Saturday, June 28, 2008

Wilde giste


Het is weer zover; we hebben onze wijnen ingeleverd voor de Platter Guide, de wijnbijbel over zuidafrikaanse wijnen. Een mooi moment om ook een flesje voor ons zelf uit de tank te halen en te proeven.
Dit jaar wederom een experiment; de ongehoute Chenin Blanc in de tank op zijn eigen gist (wilde giste) laten fermenteren. Dus dit jaar twee tanks. De “gewone” en de “wilde” noemen we ze hier zelf.
De “gewone” was reeds na twee weken uitgefermenteerd.
De “wilde” heeft 110 dagen staan te pruttelen.
Ze zijn allebei heerlijk, maar de eerste “wilde” uit een stainless steel tank van Groot Parys is natuurlijk het meest bijzonder.
7 Augustus gaan we bottelen, dus ze mogen nog even rusten.

Friday, June 20, 2008

Regen en honing


Het is winter en dus hebben we regelmatig regen(dagen). Dan kan er buiten niet worden gewerkt. Vaak komen de werknemers dan hout zagen en hakken.
In de ruimte waarin ze werken steken ze dan een lekker vuurtje aan, thermoskan koffie erbij en dan lekker werken.
Vandaag was de dag zoet; een zwerm bijen heeft lange tijd gewerkt om in een oude autoband hun huis te bouwen met bijgaande honing.
De werknemers zijn er stapeldol op en ook de Kids Club kinderen krijgen hun deel.
Het is verrukkelijke honing; een vleugje zon op deze natte dag.

Tuesday, June 17, 2008

Geologie


Op onze agterplaas sterft het van de rotsen (klippen) zeggen ze hier. Vaak wordt er gezegd door mensen die ons bezoeken: “Hè het lijkt hier wel Châteauneuf-du-Pape”. We lopen er zelf vaak en door de tijd heen hebben we de meest voorkomende klippen meegenomen. Die liggen hier nu in het kantoor. Bij het bouwrijp maken van de kavels achter maken we ook gebruik van een environmental specialist die nu blijkt ook geoloog is. We hebben met hem dan ook een rondje over de agterlaas gemaakt en hij kon alles precies duiden. De agterplaas is een oud rivierterras wat ongeveer 800 miljoen jaar geleden ontstaan is. Op 6 meter diepte bevind zich Malmsbury Scali, daarboven ligen dan de klippen. De geel achtige klippen betstaan met name uit ijzer, de rood achtige uit mangaan, en dan nog klippen met veel quartz en nog rotsen van puur graniet.
Dat graniet is niet zo verwonderlijk want we zitten op een steenworp afstand van Paarl Rock, na Ayers Rock in Australië de grootste graniete monoliet in de wereld. Terloops zei hij ook dat met name het quartz en het ijzer verantwoordelijk zijn voor het aanwezig zijn van natuurlijke acidity in wijnen. Dat hebben onze wijnen ook en nu weten we dus exact waarom!!!

Wednesday, June 11, 2008

Harold Hamersma over onze Chardonnay 2006 (en 2007);


"In zijn vorige leven was Udo Göebel de wijnbaas van Gall & Gall. Maar nu gaat hij als ZZP-er door het leven. En als Zelfstandige Zonder Personeel kan hij zonder problemen het bedrijf verlaten om zijn grote liefde Zuid-Afrika te bezoeken. Daar trof ik 'm al eens toen hij stage liep bij een van de grote wijnbedrijven. Maar kopen voor zijn eigen importeursschap doet hij bij de 'kleintjes'. Bij Groot Parys bijvoorbeeld, in handen van een Nederlands echtpaar. De 2006 oogst chardonnay (€ 9,95; winematters) omschreef ik in Het Parool naar aanleiding van de tweede plaats die deze wijn verdiende tijdens de wedstrijd 'beste chardonnay onder tien euro' die gedurende het event 'Ontdek de Nieuwe Wereld'werd gehouden als volgt: 'ouderwets lekkere Nieuwe Wereld chardonnay. Wie denkt aan Dolly Parton's décolleté volgestort door een dieplader met banketbakkersroom, amandelspijs, marsepein, boterletters, notenkaramel en citroenmeringue weet een beetje wat ‘m te wachten staat, maar erin verdwalen behoort tot de mogelijkheden.' Inmiddels zal deze dus wel uitverkocht zijn, want veel heeft er niet van kunnen kopen. Ook de 2007 is erg aangenaam. Wat frisser doordat er 15 procent chenin blanc in is verwerkt. Nog steeds Dolly, maar dan na een flinke afslankkuur. Van Udo's Winnematters proefde ik overigens ook een erg prettige rode: de Aprilskloof 2005 uit Swartland (€ 7,95). Een blend waarin de wijnmaker van dienst zo'n beetje alle beschikbare blauwe druiven heeft verwerkt. Pinotage, zinfandel, cabernet sauvignon, merlot, grenache, shiraz en carignan. En er was zelfs nog een plekje voor wat viognier. Dat leidt tot een overigens opmerkelijk doordrinkbare rode. Een soort frisse, vloeibare zonsondergang. Veel rood fruit, een zonnig lauriertje, wat kruidnageltjes en een hapje After Eight....En dan is de zon ook wel onder".

Tuesday, June 3, 2008

Bezoek van Udo en Sabina




Onze importeur, Udo Göebel van Winematters, was hier met twee groepen reislustige wijnliefhebbers en -kenners. Voordat de tweede groep aankwam, arriveerde zijn vriendin Sabina. Gelukkig was er ook wat tijd om met hen een (aantal) mooie wijnen te genieten en wat op de plaas te kuieren. En wie kwamen ze daar tegen............?