Monday, March 8, 2010

44 graden



Het is de laatste week warm, erg warm. Gisteren was het hier zelfs 44 graden. Een record sinds dat we hier wonen. En vannacht gigantisch onweer met heel veel regen. Vanochtend reeds om 5 uur op om Ronnie, een van onze werknemers naar het ziekenhuis te brengen. Voordat ik in het bakkie stapte eerst 5 minuten buiten het huis genoten van dit groots spektakel. Gelukkig zit al onze wijn reeds in de vaten en ook de Vin de Paille hebben we vrijdag geperst, zit dus ook in het vat en ook deze staat nu lekker te pruttelen. (fermenteren)

Saturday, February 27, 2010

Alleen op de wereld




Een jaartje of wat terug hebben we 20 eenden gekocht. Deze hadden als doel slakken te eten, die in het voorjaar de sappige groene blaadjes van de wijnstok aanvraten. Door de tijd heen zijn ze echter op een na allemaal verdwenen. Niemand weet het zeker maar waarschijnlijk zijn ze, of opgegeten door een van de meerkatten die op onze farm rondlopen, of door onze werknemers zelf!! Een is er echter nog over en die heeft de perfecte overlevingsstrategie gevonden. Dicht bij een 10 tal ganzen blijven die ook op onze farm rondlopen. Dit zijn aggressieve dieren en niemand durft dus in hun buurt(en dus nu ook van de eend) te komen. Wel moet de eend op gepaste afstand blijven, want de ganzen zijn hem natuurlijk ook niet goed gezind!! Gelukkig passen de ganzen wel gedoogbeleid toe!!!

Thursday, February 25, 2010

Verkocht

Naast de 26 erven die er op Groot Parys te koop staan, hebben we sinds een tijdje ook goedkeuring van de lokale en provinciale overheden om een van onze 3 wijnkelders om te bouwen tot een 7 tal appartementen of een kantoor. Een beetje op dezelfde manier dus als de Amsterdamse grachtenpanden die vroeger dienst deden als pakhuizen. Vorige week hebben we deze wijnkelder verkocht aan een grote exporteur in tafeldruiven, die het oude vervallen gebouw gaat restaureren en daar zijn 40 medewerkers kantoor gaat laat houden. Wij hebben nu nog 2 wijnkelders over waar er een dienst gaat doen als event center en de ander als werkende wijnkelder waar de Groot Parys wijnen gemaakt gaan worden. Ondanks de nog steeds moeilijke economische omstandigheden lijkt het er toch op dat we stapje voor stapje dichter komen bij het realiseren van onze droom!

Tuesday, February 23, 2010

klein maar fijn


Het zit er weer op. Onze achtste oogst alweer. Deze oogst is de kleinste van allemaal. Extreem veel regens en wind hebben de opbrengst per hectare dit jaar drastish verlaagt. 50 % minder als normaal!!! Een voordeel echter dat de wijnstokken geen stress hebben gekend dit jaar en dat betekent dat de kans op een grote oogst volgend jaar aanzienlijk is. We zullen zien, de natuur laat zich niet dwingen!!

Sunday, February 21, 2010

18


De jarige jop zit nu in de schoolbus terug van een waterpolo event in Port Elizabeth. Woensdagavond een surprise party voor haar met haar vriendinnen. Ze wilde gaan stappen in Stellenbosch, maar dat mocht natuurlijk niet van de strenge ouders!!! Niet doordeweeks, het laatste jaar van de middelbare school is al zwaar genoeg!! Ja maar, ja maar......Nee!! Maar wat verbaasde haar op woensdagavond om 7 uur. Daar stonden ze......haar hartsvriendinnen! Met rozen...even optutten en weg waren ze naar Stellenbosch. Om 2.40 uur s'ochtends thuis om 5.15 uur weer op en om 6 uur (slaperig) in de schoolbus op weg naar weer een avontuur van deze nu achtienjarige meid. Gefeliciteerd!!

Friday, February 19, 2010

Poëzie

De rosé staat bij een bevriend wijnhuis te fermenteren en daar kregen we de volgende mooie update van.
"Hallo Mariëtte,

Dit is ons plesier om na jul vaatjies te kyk - die baba het nog tot Sondag aand gehuil, maar ek het haar getroos en geen traan is daarna gesien nie. Hulle is baie goed opgevoed, weet presies wanneer hulle moet gis, so hier gaan dit goed!

Beste groete,
Willie "

Thursday, February 18, 2010

Verdubbeling

We hebben dit jaar besloten de produktie van de Groot Parys Vin de Paille te gaan verdubbelen!!! Ambitieus? Dat valt wel mee, want we gaan van 55 liter naar 110 liter. ;-). Dit jaar hebben we naast de Chenin ook een beetje Colombar (10 %) geoogst. Colombar staat bekend om zijn frisse hoge zuren. Beiden liggen ze nu te drogen op de netten. Eens kijken hoe dat gaat werken.