...zoons van Phatela (Mothiba en Kanannelo) op stap geweest hier in de Kaap. Veel gesprekken gevoerd met stokkie leveranciers zoals ze (kwekers) hier noemen. Het plan is namelijk om niet alleen druiven te verbouwen in Lesotho maar ook een kwekery te starten op dit vlak. De familie doet dit namelijk al een jaar of 10 voor fruit boompjes (perziken, appels en peren), dus waarom niet voor (tafel)druiven. Een geheel nieuwe tak van sport voor mij, exciting om hier meer van af te weten. Natuurlijk ook nog tijd gehad om Kaapstad te bewonderen. Het was voor Kananelo de eerste keer dat hij de zee zag. Een openbaring. Dat was letterlijk van zijn gezicht af te lezen!
Wednesday, July 23, 2014
Twee dagen met de...
...zoons van Phatela (Mothiba en Kanannelo) op stap geweest hier in de Kaap. Veel gesprekken gevoerd met stokkie leveranciers zoals ze (kwekers) hier noemen. Het plan is namelijk om niet alleen druiven te verbouwen in Lesotho maar ook een kwekery te starten op dit vlak. De familie doet dit namelijk al een jaar of 10 voor fruit boompjes (perziken, appels en peren), dus waarom niet voor (tafel)druiven. Een geheel nieuwe tak van sport voor mij, exciting om hier meer van af te weten. Natuurlijk ook nog tijd gehad om Kaapstad te bewonderen. Het was voor Kananelo de eerste keer dat hij de zee zag. Een openbaring. Dat was letterlijk van zijn gezicht af te lezen!
Sunday, July 20, 2014
De dammen....
...lopen over en zijn dus meer als vol. Dat is goed nieuws, want dit betekent dat er nu al voldoende water is gevallen deze winter. En we zijn pas half way. Ook hebben we reeds 7 dagen gehad met een temperatuur gemiddeld over een hele dag gezien van minder dan tien graden. We zoeken 10 van dit soort dagen om de wijnrank voldoende tot rust te laten komen voordat deze weer aan het werk moet, dus dat gaat ook wel lukken. Ook hebben we reeds twee keer sneeuw op de bergen gehad. Boeren wijsheid zegt dat dit goed fruit oplevert in het volgende seizoen. Alles bij elkaar een goede start. Altijd fijn!
Friday, July 18, 2014
Gelukkig is...
..het hier snoeitijd en dus een rustige tijd op de farm. Althans voor ons niet voor de werknemers. Tijd om dus om met "onzin" bezig te zijn. Bijvoorbeeld onze in een amphora gegiste Chenin 2014 goed gekeurt te krijgen. De wijn is niet gefilterd bij het bottelen om zoveel als mogelijk de minerale smaak te handhaven. Dit hebben we namelijk nog nooit eerder gehad in onze Groot Parys Chenin Blanc. Echter als je niet filtert, blijft de wijn een beetje cloudy. Dat beetje cloudy leidde er toe dat de wijn ook micro biologisch getest moest worden. De voorlopige conclusie is dat de wijn niet goedgekeurt kan worden als een Chenin Blanc voor export doeleinden omdat er te grote fles verschillen zijn op het vlak van appel melk zuur en levende gistcellen. Deze levende gistcellen zouden in de fles wederom een fermentatie kunnen opstarten met als gevolg druk opbouw en dat kan in extreme gevallen leiden tot zelfs exploderende flessen. Niet fijn en daar wil je zeker geen risico op lopen. Maar we willen ook niet zomaar accepteren dat een natuurlijke wijn met zo'n eigen smaak niet kan omdat er misschien te snel geconcludeerd wordt dat als gevolg van, cloudy, niet typisch Chenin Blanc en flesverschillen, de wijn alleen voor de zekerheid wordt afgekeurd. Dus vandaag de wijn ingestuurd naar het orakel in Zuid Afrika op dit vlak. We gaan ons neerleggen bij zijn oordeel. Volgende week weten we meer. We hopen dat het gaat lukken, want de etiketten voor deze wijn zijn alleen al leuk genoeg, althans voor de goede lezer en de mensen die Groot Parys kennen!
Tuesday, July 15, 2014
En ondertussen op Neude...
..was de caption bij deze foto die we per e-mail kregen van broer Peter. Eens te meer een bewijs dat Udo meer en meer aan de horeca verkoopt. Groot Parys dus ook te verkrijgen bij wijnbar Lefebvre in Utrecht!
Sunday, July 13, 2014
60 %....
...had Maartje voor haar laatste examen hier aan de Hogere Hotel school. Nu nog de Grand Tour eerst in Bali en daarna in Nederland. Dan 10 maanden stage en als laatste haar thesis schrijven. Als het allemaal goed loopt is ze over ruim anderhalf jaar klaar. Na een extreem langzame start, Maartje is niet zo van de boeken, nu dan toch het resultaat. Well done!!
Friday, July 11, 2014
Philip van Zyl...
... de editor van de hier welbekende Platter wiin gids belde ons een jaartje of twee terug. Hij las van die mooie vehalen over wijn in Lesotho op het blog. We vonden het toen te vroeg om hier reeds over naar buiten te treden. Eerst maar eens kijken of het echt kan allemaal was onze reactie. We spraken met hem af dat hij de "primeur" zou krijgen als we wel zover waren. En dat is dus nu. Een mooi verhaal hebben ze (Dankie Wendy Toerien) ervan gemaakt. De wijn wordt ook in de Platter gids van 2015 opgenomen. Ondanks dat hier alleen Zuid Afrikaanse wijnen in staan.Leuk!!
http://www.wineonaplatter.com/ blog/post/ 14302;jsessionid=F204A5EBA6BAD5 E32FB3F36FE0B0BC08
http://www.wineonaplatter.com/
Wednesday, July 9, 2014
Vandaag...
....afscheid genomen van mijn laatste melk tand. Na ruim 50 jaar is hij niet meer. Ik denk zelf dat het een teken is. Ook Nederland gaat, na respectievelijk 36 (Argentinie) en 40 (Duitsland) jaar, in de komende dagen zijn verleden van zich afschudden. Nederland Wereld Kampioen! :-)
Subscribe to:
Posts (Atom)