Wednesday, March 4, 2015

In Lesotho....

TAKEN AS RED: Lesotho Congress for Democracy supporters take to the streets of Maseru in celebratory mood as early polling returns indicated their party was closing in on Prime Minister Tom Thabane's All Basotho Convention. By 8pm yesterday, 76 of the 80 constituencies had been counted, with 40 going to Thabane's party and 34 to that of the opposition coalition...hebben dit weekend verkiezingen plaats gevonden. De regering viel in juni 2014 en in augustus 2014 vond er ook nog eens een coup plaats, die mislukte. Het land ligt nu reeds ruim een half jaar stil. Sinds september heeft Zuid Afrika actief onderhandeld met de verschillende politieke partijen in lesotho. Dit leidde tot nieuwe verkiezingen en de belofte dat het leger zich niet met deze verkiezingen zou bemoeien! De coup leider kreeg per direct een mooie diplomatieke functie aangeboden in Angola. Lesotho is voor Zuid Afrika belangrijk omdat bijna de helft van het water in Johannesburg uit Lesotho komt. De uitslagen worden vandaag verwacht. We hopen dat er snel weer een regering wordt gevormd die direct aan het werk gaat. Ons kleine wine venture werd nogal wat beloofd het laatste jaar door de overheid, zoals een water voorziening en elektriciteit, maar daar hebben we tot nu toe niets van gezien!  

Sunday, March 1, 2015

De oogst 2015....

...was uitermate vroeg, groter dan 2014 en zeer gezond. In combinatie met een mooi groeiseizoen met een lekkere lange winter met meer dan voldoende regens, een voorjaar met niet te veel wind en een zomer zonder echte hittegolf moet dit tot mooie 2015 wijnen lijkt ons. Al onze wijnen zijn nu droog gefermenteerd, opgetopt en aan het rijpen in de vaten. Over een paar maanden weten we meer! 

Thursday, February 26, 2015

Chenin Blanc Moelleux....






...is het tweede experiment bij Groot Parys in 2015. Voorzover we weten heeft alleen Ken Forrester dit voor ons gedaan in Zuid Afrika. In de Loire is Moelleux trouwens wel bekend en wij vinden deze wijnen mooi, vandaar. Bijna twee weken geleden hebben we op netten ingedroogde Chenin Blanc druiven samen met normale Chenin Blanc druiven met mooie zuren samen met Udo en Hinke geperst. Gisteren de eerste keer een analyse laten uitvoeren van het fermenterende sap. 11.33 % alcohol, 74 gram restsuiker en 7.75 acidity. We zoeken een restsuiker van ongeveer 45 gram, dus we hebben nog even te gaan. Spannend. Gisterenavond op deze eerste resultaten geproost (dat lijkt toruwens geen nederlands) met Udo en Hinke tijdens een heerlijk diner bij Bungaloow in Cape Town. Udo en Hinke daarna uitgezwaaid. Terug naar Nederland na een liquide vakantie in de Kaap! 

Monday, February 23, 2015

Terwijl...

...het merendeel van de boeren nog aan het oogsten is in Zuid Afrika zijn we bij Groot Parys reeds een 2015 wijn aan het botteleren. De Methode Ancestrale 2015 zit sinds vanochtend onder crown cap in de fles. We hebben een aantal wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. Het sap is twee keer gerackt en we hebben een beetje bentonite toegevoegd met als doel minder en een meer compactere moer te krijgen. Daarnaast hebben we met een lagere restsuiker gebotteld om iets minder druk in de fles te krijgen. Enkele onverwacht ontploffende 2014 Methode Ancestrale flessen maakten het niet zo moeilijk om de laatste beslissing te nemen. :-) Nog steeds slechts een vaatje omdat we eerst zeker willen weten hoe het succesvol te maken! 

Saturday, February 21, 2015

Vandaag in de Telegraaf....

...onze Chardonnay, speciaal gemaakt voor de familie Agricola. Veel succes ermee!!

Drie generaties Agricola: zoon Sjoerd, hoteliers-paar Carin en Johan en opa Tjebbe. Drie generaties Agricola: zoon Sjoerd, hoteliers-paar Carin en Johan en opa Tjebbe.Foto: De Telegraaf
za 21 feb 2015, 05:30

Wijn van Agricola

Hotelierspaar Carin en Johan Agricola van Kasteel Engelenburg in Brummen bezochten aan de Kaap de wijnstreek rondom Stellenbosch. Zij hadden er een familiereünie met hun zoon Sjoerd en opa Tjebbe Agricola.
    Heel bijzonder was dat zij op wijngoed Groot Parys hun eigen fles witte wijn met eigen familie-etiket ten doop hielden: de Agricola Family Reserve. Het was een heerlijke chardonnay uit 2014. „Ik ken de Kaap-provincie sinds 1996, toen ik directeur werd van hotel Lord Charles in Somerset West. Oud-president Tabo Mbeki vertelde me ooit dat Nelson Mandela weken in dit hotel zat na zijn vrijlating uit de gevangenis. Hij durfde niet van het hotelterrein af, omdat hij bang was dat blanke agenten hem dood zouden schieten”, tekende Johan Agricola uit zijn mond op.
    Hij kwam in 2001-2002 even terug naar ons land om hofmaarschalk Hans van Eenennaam te helpen bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Anita Bos, nu directeur van het Amstel Hotel, werd zijn vervanger op Lord Charles. „Kaapstad is enorm veranderd. In mijn tijd waren er behalve Blue’s in Camps Bay en de Volkskombuis in Stellenbosch amper goede restaurants, nu barst het ervan.

    Friday, February 20, 2015

    Bye Bye Bubbles


    Het handmatig de-gorgen van onze Methode Ancestrale is niet gelukt. De bubbles waren niet een beetje verdwenen, maar helemaal. Dit betekent dat we slechts 18 flessen prachtige bubbles hebben gemaakt uit 500 kilo druiven. Normaal moeten dat er toch zeker 400 zijn. Maar ja, het was de eerste keer dat we een Methode Ancestrale maakten, dus al doende leren we hopen we! :-). 



    Tuesday, February 17, 2015

    Methode Ancestrale 2014


    Onze 2014 Méthode Ancestrale is geheel natuurlijk gemaakt. Fijn, maar dat betekent dit jaar behoorlijk wat brokken wijnsteen die bij het machinaal de-gorgen vast blijven zitten. Dan blijft er maar een manier over om het finale produkt te krijgen en dat is met het handje de-gorgen. Omdat er behoorlijke druk op de flessen staat hebben we beschermende kleding aan tijdens het de-gorgen. Je weet maar nooit! Het handmatig de-gorgen heeft wel een aantal (mogelijke) nadelen. Je verliest veel wijn, dit betekent dat een 750 ml slechts 375 ml finaal produkt geeft. Het finale produkt heeft geen kurk, maar een crown cap en het is de vraag of er voldoende druk overblijft en het finale produkt voldoende helder is. In de komende dagen wordt hij geproeft door kenners, dus dan weten we meer! Over de smaak maken we ons geen zorgen want die is dit weekend reeds beoordeeld. Hopen dat de bubbels het handmatig de-gorgen hebben overleefd!!