Friday, October 29, 2010

De aanhouder wint

Maud, onze oudste dochter, studeert IB (International Business) in Maastricht. Het eerste jaar was fun, maar ook aanpassen aan de cultuur van die gekke nederlanders en aan de manier van studeren, die daar toch anders is. Dit jaar dus opnieuw aan de bak. En het vak wat vorig jaar voor haar en menig ander student het moeilijkst was nu dus met glans gehaald: minimaal een acht pap!! We zijn trots!!! Vanavond gaat ze eerst eten met haar huisgenoten en dan....stappen in Maastricht. Dus als iemand nog wil partyen, Maastricht is vanavond the place to be. -:)

Thursday, October 28, 2010

At Last...


Zoals iedereen zal begrijpen ligt het bezit van wapens gevoelig, zeker in Zuid Afrika. Enerzijds gezien het niet al te frisse verleden op het vlak van mensenrechten. Anderzijds ook door het nog steeds hoge aantal moorden - hoewel dalend -, met name in townships, de centra van de grote steden, maar ook op boeren in het achterland. Toen we de farm kochten kregen we er ook een tweetal geweren en 1 revolver bij. Daar hebben we in 2005 vergunning voor aangevraagd om deze op onze naam te zetten. Doordat er zeer omzichtig wordt omgegaan met het geven van 'n vergunning - en dat is maar goed ook - heeft het dus 5 jaar geduurd om de geweren op onze naam te krijgen. Fijn om te hebben, hoewel we ons in dit land absoluut niet onveilig voelen.

Wednesday, October 27, 2010

Première

Niet alleen het restaurant op Groot Parys is up en running, maar ook onze ondergrondse wijnkelder wordt nu reeds ruim een maand verhuurd als event venue. Wij gaan er zelf op 22 november aanstaande een wine tasting houden op verzoek van Hubrecht Duijker die dan met een groep wijn enthousiasten op bezoek is in Zuid Afrika. Een première dus!

Tuesday, October 26, 2010

146

Na veel tellen zijn we eruit. Tot nu toe zitten er 146 mensuren in de 81 flesje straw wine van Groot Parys. Deze uren zijn als volgt opgesplitst:

- 24 uur snoei

- 24 uur suier

- 24 uur oogsten en op de netten leggen van de druiven

- 36 uur selectie gedroogde druiven en wijnmaken

- 2 uur racken en rollen

- 24 uur bottelen

- 8 uur waxen en etiketteren

- 4 uur overige zoals vervoer.


Nu moet de wijn "alleen" nog naar Europa en verkocht worden. ;-)

Monday, October 25, 2010

81



Het was weer een hele bevalling de produktie van de Groot Parys straw wine dit jaar. We maken elk jaar slechts een vaatje van 55 liter. De wijze waarop dit wordt gedaan kan niet natuurlijker en het aantal mensuren per flesje zou ook wel eens een record kunnen zijn. De druiven zijn met de hand geoogst, hebben 3 weken liggen verschrompelen op netten en zijn daarna met een mandjes pers handmatig tot sap geperst. Het sap is freeflow in het vaatje gelopen, het vat is vier keer gerold en twee keer gerackt in 7 maanden, er is geen gist toegevoegd en vorige week is de strawwine met de hand door 5 (!) mensen gebotteld en geëtiketteerd. Het is elk jaar weer afwachten hoeveel flesjes van 375 ml dit oplevert en dit jaar zijn er het dus 81. Morgen laten we even weten hoeveel mensuren er dan wel in deze 81 flesjes zitten. We zijn namelijk nog aan het rekenen. ;-)

Sunday, October 24, 2010

Sommelier Wereldkampioenschap

Vorige week vond er hier in Paarl voor het eerst het sommelier wereld kampioenschap plaats. Omdat ook Jurgen Luppes van kasteel Engelenburg meedeed wilden wij wel eens zelf horen en zien hoeveel deze specialisten afwisten van het metier. Dus zijn we gaan kijken en wat we al dachten.......ongelooflijk veel dus. De Belg Stefaan Camerlinck was getipt als winnaar door de kenners, maar uiteindelijk werd het toch een Amerikaan. Jammer, want zoals menigeen weet, hebben wij een zwak voor hun intrinsieke kennis van zaken op veler vlakken!

Saturday, October 23, 2010

Nr. 1 en 2


We hebben hier een top 5 van mensen die ons het meest hebben bezocht in Zuid Afrika. De afgelopen week waren de nummer 1 en 2 hier samen. Miep die met 25 keer ruim boven aan staat en broer Paul een goede tweede, maar wel op ruime afstand! Veel op Groot Parys rondgelopen al pratend over Ghana waar hij woont en werkt en natuurlijk over onze situatie in ZA. Ook zijn verjaardag gevierd door de Cape Argus (120 kilometer) dit jaar voor de tweede keer te fietsen en zelfs tijd gehad om een balletje te slaan.