Tuesday, April 5, 2016
Jonge mensen...
...met dromen kwamen we tegen op onze roadtrip in zuidelijk Afrika. Zo kwamen we in Mafetheng in het Noordwesten van Zuid Afrika Matsholo (30) tegen. Hij had de middelbare landbouwschool afgerond en had over de jaren heen werk ervaring (mais en zonnebloemen) opgedaan bij verschillende boeren. Al pratend over opbrengsten per hectare, kwaliteit, grondwater, oogst methodes, kapitaal hoorde je de passie over boeren. Zijn ultieme droom: "One day I would like to wake up at my own farm". Stappen waren hiervoor in het verleden gezet maar een beetje verzand. Hij zou het echter weer oppakken, verseker!!
Sunday, April 3, 2016
Na een roadtrip....
Sunday, March 6, 2016
Schrikken
Vrijdag avond de Sani Chenin 2015 uit Lesotho geproefd met Udo, Frank, Arjen en Ger. Vier van de betere proevers uit Nederland. Viel die tegen, oxidatie en niet een beetje ook. Zaterdag tijdens de braai met een aantal wijnmakers en dezelfde heren wederom een fles geopend en geproefd en deze was (gelukkig) in lijn met wat we verwachten: vol, maar toch fris met hoog zuur. Meer in de lijn der verwachtingen van een wijngaard gelegen op meer dan 1800 meter hoogte. Al dat werk gelukkig dus niet voor niets!!! Morgen weer terug naar Lesotho om financierig te verkrijgen voor de uitbereiding van de wijngaard en een wijnkeldertje. Wax en etiketten gaan ook mee om deze week met het handje op de flessen te zetten.
Friday, March 4, 2016
Weer een week...
...voorbij. Broer Paul zegt vaker dat we niet werken, maar bezig zijn:-) , maar de laatste twee maanden wordt er toch echt gewerkt hier! Alles komt zo'n beetje samen. Natuurlijk de oogst in zowel Paarl als Lesotho maar er wordt ook flink werk verricht op onze andere projecten op Groot Parys zoals het geplande lifestyle retirement village op de agterplaas en de sportvelden op weer een ander gedeelte van onze farm. Hopen dat al deze dromen werkelijkheid worden. We zijn er nog niet, maar het begint er op te lijken. Tussendoor wordt er af en toe nog een brandje geblust en wordt er gewerkt aan een in opdracht te maken wijn. Deze week ook Udo, Frank, Arjen en Ger op bezoek. Twee weken lang reizen zij kris kras door de Westkaap om wederom geheel op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen op wijnvlak in Zuid Afrika. Afgelopen woensdag hebben ze bij ons gegeten en vanavond wederom. Heerlijk om al hun verhalen te horen en natuurlijk bijzonder wijnen te proeven!!
Monday, February 29, 2016
Het was...
...me het weekje wel. Eerst 5 dagen naar Lesotho om te bottelen en te oogsten en belangrijk voor de toekomst (uitbereiding van de wijngaard en een kleine basic wijnkelder) een laatste poging te doen om financiering te verkrijgen bij een overheids instantie, NGO, Wereldbank of EU. Daarna terug naar ZA waar we wederom werden getrakteerd op een pittige brand. Waarschijnlijk als gevolg van mensen die al rokend in onze wijngaard druiven stelen. Met dank!!! Maar goed terug naar de positive side of life; het lijkt er nu toch echt op dat we een ingang hebben om de financiering los te peuteren in Lesotho. Volgende week terug om een en ander te concretiseren, hopen we....
Sunday, February 21, 2016
Koos....
...is een van onze oud werknemers en reeds 5 jaar op pensien. Dit jaar wordt hij 65. Hij heeft een slaapkamer in zijn huisje waar zijn zoon en familie ook woont. Zijn familie strijkt zijn pensioentje op van ongeveer 90 Euro in de maand. Daar krijgt hij eten voor en een beetje zakgeld. Als hij zich niet lekker voelt is er elke week de mobiele kliniek die dan onze farm Groot Parys aan doet. Daar krijgt hij gratis medische hulp. Vaak zie ik hem in het dorp lopen met zijn stok. Bewegen is goed weet hij en dus stapt hij monter in den ronde. Vooruitgang op kleine schaal in Zuid Afrika!
Friday, February 19, 2016
Back home
Na een dag van oogsten gaan de tijdelijk werknemers weer naar huis. Op de vrachtwagen terug naar de townships. Moegestreden na 9 uur werk in 30 plus graden, maar altijd nog genoeg energie om heel het dorp bij elkaar te schreeuwen, vrouwen toe te fluiten, gekke bekken te trekken en dance moves te maken. Dit tafereel hoort er elk jaar weer bij. Jammer, dat het alweer bijna voorbij is.
Subscribe to:
Posts (Atom)