Sunday, January 5, 2014
Laten we...
..het proberen waar te maken. Nog een laatste gedachte voordat we morgen met zijn allen weer gaan voorthollen in het leven.
Friday, January 3, 2014
Nummer 1....
...staat Groot Parys in 2013 bij onze importeur Winematters in Nederland. Dit op het vlak van het aantal verkochte flessen in zijn assortiment in Nederland. Fijn, met dank aan Udo, de eigenaar, voor al zijn werk. Daarnaast lopen de verkopen in Belgie op bescheiden schaal elk jaar door. Klein maar fijn noemen we dat zelf!! Broer Paul, die een jaar of wat terug de eerste pallet Groot Parys wijn richting Ghana liet komen zit sinds een jaar in Parijs. En jawel hij gaat nu daar ook de markt voor ons openbreken.:-) Hij levert zelfs, met zijn zoon, thuis af. Dit ondanks zijn drukke reguliere baan. Chapeau!!
Wednesday, January 1, 2014
Met stip op 46....
...zijn Mariette en ik binnengekomen in de hotlist 2014 van de 50 invloedrijkste wijnmensen in Nederland, zoals opgesteld door het lifestyle magazine "Wine Life". Elke lijst is subjectief en de relevantie vraag doet zich ook gelden, maar natuurlijk wel leuk om zo het jaar te mogen starten! Geniet elke dag van het komend jaar!!!
Monday, December 30, 2013
Exceptionally
Exceptionally drinkable and well priced is de
omschrijving voor zogenaamde superquaffers in de gezaghebbende Platter gids voor ZA wijnen. Slechts 15 wijnen in Zuid Afrika mogen zich zo noemen waaronder de Groot Parys
Pinotage en dat als enige Pinotage. Not too bad voor onze maiden Pinotage!!
Friday, December 27, 2013
Maud...
...onze oudste dochter heeft gisteren haar laatste examen geschreven op de universiteit van Shanghai. Daar zat ze de afgelopen 5 maanden, we waren er zelf een week of twee in Augustus. Na een tussendoortje naar de Filipijnen in Oktober is ze vandaag voor 2 weken naar Maleisie en Thailand vertrokken en aansluitend nog eens 4 weken rondtrekken in Birma. Ouderwets met een rugzak en het openbaar vervoer. Ze houdt ook een blog bij: http://chinacrossing.tumblr.com/ . Zou de naam van het blog niet beter "Asiacrossing" kunnen zijn vragen we ons hier soms af! :-)
Wednesday, December 25, 2013
Iced wine...
...maakten we op heel kleine schaal in 2013 voor de eerste keer. Een experiment, waar mee we alvast wat ervaring wilden opdoen met het maken van ijswijn. In Lesotho zouden we namelijk in de toekomst een ijswijn kunnen maken omdat daar in sommige jaren de temperatuur tot minus 7 daalt. Onze iced wine is volledig naturel. We hebben zelfs geen sulphur toegevoegd. Dat laatste heeft echter geleid tot een wijn die nog letterlijk leeft in de fles. Bacterien zijn niet allemaal gedood en zorgen voor een soort van tweede fermentatie in de fles. Door de druk schiet er af en toe ook een kurk uit. Dit alleen als de wijn buiten de koelkast wordt bewaard. Deze ijswijn is dus zeker niet geschikt om verstuurd te worden naar Nederland. We hadden hem bij tijdens het kerst/verjaardagsdiner bij Bosman, een gerenommeerd restaurant in Paarl. Vanaf hun stoep kijk je uit op Groot Parys, eigenlijk buren dus. Het restaurant heeft niet alleen een sommelier maar ook een hoofd sommelier. De sommelier die onze ijswijn opende, rook en inschonk zag met grote ogen de belletjes verschijnen in het glas. Dat MOEST de hoofdsommelier ook ruiken en proeven. Tien minuten later was er een afspraak gemaakt met hem, om op tweede kerstdag s'ochtends vroeg al onze Chenin Blanc te komen proeven. Wie weet wil hij nog wel wat van onze iced wine kopen, verschepen kunnen we hem zoals gezegd toch niet en alle resterende 50 flessen krijgen we nooit, zelfs niet met bezoek, op. En ja, het kerst diner was dit jaar wederom eeeeeeeeeeeeeeeeeerg gezellig.
Monday, December 23, 2013
Groot Parys...
...waar kwam de naam ook al weer vandaan. Jean LeRoux, een hugenoot (protestanten die vervolgd werden in Frankrijk) werd door het VOC gevraagd om fruit en druiven te verbouwen in de Kaap. In 1699 verkreeg hij grondrechten en noemde zijn plaas "Parys". Het verhaal gaat dat zijn vrouw uit Parys kwam en dat hij niet alleen zijn vrouw, maar ook die stad prachtig vond, vandaar. Maar waar komt "Groot" vandaan. Dat wist deze ou baas Pieter Eric (op de foto) te vertellen toen we ruim 11 jaar geleden de plaas kochten. "Parys" was in 1867 gesplitst in twee plasen, Parys A en Parys B. De werknemers hadden het echter al generaties lang over Groot Parys en Klein Parys. De een is namelijk gewoon groter als de ander. Voor ons de reden om "Groot Parys" de officiele naam van ons wijndomein te maken. Ou baas Pieter Eric is daar eigenlijk zelf ook wel heel fier op. Hier staat hij bij het recent geplaatste bord met de aanduiding van een wijnkelder en restaurant.
Subscribe to:
Posts (Atom)