Friday, February 20, 2015

Bye Bye Bubbles


Het handmatig de-gorgen van onze Methode Ancestrale is niet gelukt. De bubbles waren niet een beetje verdwenen, maar helemaal. Dit betekent dat we slechts 18 flessen prachtige bubbles hebben gemaakt uit 500 kilo druiven. Normaal moeten dat er toch zeker 400 zijn. Maar ja, het was de eerste keer dat we een Methode Ancestrale maakten, dus al doende leren we hopen we! :-). 



Tuesday, February 17, 2015

Methode Ancestrale 2014


Onze 2014 Méthode Ancestrale is geheel natuurlijk gemaakt. Fijn, maar dat betekent dit jaar behoorlijk wat brokken wijnsteen die bij het machinaal de-gorgen vast blijven zitten. Dan blijft er maar een manier over om het finale produkt te krijgen en dat is met het handje de-gorgen. Omdat er behoorlijke druk op de flessen staat hebben we beschermende kleding aan tijdens het de-gorgen. Je weet maar nooit! Het handmatig de-gorgen heeft wel een aantal (mogelijke) nadelen. Je verliest veel wijn, dit betekent dat een 750 ml slechts 375 ml finaal produkt geeft. Het finale produkt heeft geen kurk, maar een crown cap en het is de vraag of er voldoende druk overblijft en het finale produkt voldoende helder is. In de komende dagen wordt hij geproeft door kenners, dus dan weten we meer! Over de smaak maken we ons geen zorgen want die is dit weekend reeds beoordeeld. Hopen dat de bubbels het handmatig de-gorgen hebben overleefd!!

Sunday, February 15, 2015

Blessings!

Het is in Zuid Afrika heel normaal om een blessing te vragen voor een goede oogst cq wijn. Aangezien wij niet van de gelovige kant zijn, maar wel van tradities houden werd op de weg naar de kelder in de spur of the moment besloten om even bij Glen binnen te wippen. We kennen hem al een tijdje, zijn nieren werken niet echt lekker de laatste tijd, maar zijn spirit is onverslaanbaar. Dus de perfecte man om blessings te vragen voor een mooie Chenin Moelleux in het vat achter op het bakkie! 

Thursday, February 12, 2015

25 jaar....

...geleden werd Maud, een dag na Mandela, ook "bevrijd". 3 weken overtijd maar met een beetje hulp van buitenaf kwam het dus helemaal goed. Nu een volwassen vrouw met een uniek eigen kijk op de wereld, die staat voor wat ze zegt en waar wij super trots op zijn. Vandaag te druk met haar Masters Innovation & Entrepeneurship in Barcelona om haar verjaardag echt te vieren. Maar dat wordt morgen meer dan goed gemaakt, hoorden we van haar! Work hard, play hard, that's our girl! :-)

Wednesday, February 11, 2015

25 jaar...


....geleden, op deze dag, liep Mandela als vrij man naar buiten uit de Victor Verster gevangenis in Paarl.  De vorige eigenaar van Groot Parys had als voorzorgsmaatregel  alle ramen en deuren dicht laten timmeren want hel en verdoemenis  zou uitbreken. Mandela reed met zijn gevolg langs Groot Parys op die dag, maar niets van dit alles gebeurde zoals we nu weten. Het was gewoon feest, een groot feest!  Ondanks het feit dat Zuid Afrika nog niet is waar het zou kunnen zijn, blijft het toch echt geweldig dat Zuid Afrikanen er samen voor gezorgd hebben dat er een geweldloze transitie heeft plaatsgevonden van Apartheid naar een constitutionele democratie. En als je dat als land hebt gedaan wordt elk ander  issue toch relatief en oplosbaar?

Friday, February 6, 2015

Coinkies


worden ze genoemd. Per pot die met druiven gevuld bij de vrachtwagen wordt afgeleverd krijgen de mensen die parsen een coinkie. Een coinkie staat voor 5 Rand. Aan het eind van de dag worden alle coinkies ingeleverd bij Donevine, ons plaasbestuurder. Elke avond worden deze dan geteld en gecheckt of de potte ook vol zijn geweest, 18 kg is het target per pot. De coinkies krijgen daarna een lekker wasbeurtje om dan de volgende dag weer schoon uitgereikt te worden als er een pot wordt geparst. Life is simple!!

Wednesday, February 4, 2015

Suikers

We zijn zo goed als klaar met onze eigen wijn en nu is het dus produktie draaien voor Boland kelder waar we druiven aan leveren die we niet voor Groot Parys gebruiken. Het leven is nu heel simpel. Een mannetje of 30 plukken de druiven in potten. Die potten worden geleegd in parsbakken, gemonteerd op onze lorrie (vrachtwagen) en die gaan naar Boland Kelder. Aldaar wordt eerst de suikers genomen van de druiven, die moet binnen bepaalde grenzen zijn en als dit zo is kun je je druiven afladen en krijg je je geld. As simple as that. 6 ton per lorrie. Praatje pot met andere boeren bij de kelder en dan weer terug naar die plaas! Lekker!!