeiden toen dat het nooit zou kunnen werken. Gek waren we ze op Groot Parys. Toch gestart dus, maar als de dood dat het fout zou gaan. In 2005 bij een aantal biologische boeren in Frankrijk op bezoek geweest en wat ons daar het meest opviel was dat ze er allemaal heel relaxed onder waren. Gewoon doen was het advies. In 2006 zijn we biologisch gaan boeren op 16 hectare en sinds 2008 is heel de farm (80 hectare) biologisch. Gelukkig is de laatste jaren in Zuid Afrika het denken over biologisch boeren ook aan het kantelen en krijgen wij nu bezoek van aspirant biologische boeren. En ons advies......Gewoon doen dus!!!

Wednesday, November 17, 2010

Partners in de (rosé) crime....

...zonder wie de rosé nooit mogelijk zou zijn geweest:

- Le Createur: Udo Göebel
- Het oesspan Udo Göebel, Jan Briek en Ruud Göebel
- Het Groot Parys span Donevine, Gertruda, Fransina, Denise, Willem en Wilem, Chris, Daniël, en Andries
- en de specialisten Willie en niet te vergeten Tania (de neus) de Waal.

Super, bedankt!!

Spanwerk




Gisterenochtend vroeg op pad om de wijnflessen te halen. Deze keer geen nieuwe flessen maar recycled. Past beter bij een natuurlijk wijn dachten we zo. Om 9.30 sharp stonden we bij Scali, waar onze wijnvaten hebben liggen fermenteren en verouderen, 8 maanden. Willie de Waal stond ons reeds op te wachten en hij was ook degene die met de oplossing kwam hoe rechtstreeks uit een vat te bottelen. Dat hadden wij nog nooit gedaan en het idee sprak ons zeer aan omdat het helemaal past bij een natuurlijke wijn. Niet overtappen van een vat in een stainless steel houder, de wijn ook niet pompen en ook niet filteren. Hij had een ingenieus systeem waardoor middel van drukverschil wijn gaat stromen van het vat naar een fles. Het machientje lijkt nog het meest op een fruit mixer. En jawel het werkte nog ook. Iets langer als gedacht maar in 3 uur hadden we 313 flessen gevuld, voorzien van een kurk en een label. Dit natuurlijk samen met Gertruda en Fransina, twee plaasmedewerkers van Groot Parys.

Tuesday, November 16, 2010

Rosé au naturel

De tweede Plaaswerkerswyn (Rosé) is een feit. Een samenwerking tussen Winematters en Groot Parys. De volledige winst van dit project gaat naar de plaaswerkers van Groot Parys (www.plaaswerkerswyn.nl). Vorig werd de Rosé nog gemaakt van druiven van een bevriend wijnhuis, dit jaar echter van onze eigen Groot Parys druiven. A first dus. Gelijk onze Vin de Paille kan ook dit produkt eigenlijk niet natuurlijker. De druiven zijn in de wijngaard slechts 1 keer bespoten met biologisch goedkeurde middelen en er is geen gist toegevoegd voor de fermentatie. Vandaag hebben we ook 100 % unfilterd (goed voor de smaak) en unfined gebotteld. De Rosé heeft een prachtige kleur, is glas helder maar op de bodem ligt een flinterdun laagje bezinksel. Je moet heel goed kijken, want anders zie je het zelfs niet. Ook konden we deze keer dus unfined gaan omdat de rosé reeds stabiel van zichzelf was, dit getest bij een wijn laboratorium. Morgen meer over deze unieke wijn botteleringsdag! Nu gaan we op onze stoep genieten van een glaasje.......Rosé.

Friday, November 12, 2010

Van blom naar set


Twee foto's die het verschil aangeven tussen een druiventros in blom tijd en een die zoals ze dat hier noemen geset is, dus na blomtijd. Bij de laatste zie je reeds de korreltjes, die in de komende 3 maanden uitgroeien tot een volwassen druiventros, zoals we die allemaal kennen. Als de druiventros "geset" is kun je ook een beetje gaan inschatten hoe groot de oogst wordt. En dat ziet er zoals zich dat nu laat aanzien goed uit. Maar niet te vroeg juichen want we moeten nog 3 maanden voordat we weer gaan oogsten. En we weten uit ervaring dat er nog heel veel fout kan gaan voordat de buit binnen is.

Thursday, November 11, 2010

Uitval tijd


Na een dag lang grazen zijn onze koeien elke dag weer blij om naar huis te mogen. Dit om 17.30 uur, de officiele uitvaltijd bij ons op die plaas. Het blijft altijd een spectaculair gezicht als ze vanuit de kraal op de agteplaas met zijn zessen op je af komen draven en dan ineens op de rem staan om geheel relaxed eens nieuwsgierig te loeren wie daar dan wel weer staat. Ook tonen zij dan interesse voor die lekkere sappige blaadjes en druivenkorrels aan de wijnranken. Patrick, een van de jongeren op Groot Parys, zorgt er echter, door geklap, gefluit en al steentjes gooiend, voor dat ze de wijnranken niet nog even snel kaal vreten. Dat zou toch zonde zijn van die druiven!

Wednesday, November 10, 2010

Mooi...




November is de mooiste maand in de wijngaard. Alles groeit en bloeit en is nog fris en jeugdig. Zeker in een biologisch bestierde wijngaard zoals Groot Parys, waar naast de wijnranken die mooie groeipunten laat zien er ook nog allerlei bloemetjes in al hun pracht en praal staan te bloeien. Heerlijk om daar dan te mogen zijn, zeker als je weet dat de wijngaard ook nog eens gezond is.....