...bottled in Lesotho. Nooit eerder gedaan. Dat, dat zou lukken hadden we niet gedacht, maar wel gehoopt. Bijna 6 jaar terug een piep klein blokje Chenin Blanc geplant op een kleine 2000 meter hoogte. Samen met Phatela Thamae, een boer in Lesotho die we toevallig tegen kwamen op onze vakantie aldaar. Hij kende fruitbomen, maar wist niets van druiven. Het leek hem wel wat. En zijn zonen zagen het helemaal zitten. Wine: that's cool! Met veel ups and downs nu dus werkelijkheid. Ook de laatste stap in het proces, de botteling van de wijn was trouwens weer een "tour de force" en een mooi voorbeeld van het echte handwerk. Er zijn bijvoorbeeld geen flessen en kurken te koop in Lesotho en er zijn ook geen bottelerings machines. De flessen hebben we laten aanleveren in een grens stadje alwaar Mothiba, de zoon van Phatela, deze ophaalde. Nadat hij bij de grens een goed "gevuld gesprek" had met een douanier konden de flessen binnen komen in Lesotho. Op de eerste dag dat we vorige week in Lesotho waren dus aan de slag gegaan met deze flessen. De wijn in het vat, dat bijna 1 jaar in een rondavel heeft staan rijpen, werd met een zogenaamde teckle opgetild (geen heftrucks voorhanden), waardoor we de wijn konden aanzuigen en leiden naar een ander vat dat we zelf uit Zuid Afrika hadden meegenomen. Bij de grens werden er gelukkig geen vragen gesteld en zo kwam het vat samen met de noodzakelijke kurker het land binnenkwam. Op deze manier konden we schone wijn bottelen, want filteren van de wijn is niet mogelijk zonder pers apparatuur. Alle flessen vanuit het vat met het handje gevuld en direct daarna met de kurker afgesloten. Gelukt dus. Geweldig, maar ook slechts een eerste stap. Alles op het vlak van druiven en wijnmaken in Lesotho is nog steeds nieuw, dus nog heel veel te leren in de komende jaren!
Monday, April 14, 2014
Wine grown, made and....
...bottled in Lesotho. Nooit eerder gedaan. Dat, dat zou lukken hadden we niet gedacht, maar wel gehoopt. Bijna 6 jaar terug een piep klein blokje Chenin Blanc geplant op een kleine 2000 meter hoogte. Samen met Phatela Thamae, een boer in Lesotho die we toevallig tegen kwamen op onze vakantie aldaar. Hij kende fruitbomen, maar wist niets van druiven. Het leek hem wel wat. En zijn zonen zagen het helemaal zitten. Wine: that's cool! Met veel ups and downs nu dus werkelijkheid. Ook de laatste stap in het proces, de botteling van de wijn was trouwens weer een "tour de force" en een mooi voorbeeld van het echte handwerk. Er zijn bijvoorbeeld geen flessen en kurken te koop in Lesotho en er zijn ook geen bottelerings machines. De flessen hebben we laten aanleveren in een grens stadje alwaar Mothiba, de zoon van Phatela, deze ophaalde. Nadat hij bij de grens een goed "gevuld gesprek" had met een douanier konden de flessen binnen komen in Lesotho. Op de eerste dag dat we vorige week in Lesotho waren dus aan de slag gegaan met deze flessen. De wijn in het vat, dat bijna 1 jaar in een rondavel heeft staan rijpen, werd met een zogenaamde teckle opgetild (geen heftrucks voorhanden), waardoor we de wijn konden aanzuigen en leiden naar een ander vat dat we zelf uit Zuid Afrika hadden meegenomen. Bij de grens werden er gelukkig geen vragen gesteld en zo kwam het vat samen met de noodzakelijke kurker het land binnenkwam. Op deze manier konden we schone wijn bottelen, want filteren van de wijn is niet mogelijk zonder pers apparatuur. Alle flessen vanuit het vat met het handje gevuld en direct daarna met de kurker afgesloten. Gelukt dus. Geweldig, maar ook slechts een eerste stap. Alles op het vlak van druiven en wijnmaken in Lesotho is nog steeds nieuw, dus nog heel veel te leren in de komende jaren!
Tuesday, April 8, 2014
Ons bakkie....
...staat volgeladen klaar met:
2 lege vaten van 225 liter
20 liter optopwijn
twee gistproppe
1 ontsteel machine
1 hand pers met alle toebehoren
2 trechters
2 flexibele pijpen
4 houten steunbalken voor de vaten
2 zeven
5 oogstscharen
4 kratten
2 balling meters
1 temperatuurmeter
2 emmers
schoonmaak spullen
Veel kurken
1 kurker
en 1 flessen vuller.
Nog wat kleren en eten erbij en weg zijn we morgenvroeg om 6 uur richting Lesotho. 1075 kilometer rijden. Eerst gaan we daar de 2013 wijn botteleren en daarna de 2014 druiven oogsten. Mobiel wijnmaken noemen we het. Samen met de familie Thamea. Wij worden er nu al blij van. Tot volgende week dinsdag!!
2 lege vaten van 225 liter
20 liter optopwijn
twee gistproppe
1 ontsteel machine
1 hand pers met alle toebehoren
2 trechters
2 flexibele pijpen
4 houten steunbalken voor de vaten
2 zeven
5 oogstscharen
4 kratten
2 balling meters
1 temperatuurmeter
2 emmers
schoonmaak spullen
Veel kurken
1 kurker
en 1 flessen vuller.
Nog wat kleren en eten erbij en weg zijn we morgenvroeg om 6 uur richting Lesotho. 1075 kilometer rijden. Eerst gaan we daar de 2013 wijn botteleren en daarna de 2014 druiven oogsten. Mobiel wijnmaken noemen we het. Samen met de familie Thamea. Wij worden er nu al blij van. Tot volgende week dinsdag!!
Saturday, April 5, 2014
16 miljoen....
....mensen krijgen op een of andere manier een maandelijkse uitkering in Zuid Afrika. Dit is ruim 30 % van de totale bevolking. Goed dat dit er is, voor nu. Al zijn de bedragen niet groot, voor veel gezinnen is het namelijk wel de enige vorm van inkomsten waar met velen van moet worden geleefd. Op de dag dat de uitkeringen op de rekeningen worden gestort staan er lange rijen voor de ATM's. Het kost namelijk geen geld als je het op die manier van je bankrekening afhaalt. Het geld is dan vaak al dagen, letterlijk op. Long term kan het bovengenoemde natuurlijk nooit een permanente oplossing zijn. Werk voor (bijna) iedereen is de only way out. Dat is echter niet makkelijk. Het officieuze werkeloosheid cijfer is 40 %. Skills van het merendeel van de mensen zijn niet of nauwlijks ontwikkeld. Dus dat probleem is niet zo maar 1, 2, 3 opgelost. Wel zijn er goede plannen opgesteld (NDP) door het ANC om tegen 2030 de werkeloosheid terug te hebben gebracht naar 6 %. Nu de executie nog. President Zuma, zeg maar de Berlusconi van Zuid Afrika, als leider van dit proces is echter geen goed begin.
Tuesday, April 1, 2014
Onder politie...
...begeleiding gisteren een in aanbouw zijnd shack(huisje van hout/golfplaten) afgebroken op Groot Parys. Niet mijn favoriete bezigheid, wel noodzakelijk. Onze werknemers beschikken over gratis behuising en Groot Parys is gelegen pal tegen het centrum van Paarl. Een uitstekende lokatie dus om te wonen. Geen transportkosten en dicht bij alle voorzieningen. De extended familie van onze medewerkers zien dit ook. "Kunnen we ook niet bij jullie wonen, we bouwen zelf wel een huisje in jullie tuin". Begrijpelijk, maar als iedereen dat doet. Dan wonen er ipv 60 mensen er zo een paar honderd. En dat leidt geheid tot problemen. Nu kennen we elkaar en lossen samen het merendeel van de problemen op. In aanbouw zijnde shacks mogen wij als eigenaren van de grond zelf nog afbreken. Als er mensen intrekken kan dit niet meer zomaar. Dan moet het via het gerecht en dat kost veel tijd en geld, als het al lukt. Emoties kunnen hoog oplopen als we iets afbreken, vandaar dat we aan de politie vragen om stand-by te zijn. Met dank.
Saturday, March 29, 2014
Wednesday, March 26, 2014
Monday, March 24, 2014
De eerste...
...50/50 % Pinotage-Chenin ooit is nu ook droog gefermenteerd en dus klaar om voor de eerste keer geproefd te worden. Veelbelovend was de reactie van deze (wel biassed :-)) wijnkenners. Nu verder in malo. Een mooi project met de Pinotage druiven van wijnhuis Scali en de Chenin druiven van Groot Parys. Initiated by Winematters!!
Subscribe to:
Posts (Atom)